Gündem
  • 1.2.2008 17:13

FACİAYA NEDEN OLAN NEDEN OLAN PATLAYICILAR NEREDEN ALINDI?

 Güler, Melen Çayı’ndan Ömerli Barajı’na getirilen suyu Avrupa Yakası’na taşımak için İstanbul Boğazı’na döşenen boru hattının açılış töreninde, Zeytinburnu’ndaki patlamaya ilişkin, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
      İş yerine ruhsatı vermeye yetkili olan makamın, bunu denetlemeye de, kapatmaya da yetkili olduğunu hatırlatan Muammer Güler, ancak patlayıcı maddelerle ilgili iş yeri ruhsatı verilirken itfaiye ve emniyetin görüşünün alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
      Vali Güler, sözlerine şöyle devam etti:
      "Buradaki müracaat, bir patlayıcı madde üretimi için yapılan müracaat değil, sanki bir plastik iş yeri açılımına yönelik müracaat... Bu da son zamanda olmuştur. Patlayıcıların nereden alındığı konusu Emniyet Müdürlüğü tarafından adli soruşturma kapsamında değerlendirilmektedir.
      Orada bulunan patlayıcı maddeler ancak bu ruhsat sahiplerince alınabilir, bunların araştırması yapılıyor. Elbette ki, bir denetim eksikliği olduğunu biz de söylüyoruz." "Orada tehlikeli bir madde olan amonyum nitrat olduğu söyleniyor. Bu doğru mu?" sorusu üzerine, Güler, "Orada hem patlayan hem de patlamayan kimyasallar vardı. Baryum nitrat, potasyum klorat, sodyum gibi... Hatta bidonlar içinde olup da patlamayanlar da eğer patlasaydı, patlamanın daha büyük bir etki yapacağını söylemek mümkün" diye konuştu.
      Güler, bunların fabrikadan alınmasının da izne tabi olduğunu belirterek, hepsinin araştırıldığını bildirdi.
      "Sigortasız işçi çalıştırma, sanayi güvenliği koşullarına uymama gibi bir çok eksiklikler yüzünden patlamanın yaşandığını" anlatan Muammer Güler, "Oradaki kot yıkama atölyesi 4 kez mühürlenmiş, buna rağmen
     
     "DÜNKÜ HADİSE BİR KADER DEĞİL..."-

      İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, patlamada hayatını kaybedenlere rahmet, Türk ulusuna baş sağlığı dileğinde bulunarak, merdiven altı, çatı arası gibi ruhsatsız çalışan iş yerleri yüzünden yaşanan sıkıntıyı herkesin gördüğünü söyledi. Topbaş, "Dünkü hadise bir kader değil, aymazlığın getirdiği bir yansıma maalesef" dedi.
      Bu konularla ilgili denetim ve takibin ilçe ve ilk kademe belediyelerinde olduğunu belirten Topbaş, yanıcı, patlayıcı imalatı ve depolama ile ilgili ruhsat konusunun emniyet müdürlüğü ve valiliğe ait olduğunu kaydetti.
      Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ancak itfaiye yönünden ruhsat aşamasında kanaatlere göre rapor verdiğini ifade ederek, "Sorumlulukları birlikte üstlenmek ve birlikte çözmek zorundayız. Bu bölgenin bölgesi ilan edildiği tarihler çok eski. Buradaki yapılanma, o zaman ki mantaliteye göre geliştirilmiş. Bugün maalesef bazı sıkıntılar yaşanmakta" dedi.
      Patlamada hayatlarını kaybedenlerin aileleri arasında maddi sıkıntısı olanlar ile ağır yaralı ve yaralı olanlarla ilgili gerekli desteği vereceklerini belirten Topbaş, bir gazetecinin, "Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün ’bu tür iş yerlerinin tespit edilmesi ve kapatılmasına dair verdiği önergesinin sumen altı edildiği’ iddiaları var" sözleri üzerine, "bunun Büyükşehir Belediyesinin görevi olmadığını, ancak verilen önerge doğrultusunda bütün ilçe belediyelerinin uyarıldığını" söyledi.
     
     İŞ YERLERİNİN ENVANTERİ ÇIKARTILMALI-

      Kadir Topbaş, bütün ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarının bölgelerindeki iş yerlerinin envanterini çıkarmaları ve sürekli güncellemeleri gerektiğini ifade ederek, Büyükşehir Belediyesinin denetlemesi gereken sanayi kuruluşlarının farklı olduğunu söyledi.
      Topbaş, "Bu tür iş yerleri bizim denetleyeceğimiz alanlar değil.
      Bölgelerindeki iş yerlerinin tespiti ilçe belediyelere ait. Yanıcı ve patlayıcı maddelerle ilgili ruhsat verme yetkisi de bizim değil, İçişleri Bakanlığı ve emniyet teşkilatının" dedi.
      Hayatları tehlikeye atabilecek her türlü olumsuzlukları ihbar etmenin yurttaşlık görevi olduğuna dikkat çeken Topbaş, "Aynı binada birkaç kez kot yıkamayla ilgili ihbar gelmiş, 4 kez mühürlenmiş ve 2 kez savcılığa vermişiz. İhbarlar mutlaka değerlendiriliyor" diye konuştu.
      Topbaş, Makine Mühendisleri Odasının tespit yapıp bu sonuçları ihbar edebileceğini belirterek, yasaların verdiği denetim yetkisini, ancak ilgililerin kullanabileceğini söyledi.
      İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Burada yetki kargaşası var mı?" sorusuna karşılık, "ağır sanayi ile ilgili olanların büyükşehir veya ilgili bakanlık, alt birimlerde olan daha az nitelikte iş yerlerini ise ilçe ve ilk kademe belediyelerin sorumluluğunda olduğunu" dile getirdi.
      İstanbul’da belediyelerin ayrılması ile ilgili soru üzerine, Topbaş, "bunun hükümetin düşüncesi, aynı zamanda görevi olduğunu" ifade ederek, "Bu parlamentonun vereceği bir karar. Geçmiş dönemden bu yana bu tarzda birçok çalışma yapıldı. Yine gündemde uygulanabilmesi için seçimden bir yıl önce bitmesi gerekiyor. Mart sonuna kadar gerçekleşirse uygulanır" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:03

İLGİLİ HABERLER