Ekonomi
  • 20.6.2024 10:32

Ev hanımlarına erken emeklilik fırsatı!

Meclis’te görüşülmesi beklenen konuların başında ev kadınlarının erken emekliliği konusu var. Bu düzenlemeyle birlikte ev kadınları erken emeklilik için başvurduğunda sigorta primlerinin 3’te birini devlet ödeyecek.

Meclis'e gelecek düzenlemelerin içinde sosyal hayatı yakından ilgilendiren birçok başlık bulunuyor. Bunlardan birisi de ev kadınlarının erken emekliliği. Bu kapsamda ev kadınlarının sosyal güvenceye sahip olmaları ve emekliliklerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Düzenleme kapsamında isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. Mevcut asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruş iken, bu düzenleme ile devlet 2 bin 133 lira 60 kuruş destek verecek.

Ev kadınları ayda 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecek. Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi konusu da gündemde. Kadınların emekliliğine ilişkin düzenlemelerin yanı sıra, Bağ- Kur'lu küçük esnafların uzun süredir beklediği prim günlerinin eşitlenmesi konusu da önemli bir gündem maddesi

Geçtiğimiz yıldan bu yana merakla beklenen bu düzenleme, küçük esnafların prim günlerini SSK'lı çalışanların prim günleriyle eşitlemeyi amaçlıyor. Bu düzenleme ile yaklaşık 1 milyon küçük esnafın emeklilik için gereken 9 bin prim günü, SSK'lı çalışanlarla aynı olacak şekilde 7 bin 200 güne indirilecek. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafın prim gün şartı 9000'den 7200'e inecek.

Güncellenme Tarihi : 20.6.2024 10:34

İLGİLİ HABERLER