Dünya
  • 23.9.2024 22:14

Eski MOSSAD şefi : Netanyahu rehineleri kurtarmayı değil öldürmeyi seçti

“Netanyahu hükümeti tutukluları öldürmeyi seçti.” Eski Mossad şefi: Sinwar bir anlaşma yapma isteğini dile getirdi ancak Tel Aviv bunu görmezden geldi.
İsrail istihbarat servisi Mossad'ın eski başkanı Tamir Pardo, 22 Eylül 2024 Pazar günü yaptığı açıklamada, Benjamin Netanyahu hükümetinin Gazze Şeridi'nde "intikam ve İsrailli tutukluları öldürme politikasını seçtiğini" söyledi. Büro Yahya Sinwar, ilk günden itibaren bir mahkum değişim anlaşmasına hazırlandığını ancak Tel Aviv'in bunu görmezden geldiğini ifade etti.

Bu, 2011-2016 yılları arasında ajansın başkanlığını yapan Pardo'nun İbranice "Srugim" haber sitesine yaptığı açıklamalarda geldi.


Sinwar anlaşma yapma isteğini dile getirdi

Pardo şunları söyledi: “8 Ekim 2023'te (Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya) Sinwar ile kaçırılan insanların geri getirilmesi için, tüm teröristlerin (Filistinli tutukluların) serbest bırakılması karşılığında bir anlaşma yapılması gerekiyordu. " şeklinde tanımladı.

Şöyle ekledi: "Sinwar ilk gün, hatta kara manevrası başlamadan önce, tüm bu teröristleri geri gönderin, böylece sizi kaçıranları alacaksınız." dedi.

"İsrail intikamı seçti ve kaçırılan kişilerin tamamının askeri bir operasyonla serbest bırakılamayacağını biliyordu."

Pardo, "İsrail, (Gazze Şeridi'ne) yapılacak her hava saldırısının aynı zamanda kaçırılan insanları da öldürebileceğini biliyordu ve İsrail hükümeti de tüm bunları biliyordu ve bundan rahatsız değildi ve devletin tüm vatandaşlarını İsrail'in bu duruma ikna edilmesi için bir kampanya başlattı." İsrail'in mutlak zafer gibi saçmalıkları var."

Ayrıca "(İsrail hükümetinin) tek yapması gerekenin, kaçırılan insanları serbest bırakmak için bir anlaşma yapmak olduğunu ve bundan sonra da ne gerekiyorsa yapabilirdi" diye vurguladı.

Perşembe günü, resmi İbrani Yayın Kuruluşu, Hamas hareketinin yeni teklifler istemediğini birden fazla beyanla teyit etmesine rağmen, Tel Aviv'in Washington'a esir değişimi ve Gazze'deki savaşı sona erdirme yönünde yeni bir teklif sunduğunu söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen Mayıs ayında açıkladığı son vizyonuna dayanarak öneriyi kabul etti.

Yayın Otoritesi'ne göre İsrail'in önerisi şunları içeriyor: "Sinwar'ın ve Gazze Şeridi'ni onunla birlikte terk etmek isteyen herkesin güvenli bir şekilde çıkışını sağlamak, Filistinli mahkumları (sayıları belirtilmeyen) serbest bırakmak, Şeridi silahsızlandırmak, Gazze Şeridi'nde bir yönetim uygulamak. Şerit için bir mekanizma ve savaşın sona erdirilmesi” iddiasında olduğu gibi.

İsrail ve Hamas, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ve ABD'nin desteğiyle, Netanyahu'nun (Kuzey ve Güney Gazze'yi bölen) Netzarim Koridorunun işgalinin devam etmesi konusundaki ısrarı nedeniyle aylardır bocalayan dolaylı müzakereler yürütüyor. Refah kapısı ve Mısır sınırındaki Philadelphia ekseninde ise Hamas, İsrail ordusunun tamamen geri çekilmesine sadık kalıyor.

İsrail, cezaevlerinde en az 9.500 Filistinli mahkum tutuyor ve Gazze'de 101 mahkum olduğunu tahmin ederken, Hamas rastgele İsrail baskınlarında düzinelerce mahkumun öldürüldüğünü duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 23.9.2024 22:18

İLGİLİ HABERLER