Yolsuzluk Komisyonu'nun suçladığı 25 eski siyasiyi Yüce Divan'a kadar götürecek süreç Salı günü başlıyor.
Başbakan Erdoğan'ın ''yolsuzlukların damarına iniyoruz'' açıklamaları doğrultusunda Meclis bu hafta en önemli adımı atıyor. Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun 5 ayda hazırladığı ve 25 eski siyasi hakkında Meclis Soruşturması istemine yer verilen raporu, Salı günü Genel Kurul'da görüşülecek. Raporun görüşülmesiyle birlikte de, eski siyasiler için ''Yüce Divan'' kapısını aralayacak kritik süreç başlayacak. Raporun okunmasının ardından AKP 6 veya 8 eski hükümet üyesini kapsayacak şekilde önerge vermeye hazırlanırken, CHP ise 17 eski hükümet üyesi için 13 ayrı soruşturma önergesi verme kararı aldı. Gizli yapılacak oylamalar sonucunda CHP'nin önerisinin kabul edilmesi durumunda 182 parlamenter, en az 4 ay süre ile ''yolsuzluk hafiyeliği'' yapacak.
Komisyon kurulacak
İki parti de haklarında soruşturma komisyonu kurulmasını istedikleri eski başbakan ve bakanlar için en az 55 imzalı önergeler verecek. Bu önergeler Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Görüşmelerde suçlanan bakana süre sınırı olmaksızın savunma hakkı tanınacak. Görüşme sonunda yapılan gizli oylamada, oylamaya katılanların yarıdan bir fazlasının olumlu oy kullanması o siyasi hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu kurulacak. Oylama sonucunda kabul edilen önergeler için soruşturma komisyonları kurulacak. TBMM Başkanlığı'nın bu dönem belirlediği oran çerçevesinde Soruşturma Komisyonları'nda 14 üye görev yapacak. Komisyonlarda AKP'yi 8, CHP'yi ise 4 üye temsil edecek. CHP'nin 13 soruşturma önergesinin kabulü halinde toplam 182 milletvekili yolsuzlukların peşinde koşacak. Araştırma Komisyonları'nın aksine ''ticari sır'' kavramına giren konularda da inceleme yapabilen soruşturma komisyonları 2 ay içinde çalışmalarını tamamlayacak, bu süre yetmezse sadece 1 defa 2 aylık bir ek süre daha verilecek. Bu sürenin sonunda hazırlanan rapor, Meclis Genel Kurulu'nda görüşerek oylanacak. Rapor Yüce Divan'da yargılama istemi öngörüyorsa yapılacak gizli oylama sonucunda ilgili eski hükümet üyesi hakkında Anayasa Mahkemesi'nde dava açılacak.
Eleme yaptılar
İki partinin yaptığı elemeler sonucunda Komisyonda yer alan 8 isim, Yüce Divan kıskanıcından şimdilik kurtulmuş oldu. Bu isimler şöyle: Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli, Kemal Derviş, Yılmaz Karakoyunlu, Sümer Oral, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Nami Çağan, Metin Şahin.
Hedefteki isimler
Mesut Yılmaz: Türkbank ihalesine fesat karıştırmak
Güneş Taner: Türkbank ihalesine fesat karıştırmak.
Mustafa Taşar: KİOKS'ta devleti zarara uğratmak.
Hüsamettin Özkan: Halkbank ve Ziraat kredileriyle özelleştirme alacakları
Yüksel Yalova: BancaTurco Romana, Özelleştirme alacakları.
Cumhur Ersümer: Doğalgaz alımında ve enerji usulsüzlüğü.
Koray Aydın: Bayındırlık ihalelerinde usulsüzlük
Yaşar Okuyan: SSK otomasyon ihalesinde usulsüzlük.
Yaşar Topçu: Karadeniz yolu ihalesinde usulsüzlük
R.Kazım Yücelen: Trona işletilmesinde usulsüzlük
Recep Önal: Kamu bankalarının batık kredileri
Hikmet Uluğbay: Özelleştirme alacakları.
A. Akçan: Bayındırlık ihalelerinde keşif artışları.
Mehmet Keçeciler: Gümrük Müsteşarlığının uygulamaları
Şükrü Sina Gürel: Özelleştirme alacakları.
(VATAN)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:58