Gündem
  • 13.6.2024 12:50

F-16'lar için Amerika ile son imzalar atıldı

Ankara'nın bu ay bir kabul mektubu (LOA) imzalamasıyla NATO müttefiki Türkiye, yeni bir modernize edilmiş F-16 Savaşan Şahinleri serisini teslim almaya bir adım daha yaklaştı .
Bugün türkiye ile Amerika araında son imzalar atıldı. Böylece anlaşmanın protok ve yazışmaları tamamlandı.  Şimdi sıra geldi  teslimine..

"ABD, bugün Türkiye'nin şimdiye kadar yapılmış en gelişmiş F-16 olan ve yalnızca en yakın Müttefikler ve ortakların kullanımına sunulan yeni F-16 Block 70 savaş uçaklarını satın almasında ileriye doğru büyük bir adım attığını duyurmaktan gurur duyar. ABD'nin güvenliğe olan kalıcı bağlılığının en son örneği." ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Ofisi, geçen hafta eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımla duyurdu .

F-16 tedarikinde sözleşmesi imzalandı

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, F-16 tedarikinde sözleşmelerin imzalandığını duyurdu. MSB kaynakları, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütünün sözde seçiminin ertelenmesinin yeterli olmadığını vurgulayarak iptal edilmesi gerektiğini bildirdi. Savunma sanayisinde ise MKE tarafından üretilen BORAN obüslerinin Gürcistan'a ihraç edildiği bildirildi.

"Bugün, Türkiye'nin en yeni nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması ve mevcut F-16 filosunu yükseltmesi yönünde önemli bir adımdır. Bu, ABD ulusal güvenliği, Türk ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından iyidir." ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake'i X'teki bir paylaşımına ekledi.

Janes'in raporuna göre kırk yeni uçak ve mevcut savaş uçaklarına yönelik geliştirme kitlerinin alımının değeri 23 milyar dolar. Aynı zamanda "kapsamlı bir havadan havaya ve havadan karaya silah paketinin yanı sıra ilgili ekipman, yedek parçalar, eğitim ve desteği de" içeriyor.

F-16 Savaşan Şahin, 1980'li yılların sonlarından bu yana Türk Hava Kuvvetleri tarafından işletilmektedir ve Janes Dünya Hava Kuvvetleri'ne göre Ankara'nın filosu 174 adet F-16C ve 58 adet F-16D modelinden oluşmaktadır.

Güncellenme Tarihi : 13.6.2024 13:00

İLGİLİ HABERLER