Ekonomi
  • 19.3.2009 10:07

FED'DEN DÜNYAYI KURTARACAK ADIM!

ABD Merkez Bankası (FED), ABD ekonomisine 1,4 trilyon dolar nakit akışı sağlayacak.

FED, önümüzdeki 6 ay içinde hükümetten, 300 milyar dolara kadar uzun dönemli borç tahvili alacak. Daha sonra da, tutsat kredileri için 850 milyar dolarlık menkul kıymet satın alarak yeni kredi imkanı oluşturacak.
Bu karar ABD borsalarına alım getirirken, içeride doları 1.70 TL'nin altına itti.

FED'in iki günlük faiz toplantısından sürpriz bir karar çıktı.ABD ekonomisini resesyondan çıkarmak isteyen FED, 40 yıl aradan sonra ilk kez Hazine bonosu almaya karar verdi.

DOW YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dow Jones da kararla birlikte 100 puan birden yükseldi ve günü yüzde 1.23’lük artışla 7 bin 486 puandan kapattı.
ABD Hazine bonolarının önemli müşterilerinden Çin’in Başbakanı Wen Jiabao geçen hafta “ABD Hazine bonolarına yapılan yatırımlar konusunda endişeli olduğunu” söylemişti. FED bu atağıyla Hazine Bonolarının arkasında durduğunu gösterdi.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, ABD ekonomisindeki daralmanın sürdüğüne dikkat çekilirken, enflasyonun hala sorun olmadığı ve bir süre daha yüzde 0.25 civarında olan faiz oranlarının altında kalmasının beklendiğine dikkat çekildi.

Bu arada, Dow Jones bu yükselişle birlikte 9 Mart'taki dibinden bu yana yüzde 14 değer kazanmış oldu.

Öte yandan Fed'in kredi piyasasını canlandırmaya yönelik hamlesi 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilerinde de 1987 yılından bu yana görülen en büyük günlük düşüşe neden oldu. 10 yıllık tahvil faizi yarım puan gerileyerek yüzde 2.52'ye indi, 30 yıl vadeli mortgage kredilerinin oranları da rekor seviyede geriledi.

DOLAR 1.67'YE GERİLEDİ

Piyasalardaki iyimser havanın bugün İMKB'ye de yansıması bekleniyor. Dün yeniden yükselişe geçen dolar ise hızla geriliyor. Dün 1.72 TL sınırına çıkan dolar, gece uluslararası işlemlerde 1.67'ye kadar geriledi. Dolar sabah saatlerinde Kapalıçarşı'da 1.6950 TL'den güne başladı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:03

İLGİLİ HABERLER