Ekonomi
  • 21.6.2022 20:59

Fırıncılar zama doymadı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’ndan ‘ekmek 5 lira’ iddiasına cevap

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul'da ekmeğin 5 lira olduğu iddiaları için “Tüm ilçelerde 5 lira fiyat uygulanacak açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

İstanbul’da ekmeğin fiyatının 5 liraya yükseldiği iddiaları, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’ya soruldu.

Kocaeli Fırıncılar Odası'nda açıklamalarda bulunan Balcı, “Son zamanlarda kamuoyunda gündeme gelen 'Ekmek İstanbul'da 5 lira oldu, tüm ilçelerde de yakın zamanda 5 lira fiyat uygulanacak' açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır.” dedi.

“3 ilçede tarife dışı bir uygulaması olması…”

“İstanbul'da 39 ilçemiz vardır. İstanbul'da 3 ilçede tarife dışı bir uygulaması olması, 5 liradan satılması, tüm İstanbul'da ekmeğin 5 liradan satılacağı anlamı taşımamaktadır.” diyen Balcı, şöyle devam etti.

“200 gram ekmeği 5 liradan satarsanız kilosu 25 liraya gelir. Dolayısıyla bu 3 ilçede uygulanan 5 lira fiyatı doğru fiyat değildir. İstanbul, bir an önce Türkiye'de uygulanan 4 lira fiyatını almalı. 200 gram ekmek 4 lira olmalı.”

 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’ndan ‘ekmek 5 lira’ iddiasına cevap #1

 

“10 lira olacağı telaffuzları yapılmaktaydı”

Ekmeğin kilogram fiyatının 20 lira olduğunu söyleyen Balcı, “Bu yasal olmayan uygulama, yetkili kurumlar tarafından gerekli denetimler yapılarak neticelendirilecektir diye düşünüyorum. Hatırlayacak olursanız kamuoyunda ve basında, geçtiğimiz aylarda, şubat ayında ülke genelinde ekmeğin 6 lira olacağı, böyle kalmayıp 7 lira olacağı, hatta 10 lira olacağı telaffuzları yapılmaktaydı. İlgili bakanlıklarımızla yaptığımız çalışmalar neticesinde bugün geldiğimiz noktada. ülke genelinde ekmeğin kilogram fiyatı 20 liradan satılmaktadır.” şeklinde konuştu.

 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’ndan ‘ekmek 5 lira’ iddiasına cevap #2

 

“5 lira da yeterli olmayabilirdi”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla verilen desteğin kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Balcı, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla haziran ayında unda destekleme söz konusu olmamış olsaydı, bugün belki de 5 lirayı da konuşmuyor olabilirdik. Un fiyatının 530 lira, 600 lira bandında seyretmesiyle fırıncı esnafımız için 5 lira da yeterli olmayabilirdi. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, haziran ayında da desteklemenin devam etmesiyle birlikte en makul fiyat şu anda gündemimizde 20 liranın üzerinde değildir. 20 lira birçok şehrimizde uygulanmaktadır.

 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’ndan ‘ekmek 5 lira’ iddiasına cevap #3


 

 

“Esnafımızın içinde bulunduğu zor durumu biliyoruz”

Biz esnafımızın hakkını korurken, vatandaşımızın da mağdur olmaması konusunda geçtiğimiz aylarda ne yapıyorsak ilgili bakanlıklarımızla bu çalışmayı yapıyoruz. Dolaysıyla ekmeğin 5 lira olduğu haberlerini, 39 ilçesi olan İstanbul'da 3 ilçede yasal olmayan uygulamadan dolayı 5 lira algısını oluşturmayı doğru bulmuyorum. Fırıncılarımızın sorunlarını görüşüyoruz. Esnafımızın içinde bulunduğu zor durumu biliyoruz. Fırıncı esnafının mağdur olmaması için aynı zamanda tüketicinin de mağdur olmaması için iki tarafı da düşünerek hareket ediyoruz.

 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’ndan ‘ekmek 5 lira’ iddiasına cevap #4


 

 

'Ekmek 6 lira, 7 lira olacak' iddiası

Geçtiğimiz aylarda, kamuoyunda yer alan 'Ekmek 6 lira, 7 lira olacak' açıklamasının gerçek olmadığını, bugün itibarıyla ülke genelinde ekmeğin kilogram fiyatı 20 lira olarak uygulanacak. Bu illerde de fırıncı esnafının mağdur olmaması için, 20 liranın altındaki fiyatlar konusunda ilgili kurum olan esnaf odaları birliği ve ticaret odalarının gerekli çalışmaları yapmalarını gerekir.”

İTO'dan ekmek açıklaması

Öte yandan İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yapılan açıklamada da basında yer alan ve İstanbul’da ekmeğin fiyatının 5 TL olacağına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Şekib Avdagiç de, “Azami Ekmek Fiyat Tarifesi'nin güncellenmesi için Ticaret Bakanlığımıza başvuru yapılmıştır. Bu başvuru süreci sonuçlanana kadar, İstanbul'da 210 gram ekmeğin fiyatı 3 TL'dir. Bunun dışında 'ekmeğe zam' haberlerine itibar edilmemesini önemle rica ederiz.” ifadesini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 21.6.2022 21:01

İLGİLİ HABERLER