KAYNAK : Haber Vitrini
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ZAMAN’a yaptığı açıklamada, “Yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.” diyen yürürlükteki kanunun, dinsel nitelikli kılık kıyafetin serbestisini öngörmediğini kaydetti.
Ancak Sezer, 1991 yılında Anayasa Mahkemesi üyesi olduğu dönemde aynı kanunun dinsel nitelikli kılık ve kıyafete izin verdiğini savunmuştu.
Sezer, “Üniversitelerde başörtüsüne izin veren 1990 tarihli kanunun iptali istemini Anayasa Mahkemesi reddederek kanunu yürürlükte bırakmadı mı?” şeklindeki sorumuzu, sözcüsü Metin Yalman aracılığıyla cevapladı. Sezer, ZAMAN’a yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Anayasa Mahkemesi’nin 1991/8 sayılı kararına konu olan 3670 sayılı yasa ile getirilen ek 17. maddede, “Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.” düzenlemesi yapılmıştır. Anayasa Mahkemesi yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbestisi yasada “yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak” koşuluna bağlandığı ve bu durumuyla yasa kuralının yükseköğretim kurumlarında çağdaş kıyafetin ve görünüme ters düşen dinsel nitelikli kılık kıyafetin serbest bırakılmasını öngörmediği için davayı reddetmiştir. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin her iki kararı da aynı doğrultudadır.”
ANAP iktidarının 1988 yılında çıkardığı türbanı serbest bırakan bir yasa maddesini Yüksek Mahkeme, 1989 yılında iptal etmişti. 25 Ekim 1990’da ANAP 2547 sayılı kanuna eklediği 17. madde ile üniversitelerde türbanı serbest bırakan yeni bir kanun daha çıkardı. SHP’nin, ek 17. maddenin iptal istemini görüşen Anayasa Mahkemesi, 9 Nisan 1991 günü 4’e karşı 7 oyla bu talebi reddetti ve kanun yürürlükte kaldı. 1991’de SHP’nin iptal talebinin kabulü yönünde oy veren üyelerden Ahmet Necdet Sezer’in de imzasını taşıyan karşı oy yazısında, yasanın üniversitede türbana izin verdiği şöyle ifade edilmişti: “Dava konusu kural (ek 17. madde) yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafeti tümüyle serbest bırakmaktadır. Bu serbesti dini inanç gereği giyilebilecek her türlü giysiyi ve bu arada niteliği ve amacı 7.3.1989 günlü iptal kararı ile saptanan türban ve başörtüsünü de serbest bırakmayı kapsamaktadır ve evvelce iptal edilen hükümden farklı değildir. Her iki hüküm de aynı kapsamda olup aynı amaca yöneliktir... Ek 17. maddenin iptali gerekir. Bu gerekçelerle çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.”
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:45