EŞCİNSELLERDEN KUZU'YA SERT TEPKİ!
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Burhan Kuzu'nun, "Her talebi karşılamak durumunda değiliz. Eşcinsellerden de eşitlik ve evlilik hakkı tanınması için yoğun talep geldi. İstiyorlar diye verecek miyiz?" sözlerine, eşcinsel derneklerinden tepki geldi.
Devletin eşitsizliği ve ayrımcılığı engellemek için var olduğunu söyleyen eşcinseller, "Toplumun her kesimini kucaklayan anayasa" özlemlerini dile getirdi. AKP'li Kuzu'nun görüşlerine yönelik tepkiler şöyle:
'Hani eşitlik?'
Kaos - GL (Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği): "Burhan Kuzu'nun bu yaklaşımı bizim için kabul edilemez. Sivil anayasa tartışmalarının başladığı dönemde, hükümet ve Anayasa Komisyonu Başkanı olarak kendileri (Kuzu), toplumun her kesimini kucaklayan bir anayasa yapılacağını, özgürlüğün ve eşitliğin herkes için olacağını, Anayasa'nın bunu kapsayacağını söylemişlerdi.
Biz de toplumun bir parçası olarak eşcinseller adına kendi taleplerimizi Anayasa Komisyonu'na iletmiştik. Komisyon ve Komisyon Başkanı, bu taleplerimizi aldığına dair bize bir geri bildirimde bile bulunmamıştı.
Bugün gelinen noktada eşcinsellerin taleplerinin tartışılmasını, başka bir özgürlük talebiyle karşılaştırarak reddetme mantığı bizim için kabul edilemez. Özgürlük bir bütündür. Özgürlük ve eşitlik herkes için talep edilmeli.
Anayasa bağlamında yapılmaya çalışılan özgürlükçü açılımlar, herkes için eşit şekilde değerlendirilmeli."
'Dosya sunacağız'
Lambda - İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği: "Bizim evlilik hakkıyla ilgili bir talebimiz olmadı. Çünkü, buna gelmeden, kanunlar önünde hak ihlalleriyle, yaşam hakkı ihlalleriyle ilgili eşitlik istiyoruz. 'Cinsiyet kimliği' kavramının eklenmesini istiyoruz. Bize, 'Toplum hazır değil' deniyor. Bu, devletin bize karşı tavrında bir bahane olarak kullanılmamalı.
Çünkü, devletin görevi vatandaşlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği engellemektir. Dolayısıyla yasalar da bu eşitsizliği ve ayrımcılığı engellemek için var olduğundan, biz bu talebimizi dillendiriyoruz. Yani, kanunlar önünde eşitlik maddesinin girmesini istiyoruz.
Yaklaşımları doğrultusunda strateji geliştirmemeliler. Onlar, yasaları düzeltmekle, değiştirmekle yükümlü olan kişiler. Bütün vatandaşlarının haklarını gözetmek durumundalar. Toplumu siz yasalarla da geliştirebilirsiniz. Bu bir başlangıçtır. Önümüzdeki günlerde kendilerine bir dosya sunacağız. Bu konuda yine bir kamuoyu oluşturulacaktır."