Gündem
  • 30.9.2006 10:22

FİSKOBİRLİK, 2005 ÖDEMELERİNE RAMAZAN'DA BAŞLIYOR...

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, üreticiye 2005 yılı fındığından olan borçlarını daha önce yıl sonuna kadar ödeyeceklerine söz verdiklerini hatırlatarak, ancak Ankara'da yapılan kredi görüşmelerinden olumlu sonuçlar aldıkları için bunun daha erken tarihte Ramazan ayı içerisinde başlayacağı müjdesini de verdi.


FİSKOBİRLİK Genel Merkez binasında yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen ve 18-22 Eylül tarihleri arasında Ankara'da yaptıkları görüşmeler hakkında bilgiler veren Yaşar Pamuk, fındıkta yaşanan sorunların yavaş yavaş çözüme kavuşacağını söyledi. Göreve geldikten sonra, üreticiyi rahatlatacak nitelikte sağ duyulu hareket ettiklerini, ilk etapta 2005 yılı ürününden olan borçları ödemeyi hedeflediklerini ve bunun yıl sonuna kadar yapılacağını açıkladıklarını kaydeden Pamuk, "Ancak Ankara'da yaptığımız kredi görüşmelerinden olumlu sonuçlar aldık. Dolayısıyla 2005 yılı ürününden doğan borçları daha erken bir tarihte ödeyeceğiz. Ödemeler Ramazan ayı içerisinde başlayacak ve kısa zamanda bitireceğiz" dedi.


Ankara'da 12 bankayla görüşmeler yaptıklarını belirten Pamuk, ne kadar kredi alınacağını açıklamadı. Pamuk, "FİSKOBİRLİK bir şirkettir. Türkiye'de ilk kredi alan şirket FİSKOBİRLİK değildir. Herhangi bir A şirketinin hangi bankadan ne kadar faizle kredi aldığını bilmiyorsanız, FİSKOBİRLİK'in de hangi bankadan ne kadar kredi aldığını bilmemek en doğrusudur. Çünkü daha önceden şu bankadan kredi alacağız, bu bankadan kredi alacağı diye diye bu duruma geldik. Biz bir bankadan kredi alacağız ve üreticiye olan borcumuzu ödeyeceğiz" diye konuştu.


Pamuk, halen alımı süren 2006 ürünü fındığın ödemelerinin ise 2007 yılında gerçekleşeceğini de kaydederek, "2006 yılı fındığının bedelini yüzde 10'u FİSKOMAR'lardan alışveriş karşılığı çek, yüzde 30'u 5. ay, yüzde 7'si 7. ay ve akabinde diğerini ödeyeceğiz. Bunları daha önceki aldığımız kararla şekillendirmiştik. Ancak 2006 ürünü fındık bedellerini daha erken ödenmesi konusunda da ciddi çalışmalarımız ve bununla ilgili gelişmeler var" dedi.

TÜM KARADENİZ'İ ORTAKLIĞA ÇAĞIRDI
Fındığın asıl sahibinin üreticisi olduğunu ve üreticin bu ürüne sahip çıkması gerektiğini söyleyen Yaşar Pamuk, geçimini fındıkla sağlayan tüm Karadenizliler'i FİSKOBİRLİK'e ortak olmaya çağırdı. Üreticilere seslenen ve suçlu aramaya gerek olmadığını ifade eden Pamuk, şunları söyledi:


"Suçlu bu ya da şu demek soruna çözüm getirmez. Önce fındık üreticisi kendi ürününe sahip çıkmalı. Üretici arz fazlası fındığı TMO ve FİSKOBİRLİK'e verirse serbest piyasada fındık fiyatları yükselişe geçer. TMO ve FİSKOBİRLİK, 300 bin ton ürün aldığı takdirde serbest piyasada fındık fiyatları 6 YTL, 200 bin ton aldığı takdirde 5 YTL'ye ulaşır. Gecikmeli olsa dahi TMO ve FİSKOBİRLİK aldıkları ürünün bedellerini ödeyebileceklerdir. Buradan tüm Karadenizli fındık üreticilerini birliğe ortak olmaya çağırıyorum. Burada ortaklıkta ana sözleşme gereği 375 YTL ton başına para talep ediliyor. Bunu bazı üreticiler bahane edip ortak olmuyorlar. Biz buna bir formül bulduk. Ürününü birliğe getiren üretici ortaklık için anlaşmaya geldiğinde 375 YTL'yi ürün bedelinden kesmiş olacağız. Bu da büyük bir kolaylıktır. FİSKOBİRLİK'in dimdik ayakta kalabilmesi ve kimseye muhtaç olmaması için tüm fındık üreticisinin birliğe ortak olması şarttır. Bu yapıldığı takdirde 2005 yılı fındığında yaşanan sorunlar 2006 fındığında yaşanmayacaktır. Fındık üreticisi ürününe, alın terine, rızkına sahip çıkarsa hiç kimseyi suçlamadan ayakta durabiliriz."

"TMO İLE İMZAMIZIN ARKASINDAYIZ"
TMO ile imzaladıkları protokolün asıl sebebinin piyasadaki arz fazlası fındığı bir an önce almak olduğunu belirten Pamuk, iki kurum arasındaki işbirliğinin sorunsuz devam ettiğini vurgulayarak, arz fazlası fındığı kısa zamanda olmazsa bile 15 Kasım tarihine kadar piyasadan çekmeyi planladıklarını kaydetti. Arz fazlası fındığın 150 bin ton olarak söylendiğini ancak kendilerinin daha fazlasına talip olduklarını kaydeden Pamuk, TMO ile anlaşmalarının bazı çevreler tarafından tepkiyle karşılanmasını değerlendirerek, "Biz attığımız imzanın arkasındayız. 10 yıl sonra da arkasında olacağız. Bu işbirliğinin fındık üreticisinin menfaatine olacağına inanıyoruz" dedi.
Pamuk, TMO ile FİSKOBİRLİK'in ortak hareket etmesine rağmen piyasada fındık fiyatlarının neden artmadığı şeklindeki soru üzerine ise şöyle konuştu:

 
"Piyasada TMO ile FİSKOBİRLİK'in anlaşamayacağı, anlaşmanın bozulacağı, kredi bulamayacağımız, ödeme yapamayacağımız şeklinde dedikodu yapılıyor. Ama ödemeler başlayacağı zaman bu olumsuzluk ortadan kalkacak. TMO'ya depolarımızı ve ekiplerimizi tahsis ettik. Dolayısıyla alımlar hızlanmaya başladı. Fındık fiyatları gittikçe yükselecek. Ya yükselecek ya yükselecek."

 
Pamuk, toplantıda sözlerini şöyle tamamladı:
"Biz genel kurulu yaptığımız 12 Eylül öncesini üreticilerimizin vicdanına bıraktık. 12 Eylül sonrasına bakıyoruz. Biz kimsenin adamı değiliz. Ben ve arkadaşlarım illa adamlık mukayesesi yapılacaksa fındık üreticilerinin adamıyız. Fındıkla ilgili kimin bir önerisi varsa başımızın üstünedir. Yönetim kurulu olarak alacağımız kararları dışarıdakiler değil biz vereceğiz. Birileri eleştiriyor diye inandığımız doğrulardan vazgeçmek gibi bir derdimizde yok. Bu tür polemikler ne fındık üreticisini ne FİSKOBİRLİK'i birilerine ezdirmeyeceğiz."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:55

İLGİLİ HABERLER