Esad'ın büyük ihaneti.. İsrail'le gizli anlaşmasının belgeleri çıktı
'Sızdırılan belgeler' Esad rejimi ile İsrail arasında gizli anlaşmalar olduğunu gösteriyor
Beşşar Esad'ın devrilmesinin ardından bulunan belgeler, İsrail'in İran ve Hizbullah'ın hareketlerine ilişkin uyarılarını gösteriyor
Beşşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından ortaya çıktığı iddia edilen bir dizi sızdırılmış belge, Suriye ile İsrail arasında gizli bir iletişim kanalını ortaya çıkardı.
Belgeler henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmamış olsa da, üzerlerinde Suriye Arap Cumhuriyeti'nin resmi antetli kağıtları ve istihbarat şubesinin damgaları yer alıyor.
İddiaya konu belgelerin fotoğrafları Suriye'deki bazı gazeteciler ve pan-Arap Arapça yayın yapan medya kuruluşları tarafından internette yaygın bir şekilde paylaşıldı .
Bildirilen belgelerin içerikleri, Esad hükümetinin İsrail'in kararlı bir muhalifi olduğu yönündeki uzun süredir devam eden anlatıyı çürütüyor ve bunun yerine, İsrail'in İran hedeflerine yönelik askeri operasyonlarında iddia edilen suç ortaklığına işaret ediyor.
İsrail'in Suriye'ye uyarıları
Sızdırıldığı iddia edilen belgeler arasında İsrail'in Suriye'ye İran ve Hizbullah'a ait askeri varlıkların akışını sınırlaması yönünde çağrıda bulunan bir mektubu da yer alıyor.
"Moses" kod adlı bir operatör, eski Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Mahmud Abbas ile doğrudan iletişim kurarak Hamas faaliyetleri ve bunların etkileri hakkında özel uyarılar iletti. Sızdırılan belgelere göre, mesajların daha sonra eski Ulusal Güvenlik Bürosu başkanı Ali Mamlouk'a iletildiği bildirildi.
Yetkili, 8 Nisan 2023 tarihli endişe verici mesajında, Hamas'ın Golan Tepeleri'nden roket fırlattığını bildirerek, Suriye'nin bu tür hazırlıkları durdurmasını, aksi takdirde korkunç sonuçlarla karşılaşacağını söyledi.
Belgelere göre, İsrail'in uyarıları daha da artarak, daha önce alınan önlemlerin sadece birer "uyarı atışı" olduğu, Suriye'nin İran'la işbirliğine devam etmesi halinde misilleme eylemlerinin gerçekleşeceği ifade edildi.
Koordineli askeri operasyonlar
İsrail güçleri, Suriye'deki İran askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırma stratejisinin bir parçası olarak, 7 Mayıs 2023'te Suriye komuta yapılarına bağlı silah depolarını hedef aldı.
Belgelerde, Esad rejiminin İsrail'den istihbarat almanın yanı sıra İran mevzilerine yönelik saldırıları da aktif olarak koordine ettiği belirtiliyor.
Belgelerdeki bir mektupta, "Hizbullah'ın hava savunma yeteneklerini desteklemek İsrail'e karşı bir eylemdir. Bu sadece Hizbullah'ın çıkarlarına hizmet ederken, ordunuza zarar verir" denildi.
Esad hükümeti uzun zamandır kendisini Arap dünyasında "direniş" lideri olarak konumlandırırken, bu belgeler rejimin İsrail ile istihbarat paylaştığını ve hatta İranlı milislere karşı askeri operasyonlara aracılık ettiğini ortaya koyuyor.
Bu ikiyüzlülük, Suriye'nin İsrail ile ittifaklarının gerçek doğası ve işbirliğinin boyutu konusunda soru işaretleri yaratıyor.
İran'ın Esad sonrası stratejisi
İran'ın Suriye ile gelecekteki ilişkilerinin ne olacağı belirsizliğini korurken, Tahran ilişkileri sürdürme isteğini dile getiriyor ancak bunun başarısı muhalif grupların İsrail'e yönelik yaklaşımına bağlı olabilir.
İranlı yetkililer, Suriye'nin egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulunarak, İsrail etkisinden uzak durulmasının önemini vurguladı.
İran, önemli müttefiki Beşşar Esad'ın devrilmesinden sonra Suriye ile ilişkilerini sürdürmek istediğini ancak muhalif grupların İsrail'e yönelik yaklaşımının kritik önem taşıyacağını söyledi.
Tahran, Esad rejimini deviren silahlı gruplarla doğrudan diyalog kurulduğu yönündeki haberlere ilişkin yorum yapmadı.
Salı günü, hükümet sözcüsü Fatemeh Mohajerani, "Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı" çağrısında bulundu ve Suriye halkının kendi kaderine karar vermesi gerektiğini söyledi.
İran'ın Suriye ile gelecekteki ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ahmedinecad, "Siyonist rejimle mesafelerinin" önemli bir belirleyici faktör olacağını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 13.12.2024 23:05