Gündem
  • 10.9.2024 10:23

Firavun II. Ramses'in kılıcı bulundu

Kuzey Mısır'ı Denizden Koruyan Kalede, II. Ramses'in Karargahları, Depoları, Silahları ve Bronz Kılıcı Keşfedildi

Behera kışlasındaki kazıların görünümü

Mısır'ın Eski Eserler Yüksek Konseyi'nden Dr. Ahmed Said El-Kharadly liderliğindeki bir arkeoloji heyeti, Yeni Krallık döneminden kalma askerler için askeri kışlalar ve silah, yiyecek ve erzakların saklandığı depolar da dahil olmak üzere bir dizi kerpiç mimari birim keşfetti.

Bu bulgular, Beheira Valiliği'nin Hoş İsa ilçesindeki Tell Al-Abqain bölgesinde devam eden kazılar sırasında elde edildi.

Kışlanın yanı sıra askerlere ait çok sayıda eser ve kişisel eşya da gün yüzüne çıkarıldı. Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mohamed Ismail Khaled, bu keşfin Abqain Kalesi'nin tarihi ve arkeolojik önemini teyit etmesi nedeniyle önemini vurguladı.

Kazıların başka bir görünümü

Kazıların başka bir görünümü. Kredi: Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı

Bu kale, eski Mısır ordusunun batı askeri yolu üzerindeki önemli askeri karakollarından biri olarak hizmet vermiş ve Mısır'ın kuzeybatı sınırlarını Libya kabileleri ve Deniz Kavimleri'nin istilalarından korumuştur .

Khaled, mimari birimlerin titizlikle tasarlandığını, dar bir geçitle ayrılmış iki özdeş gruba bölündüğünü belirtti. Bu düzenli tasarım, eski Mısır mühendislerinin çevrelerini çeşitli pratik amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlamadaki yaratıcılığını gösteriyor.

Mısır Eski Eserler Yüksek Kurulu'na bağlı Eski Eserler Bölümü Başkanı Dr. Ayman Aşmavi, keşfedilen eserler üzerinde yapılan ön incelemelerde, mimari birimlerin bir kısmının askerlere günlük erzak sağlamak amacıyla depo olarak kullanıldığının tespit edildiğini söyledi.

Sitede bulunan bir kolyenin detayı

Arkeologlar Mısır'da Firavun II. Ramses'in kılıcını buldu

Kuzey Mısır'da yapılan kazılarda arkeologlar Firavun II. Ramses'e ait bronz bir kılıç buldu. Bu, Egypt Independent gazetesi tarafından Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'na atıfta bulunularak bildirildi .

Rapora göre Mısırlı arkeologlar "askeri kışlalardan, silahlardan ve yiyecek depolarından Yeni Krallık dönemine kadar uzanan bir dizi kil mimari blok" keşfettiler. Bu keşifler El Buheira eyaletindeki Tell el-Abkain bölgesinde yapıldı. Kazılarda askerlere ait çok sayıda kişisel alet de bulundu.

Bu depoların içinde, balık kemikleri, hayvan kemikleri ve kırık çanak çömlek parçaları içeren büyük seramik saklama kavanozlarının yanı sıra büyük bireysel ambarlar bulundu. Ayrıca, sitede yemek pişirmek için kullanılan silindirik seramik fırınlar da keşfedildi.

Bulgular arasında, misyon Ramses II'nin kartuşuyla süslenmiş uzun bir bronz kılıç keşfetti (bu makaleyi yazarken bakanlık bunun görüntülerini sağlamadı). Diğer eserler, kalenin sakinlerinin günlük yaşamları, dini inançları ve askeri faaliyetleri hakkında fikir veriyor.

Bunların arasında savaşta kullanılan silahlar , avlanma araçları, kişisel süs eşyaları ve fildişi sürme aplikatörleri, akik ve fayans boncuklar, bok böcekleri ve koruyucu muskalar gibi hijyen malzemeleri yer almaktadır.

En dikkat çekici keşiflerden biri de, ineklerin göksel tanrılar olarak saygı görmesi nedeniyle güç, bolluk ve refahı simgeleyen bir ineğin gömülmesidir .

Ayrıca, biri Kral II. Ramses'in ünvanlarını ayrıntılı olarak açıklayan hiyerogliflerle yazılmış, diğeri ise Bay isimli bir yetkiliye ait iki kireçtaşı bloğu bulundu .

Buluntular arasında üzerinde Amun - Göklerin Efendisi yazısı bulunan ve lotus çiçeğiyle taçlandırılmış bir fayans böceği, üzerinde Ptah tanrısının resmi bulunan başka bir böceği, üzerinde Amun Horakhty yazısı bulunan bronz bir yüzüğün yarısı ve nar çiçeği şeklinde fayans ve akik taşından yapılmış iki kolye yer alıyor.



 

En önemli buluntu , efsanevi Mısır hükümdarına ait olduğunu gösteren II. Ramses'e ait kartuşlu (firavunun adı) uzun bronz bir kılıçtır.

Güncellenme Tarihi : 11.9.2024 11:34

İLGİLİ HABERLER