Gündem
  • 1.5.2024 17:04

Filistin yanlısı öğrenciler Columbia Üniversitesi binasını ele geçirdi

 ABD'de üniversite öğrencileri İsrail'in Gazze'deki katliamlarına karşı Columbia Üniversitesi binasını ele geçirdi

Columbia Üniversitesi Apartheid Divest (CUAD) ,Columbia Üniversitesi'nin ana öğrenci protesto gruplarından biri, "özerk bir grubun" üniversitenin Hamilton Salonu'nu bir gecede "geri aldığını" ve Columbia'nın "yatırım, mali şeffaflık ve af" taleplerini karşılayana kadar binada kalma niyetinde olduğunu iddia ediyor. 

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Columbia kampüsünde yetkililere endişelerini dile getiren dışarıdan kişilerin bulunduğunu söyledi.

"Kampüste insanlar vardı, orada olmamalıydılar. Profesyonel insanlar vardı ve eğitime dair kanıtlar gördük, kullanılan taktiklerde bir değişiklik gördük ve Intel'in sağlayabileceği istihbaratı kullanmaya başladığınızda Adams Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, okulla doğrudan iletişim kurmanın ve 'Elinizde barışçıl bir protestodan daha fazlası var' deme zamanının geldiğini biliyorduk" dedi.

Açıklamada, "Kendi kampüsümüzü geri almak, ne kendi 'kurallarına' ne de etik kurallarına uymayan bir kuruma verilecek tek ve son tepkidir; bu nedenle Gazze Dayanışma Kampı'nı başlattık" ifadelerine yer verildi.

CUAD'ın baş müzakerecisi Mahmud Halil, CNN'e Salı sabahı saat 04.00 ET'den önce Columbia kampüsünden ayrıldığını ve kısa süre sonra uzaklaştırma bildirimi aldığını söyledi.

Hamilton Hall'u işgal eden grubun CUAD olmadığını ancak bazı üyelerini içerdiğini söyledi.

Khalil, düzinelerce CUAD üyesinin kampüsteki kampta kaldığını ve Hamilton Hall'da kaç üye olduğunu bilmediğini söyledi.

"Bundan sonra ne olacağı üniversiteye bağlı" dedi. "Müzakere masasına geri dönmek üniversitenin sorumluluğundadır."

Columbia Üniversitesi'ndeki göstericiler Salı günü erken saatlerde bir kampüs binasına barikat kurarak, Filistin yanlısı protestolar ABD genelinde kampüsleri sarsarken okul yetkilileriyle aralarındaki gerginliği tırmandırdılar.

New York'taki prestijli üniversitenin Hamilton Hall'unun işgali, yöneticilerin dağılma emrine uymadıkları gerekçesiyle öğrencileri uzaklaştırmaya başladıklarını açıklamalarından saatler sonra gerçekleşti.

Gece boyunca sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, maskeli kişiler camları kırdı ve binanın girişlerini kapatmak için demir masaları yerinden söktü.

Grup yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'deki saldırılarına atıfta bulunarak "206 gün süren soykırım ve 34.000'den fazla Filistinli şehidin ardından Columbia topluluğu üyeleri gece yarısından hemen sonra Hamilton Hall'u geri aldı" dedi.

Grup, İsrail'in Hamas'a karşı devam eden saldırısı sırasında öldürülen altı yaşındaki Gazzeli bir kızın onuruna binanın adını "Hind's Hall" olarak değiştirdiğini söyledi.

Göstericiler, Columbia'nın İsrail ile bağlantılı tüm finansal varlıklarını elden çıkarması da dahil olmak üzere talepleri yerine getirilene kadar binada kalmaya söz verdi.

Okul bu talebi reddetti ve üniversite rektörü Minouche Shafik Pazartesi günü yaptığı açıklamada öğrencilerle yapılan görüşmelerde "bir anlaşmaya varılamadığını" söyledi.

Karşıt protestocular, 1 Mayıs'ta Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles kampüsünde Filistin yanlısı bir kampla karşı karşıya geliyor.

İlk olarak 18 Nisan'da Columbia'da yaklaşık 100 protestocunun gözaltına alınmasının ardından protestolar yüksek öğretim kurumlarını baştan başa sarmış, pek çoğu kampüs alanlarında çadır kampları kurmuştu.

Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi'nde polis Salı sabahı bir kampı boşaltmak için harekete geçti ve sosyal medya görüntülerinde birkaç protestocuyu gözaltına aldığı görüldü.

Televizyon görüntüleri Salı akşamı Richmond'daki Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde (VCU) polisin protestocuları itip kakarak uzaklaştırdığını gösterirken, öğrenciler polisin kendilerine yönelik sert müdahalede bulunduğunu ve göz yaşartıcı gaz ile biber gazı kullandığını söyledi.

Austin'deki Texas Üniversitesi'nde polis Pazartesi günü protestocularla biber gazı kullanımı da dahil olmak üzere çatıştı ve bir kamp alanını dağıtırken gözaltılar gerçekleştirerek hafta sonu boyunca ülke çapında gözaltına alınan 350'den fazla kişiye yenilerini ekledi.

Gözaltına alınanlara yardım eden Austin Avukatlar Birliği'nden Paul Quinzi AFP'ye yaptığı açıklamada "en az 80 kişinin tutuklandığını" tahmin ettiklerini söyledi.

1 Mayıs'ta Los Angeles'ta karşı protestocularla çatışmalar patlak verirken, Filistin yanlısı göstericiler Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles (UCLA) kampüsünde kurulan kampı çevreleyen barikatları yeniden toplayıp yeniden inşa ediyor.

Filistinli sivillerin ölümüne yol açan İsrail saldırılarına karşı düzenlenen protestolar, ifade özgürlüğü ile mitinglerin antisemitizme ve düşmanlığa kaydığı yönündeki şikayetler arasında denge kurmaya çalışan üniversite yöneticilerini zorluyor.

Mitingleri dağıtmak üzere çeşitli üniversitelere çağrılan çevik kuvvet teçhizatlı polislerin görüntüleri, Vietnam Savaşı sırasında patlak veren protesto hareketini hatırlatırcasına dünyanın dört bir yanında seyredildi.

Filistin yanlısı protestocular 30 Nisan'da New York'taki Columbia Üniversitesi'ndeki Hamilton Hall'u işgal etti.

Final haftası

BM insan hakları şefi Volker Turk Salı günü yaptığı açıklamada protestoları dağıtmak için atılan sert adımlardan duyduğu endişeyi dile getirerek "ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkının toplum için temel olduğunu" söyledi.

Türk, "ister gerçek ister varsayım olsun, kimlik ya da bakış açıları temelinde şiddete ya da nefrete teşvikin güçlü bir şekilde reddedilmesi gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Rektör Shafik, Pazartesi günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Birçok Yahudi öğrencimiz ve diğer öğrencilerimiz son haftalarda atmosferi tahammül edilemez buldular. Birçoğu kampüsü terk etti ve bu bir trajedi” dedi ve ekled:

"Anti-Semitik dil ve eylemler kabul edilemez ve şiddet çağrıları tiksindirici."

Protesto organizatörleri antisemitizm suçlamalarını reddederek eylemlerinin İsrail hükümetini ve onun Gazze'deki saldırılarını hedef aldığını savundu.

Ayrıca bazı olayların öğrenci olmayan provokatörler tarafından çıkarıldığı konusunda ısrar ediyorlar.

Okul yılı sona ererken, yöneticiler sınav çalışmaları için kampüste düzenin korunması gerektiğine de işaret ediyor.

Shafik, "Bir grubun görüşlerini ifade etme hakkı, başka bir grubun konuşma, öğretme ve öğrenme hakkı pahasına olamaz" dedi.

İsminin sadece "Z" olarak açıklanmasını isteyen bir yüksek lisans öğrencisi protestocu AFP'ye şunları söyledi "Final haftasındayız, herkes hala finalleri üzerinde çalışıyor. Ama günün sonunda okul gelip geçici."

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in hedef gözetmeyen saldırıları Gazze'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 34.535 kişinin ölümüne neden oldu.

Columbia Üniversitesi, Hamilton Hall'u işgal eden öğrencilerin okuldan atılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi

Üniversite Salı günü yaptığı açıklamada, Hamilton Hall'u işgal eden Columbia Üniversitesi öğrencilerinin artık okuldan atılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Üniversitenin çalışmalarının kuralları ihlal eden protestocular tarafından sonsuza kadar kesintiye uğratılamayacağını dün çok açık bir şekilde ifade ettik. Bunu yapmaya devam etmenin net sonuçları olacak" dedi üniversite sözcüsü Ben Chang açıklamada. "Protestocular, mülklere zarar vermek, kapı ve pencereleri kırmak ve girişleri abluka altına almak gibi savunulamaz bir duruma tırmanmayı seçtiler ve biz de dün özetlediğimiz sonuçların takipçisiyiz."

Açıklamada, düzen ve güvenliğin yeniden sağlanmasının yönetimin en büyük önceliği olduğu belirtilirken, disiplin işlemlerinin siyasi olmadığı belirtildi.

Chang, "Bu, protestocuların davalarına değil, eylemlerine yanıt vermekle ilgili" dedi.

Üniversite ayrıca gösterilerin kampüste aksamalara yol açtığını söyledi. Birçok Columbia öğrencisi, Bahar 2024 döneminin sonunu işaret eden final sınav haftasına giriyor.

Üniversiteden yapılan açıklamada, "Kampüsteki aksamalar, Yahudi öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin çoğu için tehditkar bir ortam yarattı; öğretmeyi, öğrenmeyi ve final sınavlarına hazırlanmayı engelleyen gürültülü bir dikkat dağıtıcı unsur oluşturdu ve Başlık VI'yı ihlal ederek düşmanca bir ortama katkıda bulundu." söz konusu.

NYC belediye başkanı: Columbia binasına üniversiteyle bağlantısı olmayan kişiler tarafından girildi

CNN'den Emma Tucker'dan

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Çarşamba sabahı düzenlediği basın toplantısında, Columbia kampüsündeki Hamilton Hall binasına giren kişilerin arasında öğrencilerin de bulunduğunu ancak "üniversiteyle bağlantısı olmayan" kişiler tarafından yönetildiklerini söyledi.

Adams, "Okulun, Hamilton Hall'u ve çadırları temizleyerek, Hamilton Hall'u geri alarak ve geri alarak başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ikili bir operasyonla dışındaki kampları temizlemek için NYPD'nin yardımına ihtiyacı vardı" dedi.

Adams, polisin "kimlerin gerçekte öğrenci olduğu ve kimlerin yerde olmaması gerektiğini ayırt etmek" için yaklaşık 300 kişinin tutuklanmasını işleme aldığını söyledi.

Belediye başkanı, "Durumları tırmandıran bir geçmişi olan ve kaos yaratmaya çalışan bu dış aktörler, barışçıl bir şekilde protesto etmek için değil, kaos için çalışıyor" dedi.

New York belediye başkanı, polisin okulun isteği üzerine Columbia Üniversitesi'ne girdiğini söyledi

CNN'den Antoinette Radford'dan

New York Belediye Başkanı Eric Adams, New York polisinin okuldan gelen talep üzerine dün gece Columbia Üniversitesi'ne girdiğini söyledi.

Çarşamba sabahı düzenlediği basın toplantısında polisin "Columbia Üniversitesi'nin barışçıl bir protestoyu antisemitizmin ve İsrail karşıtı tutumların yaygın olduğu bir yere dönüştürenleri uzaklaştırmasına izin vermek için" kampüse girdiğini söyledi.

Columbia ile New York City College arasında yaklaşık 300 kişinin tutuklandığını da sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 1.5.2024 17:17

İLGİLİ HABERLER