ERCİYES Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Yenidoğan Servisi’nde dün gece 7 bebek birden ölünce enfeksiyon şüphesiyle hasta kabulü durdurulurak servis kapatıldı. Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, “Bebek ölümlerinin nedeni henüz belli değil. Geniş çaplı araştırma başlattık'''' dedi.
Hastanenin 12''nci katında bulunan ve 83 bebeğin bulunduğu Yenidoğan Ünitesi’nde yatan bebeklerden 7''si peşpeşe yaşamını yitirdi. Olayın duyulması üzerine servise enfeksiyon şüphesiyle hasta kabulü durduruldu. Bebeklerin ölüm nedeninin araştırılması için geniş çaplı araştırma ve tetkikler başlatıldı.
Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, “Yenidoğan Ünitesi’nde 7 bebeğimizin yaşamını yitirdiği doğru. Henüz bebeklerin ölüm nedeni belli değil. Konuyla ilgili geniş araştırma başlattık'''' demekle yetindi.
BAŞHEKİM: ŞU AŞAMADA BİR ŞEY SÖYLEYEMEYİZ
CNN TÜRK''e konuşan Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Mehmet Doğanay dün altı bebek ölümünün gerçekleştiğini bebeklerin ölüm nedenlerinin araştırıldığını söyledi.
Geniş bir araştırma başlattıklarını belirten Doğanay, şu aşamada bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.
Enfeksiyon olasılığı üzerinde durduklarını belirten Başhekim Doğanay, üst üste ölümlerin şüphe doğurduğunu ifade etti. Yoğun bakım ünitesinde 83 bebeğin bulunduğunu kaydeden Doğanay, bebeklerin çoğunun riskli bebekler olduğunu söyledi.
AİLELER OTOPSİYİ KABUL ETMİYOR
Ailelerin otopsiyi kabul etmediğini belirten Prof Dr. Doğanay, otopsinin yapılması halinde daha sağlıklı bilgi edinebileceğine dikkat çekti. Doğanay, ailelerin otopsiye karşı çıkmalarını bir yerde anladığını da sözlerine ekledi.
Doğanay, şu anda yoğun bakım ünitesine hasta bebek kabul edilmediğini ancak mevcut bebeklerin bakımlarının büyük bir titizlikle yapıldığını kaydetti.
Son olarak, Manisa Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi''nde geçtiğimiz 15 temmuzda, iki bebek hayatını kaybetmişti.
Edirne''de bebekler peş peşe ölmüştü
Edirne Tıp Fakültesi''nde geçtiğimiz haziran ayında 8 bebek yaşamını yitirmişti.
Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi''nde, ''serratia'' bakterisinin neden olduğu enfeksiyon nedeniyle sekiz bebek ölmüştü.
Serratia, ''koliform'' bakterinin bir örneği ve tipik olarak toprak ve suda bulunuyor. Serratia bakterisi 1950''lere kadar hastalık etkeni olarak tanımlanıyordu.
Ancak son yıllarda özellikle hastanede yatmakta olan hastalardan gittikçe daha sık bir şekilde bildirilmeye başlandı. Literatürde 1975''ten bu yana Almanya, Avusturya, ABD, Japonya, Meksika gibi ülkelerin yeni doğan birimlerinde bildirilmiş 30 civarında salgın tanımlandı.
Serratia bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlar, sağlam insanlar için çok sorun olmasa da büyük sorunları olan erişkinlerde ve yeni doğanlarda ölümcül olabiliyor.
(milliyet)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:43