Dünya
  • 9.8.2024 12:05

FBI Amerikan gizli servisi silah müfettişi Scott Ritter'in evini bastı

FBI, federal bir soruşturma kapsamında eski BM silah müfettişi Scott Ritter'in Delmar'daki evini arıyor.

NewsChannel 13 fotoğrafçısı, Dover Drive'daki mülkte ajanların her iki aracı arayıp fotoğraflarını çektiği anları kaydetti.

Former United Nations weapons inspector Scott Ritter is led out of Monroe County Court in handcuffs on Wednesday afternoon, following his sentencing. He could spend up to 5½ years in state prison.

Ajans sözcüsü Sarah Ruane, evde arama yapıldığını doğruladı ancak standart politika gereği soruşturma hakkında ayrıntı vermedi.

Ritter, Irak'taki baş silah müfettişiydi. Reuters'a göre, 2011'de Pensilvanya'da 15 yaşında bir kız gibi davranan biriyle cinsel içerikli bir web sohbetine girdiği için suçlu bulundu. Ritter aslında Barrett Township Polis Departmanı'ndan bir dedektifle yazışıyordu.

"Her şeyi söyleyebilirsiniz, ama sadece beyan etmek zorundasınız." Emekli FBI ajanı Robert D'Amico, Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası'nın , başka bir ülkenin emriyle konuşan kişilerin statülerini beyan etme zorunluluğunu böyle özetliyor.

"Ne yaptığınızı beyan etmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için ne kadar ücret aldığınızı beyan etmeniz gerekiyor. Ve o kayıt yaptırmadı."

Bu durumda "O", eski Birleşmiş Milletler silah müfettişi Scott Ritter'dır. FBI ajanları bu haftanın başlarında New York'un kuzeyindeki evini aradılar ve birkaç kutu belge ve cihaz çıkardılar.

Ritter, ajanların arama yaptığı evinin dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD ile Rusya arasındaki ilişkileri iyileştirmeye, silah denetimini sağlamaya ve barışı sağlamaya çalıştığım için hedef alınıyorum" dedi.

Ritter, Ukrayna'daki savaş hakkında Rusya yanlısı yorumlarda bulundu ve bu yorumlar Rus haber ajansları tarafından ele alındı. D'Amico, bunun yasadışı olmadığını söylüyor.

"Buna karşı bir yasa yok. Ama propaganda olarak ortaya çıktı."

"İstediğinizi söyleyebilirsiniz, (ama) bunu yabancı bir hükümet size bunu söylemenizi söylediği için ve kiminle konuşmanız gerektiğini söylediği için söylüyorsanız... işte o zaman bu bir suça dönüşür."

Haziran ayında Dışişleri Bakanlığı , Ritter'in pasaportuna el koyarak Rusya'daki bir ekonomik foruma katılmasını engelledi. D'Amico, bunun ifade özgürlüğünden kovuşturulabilecek bir eyleme geçiş olabileceğini söylüyor.

"Rusya'ya bir biletle havaalanına gitmek ve muhtemelen bazı iletişimlerin ele geçirilmesi - muhtemelen bu yüzden pasaportuna el koydular - bu açık bir eylemdir."

Güncellenme Tarihi : 9.8.2024 12:14

İLGİLİ HABERLER