Yaşam
  • 22.11.2006 15:15

ESKİŞEHİR'DE İNANILMAZ SAĞLIK SKANDALI!..

ESKİŞEHİR - Eskişehir'de, nefes borusuna gıda parçası kaçan bir genç, tüm tıbbi donanımı olmasına rağmen çalışmayan ve içindeki cihazları kullanacak sağlık görevlisi olmayan ambulansla hastaneye götürülmek istenirken yolda hayatını kaybetti.


Eskişehir'in Alpu İlçesi'ne bağlı Sakarıkaracaören Köyü'nde oturan ve Gökçekaya Hidroelektirk Santralı İşletme Müdürlüğü'nde işçi olarak çalışan Ejder Dülger (25), evinde aniden fenalaştı. Yakınları tarafından köyün yanında bulunan Gökçekaya İşletme Müdürlüğü'ndeki Sağlık Ocağı'na götürülen Dülger, işletmeye ait ambulansla sevk edildiği İlçe Devlet Hastanesi'ne götürülmek istenirken yolda hayatını kaybetti.

Gökçekaya Hidroelektrik Santrali İşletme Müdürlüğü futbol takımında oynayan ve fanatik Trabzonspor taraftarı olduğu öğrenilen Dülger'in cenazesi, daha sonra kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için otopsi yapılmak üzere Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı. Yapılan otopside, gencin nefes borusuna kaçan bir cisme bağlı solunum yetmezliğinden (gıda aspirasyonuna bağlı mekanik asfiksi) öldüğü tespit edildi.


Yakınları, köyünde çok sevilen Ejder Dülger'in ani ölümünün, götürüldüğü ambulansta tüm donanımların olmasına rağmen ve cihazları kullanacak sağlık ekibinin olmaması sebebiyle ihmalden kaynaklandığını iddia ederek, "Ambulansla birlikte doktorda hastayla birlikte gitmiş olsaydı ve cihazlar çalışsaydı, bugün cenazesini getirdiğimiz kişi yaşıyor olacaktı. Bedava ölüm oldu.

Doktor hastaya bakmak için işletme müdüründen izin istiyor. Hasta hastadır ve derhal müdahale edilmesi gerekir. Böyle bir şey olamaz. Birilerinin bunun hesabını sorması lazım" diye tepkilerini dile getirdi.


Ölen gencin teyzesinin oğlu Ayhan Kaya ise, genç yaşta bir yakınını ihmal neticesinde kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, "Teyzemin oğlu evde aniden rahatsızlanmış. Yakınları Gökçekaya Barajı'ndaki doktora götürmüşler.

Doktor hanım hastaya bakarak, 'Benim yapacak hiçbir şeyim yok' demiş. Sonunda hastamız ambulansla yanında doktor ve sağlık görevlisi olmadan yola çıkmış. Aslında bu ambulansta acilde kullanılması gereken her şey var.

Ancak, hiçbirisi çalışmıyor. Şu anda atıl durumda. Hastamızı yaklaşık 1 saat nefes almakta güçlük çektiği için kaybettik. Bu ölüm yüzde yüz doktorun hatasından kaynaklandı. Bugün biz kardeşimizi kaybettik. Ama bundan sonra bu ambulans faal duruma geçerse, can kurtarır. Biz bu ambulansla bugün cenaze getirdik.

İnşallah bundan sonra acil hasta taşıyarak hayat kurtarır. Cihazlar çalışır durumda olsaydı, 25 yaşındaki gencimiz 1 saat sonra evine dönebilecekti. Biz bugün cenazesini defnettik. Ambulansın içindeki tüm cihazlar, hortumları, oksijen tüpleri hiçbiri bağlı değil. Kalp cihazının ambalaj naylonunu ben yırttım. Bazı cihazlar ambalajlarında kutuda duruyor" dedi.


Ejder Dülger'in amcası Nail Dülger ise, 2 ay önce baraj yakınlarında trafik kazası geçirdiklerini belirterek, "Kazadan sonra yaralı halde işletmeye getirildik. Bizi ilçe hastanesine götürmek için istenilen bu ambulans verilmediği gibi, hiçbir müdahale de bulunulmadı. Kendi imkanlarımızla boynu kırılan arkadaşımızla birlikte bir araçla ilçe devlet hastanesine gittik. Bu ambulans işletmeye değil, Sağlık Bakanlığı'na bağlı. Nihayetinde herkese ait ve can kurtaracak. İşletme müdüründen ve doktordan şikayetçiyiz" diye konuştu.


Bu arada, işletme müdürlüğü tarafından 6 ay önce alındığı öğrenilen ambulansın içinde acil hastalar için kullanılacak tüm cihazların bulunmasına rağmen, hiçbirinin bağlantılarının yapılmadığı gibi bazı cihaz ve aletlerin de ambalajlarıyla bir kolide bulunması dikkati çekti.
Ejder Dülger'in cenazesi, köy mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 00:02

İLGİLİ HABERLER