Gündem
  • 1.7.2011 14:13

ERTUĞRUL GÜNAY: 'TARİH BİR İBRET DERSİDİR'

CNNTürk'e katılan İzmir AK Parti Milletvekili Ertuğrul Günay gündeme ilişkin bir çok soruyu cevapladı. Günay yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu; 'Biz Madımak'ın da gerçek faillerini sanırım ki öğrenebileceğiz ama zaman alacak bu konu tabii ki. Dünya çapında bunun korunması gereken bir kültür eseri, sanat eseri olduğu teshir edildi. Biz Selimiye'yi bundan 10 yıl önce aday olarak göstermiştik. Koruma imar planlarını çok daha özenle bakanlık gözetiminde takip edeceğiz. Osmanlı Eseri olarak dünyada ikincidir. Bunlar Türkiye için çok önemli gelişmeler. Diyarbakır surlarını, Alanya Kalesi'ni dünya mirasına sokabilmek ve onun gerektiği şekilde korunabilmesini sağlamaktır bütün amaç.

CHP'NİN YEMİN TUTUMU

Şimdi Türkiye Cumhuriyeti, demokratik laik sosyal bir hukuk devletidir. Anayasa'da gereken değişiklikler yapılmadıkça yasalara uymak zorundayız. Hakkında mahkumiyet kararı olan bir insanı aday göstermek milletvekilliğini düşürebilir bugünkü mevzuata göre. Yasanın dayanakları var. Bunlar evrensel hukuka uygun mudur hayır değildir ama bunlar bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarına uygundur. Bunu yaptığı zaman bunun yasal dayanağı var. Bunu düzeltmek de TV ekranlarında dolaşmak değil, parlamentoya gelip çözüm aramaktır. Şöyle olmalıydı, bence CHP anayasa geçen Eylül'deki anayasa referandumunda da bunda da kendisinden önceki yönetimin gösterdiği yolda gitti.

BAYKAL KILIÇDAROĞLU'NU YÖNLENDİRİYOR MU?

Muhalefetin saygınlığını da büyüklerin katacağına inanan bir insanım. Yanlış birşey yaptı arkadaşlarımız. Belki acele bir karar verdiler. Milletvekili seçilmişsiniz, parlamentoya girmemek olamaz. Ben küstüm demektir. Küstüm çiçeği tavrıyla parlamentoda sonuç alınması imkansızdır. Ben bu anayasanın bir çok hükmünü demokratik bulmuyorum yeterince.

TUTUKLULUK SÜRELERİ

83. Maddeye bakarsanız, anayasanın 14. maddesindeki durumlar yasama dokunulmazlığının dışındadır diyor. Burada normal hukuk işler, sorgulama gerekirse sorgulama olur bunu anayasa söylüyor. Bunu kaldırmanın yolu gelip parlamentoda bunu çalışmaktır. Anayasada bu hüküm varken, yasalarda da buna atıf yapan hükümler varken yargıçlar da bu kararı verdiği zaman bizim yapabileceğimiz birşey yoktur. Adalet Bakanlığı'nın bu anlamda yapacağı bir adımla bu daha da düğümlenmiş olacaktır.

Ben yalnız şuanda defaetle söylüyorum. Yapılan işlemlerin yasal dayanakları var ama bunun evrensel hukuk açısından tartışılabilir, doğru olup olmadığı tartışılabilir ama ben anayasa ve yasaların aleyhine düşünüyorum ama yargıçlar da bu kararı verebilirler.

Mahkemeler evrensel hukukunu üstün tutmak zorundadırlar. Yargıçların önünde CMK'nın şu maddesine uydum derse birşey diyemezsiniz. Bundan ama AK PArti'ye bir fatura çıkartılamaz. Dokunulmazlık olmasın diye ana muhalefet partisiydi, şimdi dokunulmazlık isteyen yine ana muhalefet partisidir. Biz dokunulmazlık kalkarsa savcılar siyaset işlemez hale getirebilirler diyorduk. Tarih bir ibret dersidir. Çok ibret bir şekilde şuanki anayasa, ana muhalefet partisinin önüne çıktı. Anamuhalefet partisi başkanı gelir yemin ederdi, liderlerin toplanmasını isteyebilirdi veya Başbakan'dan randevu isteyebilirdi, yargı bu konuda gereken yorumları yapmıyor bize yardımcı olun diyebilirdi. Parlamentoya girmemek gibi bir yol önerildi kendilerine ve kendileri de fazla düşünmeden bunu kabul ettiler sanırım.

OKTAY EKŞİ'NİN SÖZLERİ

Gönderme yapmak talihsizliktir. Oktay Ekşi gibi duayen bir gazeteciye, kökeni bütün bir demokrasiyi bilen gazeteciye uygun düşmedi bence. Şuanda biz darbe sonrası bir anayasa değil seçilmiş bir milletvekilleri ile yeni bir anayasa yapmak çabasındayız. BDP'de protez bir parti onlar farklı bir parti. CHP'nin BDP'den çok farklı bir tavır alması beklenir. Şuanda basın da kamuoyuda söylüyor gerçekten düşünülmemiş bir adım ve çıkmaz yoldur. Bulunduğu halde parlamentoda yok demek yanlış oldu veya ismi okunduğunda terkedebilirdi. Bunun çözümünü görüyorum tabii ki. Ekim'e kadar protestoyu sürdürürüz diye düşünüyorlar sanırım. Önümüzde tatil süreci değil de direk başlama durumu olsaydı 1 haftada parlamentoya gelip gereğini yaparlardı diye düşünüyorum.

BU MECLİS ANAYASA YAPABİLİR Mİ?

Şimdi aslında yeni anayasa yapılmasının ne kadar ihtiyaç olduğunu herkes gördü. Aslında bu süreç bizim anayasa değişikliğini ertelememiz gerektiğini, bugün onların başına gelenin yarın başkasının başına geleceğini de ortaya koydu ve bunun acil olarak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yaşananlardan ders çıkartacaklar mı yoksa bu tavırları sürdüreceekler mi onu önümüzdeki süreçte göreceğiz.

BAHÇELİ'NİN KÖŞK'E ÇIKMAMASI ÇOK TARTIŞILDI NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Bugün bir vesile ile yine söyledim. Her iki partinin bu tür tavırlarını tetikleyen parti içi sorunlar var. Bahçeli parlamentodaki oturuşuyla fevkalade kişilikli bir insan. Her zaman samimiyetle ciddiyetle konuya yaklaştığını gördüm kendisinin. Cumhurbaşkanına karşı haksız ve saygısız bir tutum oldu. Eminim ki önümüzdeki günlerde bunu telafi edecektir' dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 16:07

İLGİLİ HABERLER