Dünya
  • 26.9.2023 10:36

Ermeniler Karabağ'ı terk ediyor.. İşte o görüntüler

Dağlık Karabağ'dan Kaçan Mülteciler Ermenistan'a Ulaştı.

Dağlık Karabağ'daki etnik Ermeniler, Azerbaycan'ın geçen hafta bir yıldırım saldırısıyla bölgenin tam kontrolünü ele geçirmesinin ardından kitlesel bir göçe girişti.



Erivan, Pazartesi öğleden sonra 7.000'e yakın mültecinin Ermenistan'a ulaştığını söyledi. Başbakan Nikol Paşinyan önceki gün ülkesinin tartışmalı bölgelerden yerinden edilen 120.000 etnik Ermeni'nin gelişini memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Ancak Paşinyan, Dağlık Karabağ savunma güçlerinin hızlı bir şekilde yenilgiye uğratılmasından, barış güçlerinin Ermeni mültecilere eşlik etmesine yardım eden stratejik müttefiki Rusya'yı da sorumlu tuttu.



Azerbaycan'ın 19 Eylül'de Dağlık Karabağ'da başlattığı bir gün süren "terörle mücadele" operasyonu sonrası Ermenistan'a sığınan mülteci sayısı 5 bine ulaştı.

Erivan hükümetinden yapılan açıklamada, "25 Eylül günü öğle saatlerinden itibaren 4 bin 850 zorla yerinden edilmiş kişi Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a girdi" denildi. 

Açıklamanın devamında, "Zorla yerinden edilen kişilerden 3 bin 900'ünün kayıt işlemleri tamamlandı, 950'sinin ihtiyaç değerlendirmesi devam ediyor. Hükümet kalacak yeri olmayan herkese kalacak yer sağlıyor." ifadelerine yer verildi. 

Ermenistan'a ulaşan ve güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen sığınmacı bir kadın, "Bir kabustu. Tarif edecek kelime yok. Köy ağır bombardımana tutuldu. Köyde neredeyse hiç kimse kalmadı. Ermenistan'ın Syunik bölgesindeki Tegh köyünde büyükannemin evi var, ne olacağını görene kadar orada kalacağım." diye konuştu. 

Bölgeden gelen görüntülerde evlerinden ayrılıp Ermenistan'a geçenlerin yanlarında genellikle bir iki valiz eşya getirdikleri göze çarpıyor. 

Rusya'dan yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ'da konuşlu Rus barış gücü askerlerinin tahliyeye yardımcı olduğunu bildirildi. 

Erivan yönetimi ise Moskova'yı, bölgedeki Ermenilere destek vermemenin yanı sıra dolaylı olarak Azerbaycan'ın yanında yer almakla suçluyor. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında hükümetin Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin haklarını ve güvenliğini korumak için uluslararası ortaklarla birlikte çalıştığını dile getirdi. 

Paşinyan, "Çabalar somut sonuçlar vermezse, hükümet Dağlık Karabağ'daki kardeşlerimizi Ermenistan Cumhuriyeti'nde her türlü özenle karşılayacaktır." ifadesini kullandı.

İşte kitlesel göçün fotoğraflar

Güncellenme Tarihi : 26.9.2023 11:02

İLGİLİ HABERLER