Etkili Google Adwords Reklam Kampanyaları Nasıl Oluşturulur?
Dijital pazarlama sektörü ile ilgili özellikle de Google Reklamları ile alakalı dinamik bir hava hakimdir. SEO ve SEM gibi ajanslar çoğu kez müşterilerinden telefonlar alır ve her seferinde onlara Google’ın güncellemeleri ile ilgili sorular yöneltirler. Onların tek derdi Google’ın en son güncellemesi ve kalite puanına etki eden herhangi bir özelliğini optimize etmektir. Fakat söz konusu ajanslar müşterilerin talep ettiği güncellemeyi yapmak için Adwords hesabı açtığında en basit ADWORDS reklam tekniklerini bile atlayabilmektedir.
Bu noktada dijital pazarlama ile uğraşan herkesin Google adwords reklam teknikleri ile alakalı bilmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar aşağıda belirtilmektedir.
Adwords Reklam Gruplarında Anahtar Kelimeler Kullanmak
Müşteriler herhangi bir ürün ya da hizmet ile alakalı arama yaparken bazı anahtar kelimelere başvurmaktadır. Arama motoru pazarlamasında bu konuya dikkat edilmelidir. Yani Google adwords reklamlarında tüketicilerin bir ürün ya da hizmeti ararken hedefleyeceği arama kriterleri belirlenmektedir. Tüketiciler arama hedeflerini değiştirdiği durumlarda pazarlayıcı da Google adwords reklam metinlerini ona göre değiştirebilir.
Düşünüldüğünde Google reklamlarının başarısında basit bir mantık yatmaktadır. Tüketiciler aktif bir şekilde hizmeti ve ürünü arıyor. Pazarlamacılar da reklam metinlerini uyumlu hale getirerek bu özellik ile avantaj sağlıyorlar. Google Adwords tıpkı sokak afişleri asarak reklam yapmaya benzemektedir.
Adwords Reklamlar Nihai Sonuçlarında Çoğu Sefer Başlangıç Anından Çok Farklı Olabilir
İlk başlarda hazırlanılan Adwords reklam kampanyaları uyumlu olmaktan çok uzaktır. Fakat zamanla maliyetler, tıklamalar, dönüşümler ve CTR (tıklanma) oranları gibi anahtar kelimelerini oluşturmaya yarayan bilgiler edinildikçe Google reklamlarında var olan kampanyalar ve kampanya metinleri geliştirilebilir.
Reklam gruplarında tek anahtar kelime yaklaşımı benimsenmemelidir. Aynı reklam gruplarından birden çok farklı anahtar kelimeye yer vermek önemlidir. Böylelikle Google reklamlarında rekabet açısından oldukça avantaj sağlanır. Reklam gruplarında eğer ki spesifik reklam metinleri kullanılır ise rakiplerin bir adım önüne geçilebilir. Anahtar kelimeler ne kadar önemsiz ise rakiplerde Dynamic Keyword Insertion otomatik başlık üretme aracı o kadar fazla kullanılıyor demektir. Yani herkes aynı başlığa sahip demektedir. Bu sebeple spesifik bir reklam metni yazmak önemlidir.
Google Adwords Reklam Kampanyalarının Mevcut Anahtar Kelime Listesini Genişletmek
Anahtar kelime listesini genişletmek için son derece basit iki yol vardır: Short tail anahtar kelimeler ve Long tail anahtar kelimeler.
Long tail demek kelimelere istenildiği zaman alternatif ifadeler eklenmesidir. Bu yöntem ile reklamlar hem çok iyi bir şekilde hedeflenebilmekte hem de ROI (Return on Investment) artmaktadır. Örneğin; “x bayan etekler” yerine “en iyi bayan etekler” yazılabilir.
Short tail demek ise kelimelere ekstra ifadeler, sıfatlar ya da ekler eklemek yerine kelimelere çok daha özel hale getirmektir. Yani kelimeleri sadeleştirip aranmasını arttırmaktır. Örneğin; “x bayan etekler” yerine “x etekler” yazmaktır.
Adwords reklamlarında konu ile alakalı kelime dengesini çok iyi kurmak gerekir. Her durumda anahtar kelime seçimi yapmaya gerek duymayabilirsiniz. Bu uygulanan kampanya ve anahtar kelimeye göre değişmektedir.
Anahtar Kelime Performansını Yükseltmek İçin Reklamları Test Etmek
Reklam metinleri test edilmeden ya da ayrıştırılmadan yayınlanmamalıdır. En azından ayda bir kez bile olsa Google Adwords reklamlarını teste sokmak gerekir. Bunun için aşağıdaki yol gösterici adımlar izlenebilir.
-Ayda en az 2 kez top yüz için 20 reklam grubu için reklamlar yazılmalı.
-Top yüz içindeki 20 reklam grubunda yer alan en etkili reklam kampanyası her ay başka reklam grubunda kullanılmalı. Niye yüzde 20 istenir? Meşhur 80/20 kuralından dolayı.
Sıklıkla Reklam Çizelgeleri Düzenlemek
Birçok Google Adwords reklam kampanyası ROI’nın artması için reklam çizelgeleri ile hazırlanabilmektedir. Ufak tefek değişiklikler ile kampanyaları belirli zamanlarda yayınlamak yararlı bir süreç olacaktır. Bu sebeple bu süreci zamanla gözlemlemek performansın ne şekilde ilerlediğini görmede etkili olur.
Rutin Anahtar Kelime Teklifleri Yönetimi Gerçekleştirmek
Rakiplerinin teklifleri değiştirme durumuna göre pazarlayıcıda ona göre hamlede bulunmalıdır. Tekliflerin optimal düzeyde kalmasını sağlamalıdır. Teklif verme Google Adwords reklamları yönetimi için de bireysel bir çalışmadır.
Google Adwords reklam teklifleri optimal düzeyde kalması için gerekenler:
-İlk üçte kalabilmek için çok çalışılması gerekir; çünkü CTR ve tıklanma hacim çok daha yüksektir.
- Her anahtar kelimenin etkisi aynı değildir. Kimisi kötü performans sağlarken kimisi pazarlamacıya çok kazandırır. Önemli olan bu noktada anahtar kelimeleri hangi noktada fayda sağladığını bilmektir.
- Yüksek ROI hedeflerinde düşük bir pozisyon alınır ise teklif yüksek verilmeli.
- Daha düşük bir ROI hedeflerinde ise daha az teklif verilebilir.
Yavaş ve İstikrarlı Olmak
Adwords kampanyalarını denetlemek ve optimize etmek için çok az da olsa bir vakit harcanması gerekir. Eğer bu yapılmaz ise reklam veren pazarlamacı verimlilik kaybeder ve rakipleri çok daha yüksek ROI oranlarına ulaşabilir. Bu sebeple acele etmeden vakit harcayarak ilerlemek gerekir.
Güncellenme Tarihi : 6.12.2017 12:45