Gündem
  • 6.10.2007 13:54

EROĞLU: "CUMHURBAŞKANININ VATANDAŞ TARAFINDAN SEÇİLMESİ GAYET TABİİ"

MEHMET DAĞLI
KARAMAN- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin mevcut yıllık kullanılabilir 112 milyar metreküp suyu olduğunu, bu suyun şu anda 40 milyar metreküpünün kullanıldığını söyledi.


Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere helikopterle Karaman'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Karaman Valisi Fatih Şahin tarafından karşılandı. Bakan Eroğlu, daha sonra Karaman Valiliği'ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan Bakan Eroğlu, Türkiye'nin yıllık kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu ve bu suyun sadece 40 milyar metreküpünün kullanılmasına karşın bazı bölgelerde yağış oranının az olması nedeniyle su sıkıntısının yaşandığını söyledi. Çevre ve Orman Bakanı
Eroğlu, Karaman'ın kapalı sistem sulamada 80 vilayet arasında pilot bölge olacağını belirterek, "Karaman'ın su ihtiyacını çözmek için bölgeye İbrala Barajı'nın yapımı devam ediyor. Bu baraj tamamlandığında Karaman'ın 2050 yılına kadar su problemi olmayacak. Su sıkıntısı neden yaşanıyor; çünkü burada yağış oranı az ancak suyun kullanımına olan talep çok fazla. Bu sorunu çözmek için birinci adım suyu tasarruflu kullanmak olmalıdır. İkinci adım ise başka havzalardan buraya su getirilmesidir. Bizim Konya,
Karaman ve Çumra ovaları için üç projemiz vardı. Bu üç projeden ikisini tamamladık. Beyşehir Gölü'nü besleyecek olan Prof. Dr. Yılmaz Uslu Barajı ve Gembos Derivasyonu ile 135 milyon metreküp su tutuluyor. Bu baraj Beyşehir'i ve çevresini besleyecek. Üçüncü proje ise Karaman ve Konya'nın 134 yıllık hayali olan Mavi Tünel projesiydi. Bu tünelin 6 Temmuz'da temeli atıldı. 17 kilometre uzunluğunda ve 4 metre çapında olacak tünelle 414 milyon metreküp su Karaman ve Konya Ovası'na akıtılmış olacak. Bu tünel
Şanlıurfa tünelinden sonra Türkiye'nin ikinci en uzun tünelidir. Umuyorum ki bu proje 3-4 yıl gibi kısa bir sürede bitirilecek. Suyun tasarruflu kullanımının sağlanması için çiftçilerin mutlaka modern sulamaya geçmesi gerekiyor. Bunun da yolunu açacağız. Karaman bu bakımdan ülkemizde örnek il olacak. Karaman'daki örnek çalışmayı da tüm ülkeye yayacağız" dedi.


Basın mensuplarının yaşanan küresel ısınma nedeniyle Türkiye'nin su durumunun ne olduğunu yönündeki sorusuna yanıt veren Bakan Eroğlu, "Ülkemizin mevcut yıllık kullanılabilir 112 milyar metreküp suyu var. Bu suyun şu anda 40 milyar metreküpünü kullanıyoruz. Bunun en büyük kısmı olan 30 milyar metreküpü sulamada, 6 milyar metreküpü şehirlerin içme suyunda, 4 milyar metreküpü de sanayi için kullanılıyor.

 Peki niye su sıkıntısı çekiliyor. Bazı bölgelerde yağış az. Karaman ve Konya bölgesine neredeyse
250-300 milimetre yağış düşerken, Karadeniz bölgesine 2 bin 500 milimetre yağış düşüyor. Çünkü bölgelerde yağış oranında farklılıklar var. Dolayısıyla bu gibi suyu az olan yerlerde su tasarruflu kullanılırsa modern sulamaya geçilip, yeteri kadar baraj ve gölet yaparsak problem olmaz. Hedefimiz şehirlerimizin su problemini ileriki yıllarda çözmek olmalıdır" şeklinde konuştu.


Bakan Eroğlu, anayasa referandumu konusunda AK Parti'nin tavrının ne yönde olduğu konusundaki soruya ise, "Cumhurbaşkanının vatandaş tarafından seçilmesi gayet tabii. Dolayısıyla bizim düşüncemiz, 'Bayramınız kutlu olsun, referandum için oyunuz evet olsun' yönündedir.

 Bu tür meseleleri kriz meselesi yapmak yanlış olur. Gerginliğe sebep olur. Bizim büyük hedeflerimiz var. Hep birlikte millet olarak tek bayrak, tek vatan, tek millet anlayışıyla büyük hedeflere doğru koşmamız lazım. Gündemi böyle basit
şeylerle meşgul edersek yanlış olur. Neticede kuvvet dağılır. Güçlerimizi birleştirerek 2013 yılında ülkemizi dünyanın en güçlü 10 ülkesi arasına sokma, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında ise dünyanın en güçlü 5 ülkesi arasına sokma idealini ve hedefini yakalayabilirsek, bununla ilgili çalışma yapabilirsek, hepimiz için en mutlu şey budur diye düşünüyorum" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:08

İLGİLİ HABERLER