Gündem
  • 1.10.2024 18:17

Flaş.. Hizbullah, Mossad karargahını vurdu

Hizbullah, Mossad karargahını vurdu
Lübnan Hizbullahı, İsrail'in kuzeyindeki bazı askeri noktaları ve Tel Aviv'deki Mossad karargahını hedef aldığını duyurdu.

Hizbullah, Fadi 4 ile Tel Aviv'deki Glilot üssünü ve Mossad karargahını hedef aldı..İsrail medyası, Hizbullah'ın İsrail'in merkezine doğru fırlattığı roketlerin, savaşın başlangıcından bu yana atılan en büyük roketler olduğunu belirtiyor.

Lübnan İslam Direnişi - Hizbullah, "Lebbeyke ya Nasrallah" çağrısıyla Salı günü, 8200 askeri istihbarat biriminin Glilot üssü ile Tel Aviv'in banliyölerinde bulunan Mossad karargahına Fadi 4 tipi roketlerle saldırı düzenleyerek "Hayber" operasyonlarına başladı.

Operasyon, İsrail'in Lübnan'a, özellikle de ülkenin güney ve doğusuna, ayrıca Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü başkent Beyrut'un güney banliyösüne yönelik devam eden saldırılarının ardından gerçekleşti .

Hizbullah yaptığı açıklamada, saldırının "düşmanın sivilleri hedef alması ve işlediği katliamlara yanıt olarak, Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkına destek olmak, onların yiğit ve onurlu direnişiyle dayanışma içinde olmak, ayrıca Lübnan ve halkını savunmak" amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

İslami Direniş'in Fadi 4 roketini ilk kez İsrail askeri hedeflerine yönelik kullanması dikkat çekti.

Hizbullah, 25 Eylül'de Tel Aviv banliyölerindeki Mossad karargahını Kadir 1 balistik füzesiyle hedef aldı ve bu karargahın, Direniş liderlerinin suikastından ve Lübnan genelinde onlarca kişinin ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına yol açan çağrı cihazları ve telsiz patlamalarından sorumlu olduğunu vurguladı.

İslami Direniş, Ağustos ayı sonlarında , Hizbullah Komutanı Şehit Fuad Şukor'un İsrail tarafından öldürülmesine yanıt olarak başlatılan Arbain Operasyonu kapsamında , Aman askeri istihbaratına bağlı ana üs olan ve 8200. Birim'in bulunduğu Glilot üssünü de hedef aldı .

Savaşın başlangıcından bu yana en büyüğü

İsrail medyası Salı günü Hizbullah'tan İsrail'in merkezine doğru fırlatılan roket saldırılarını savaşın başlangıcından bu yana görülen en büyük saldırılar olarak niteledi. İsrailli bir haber platformu ise Lübnan'la kuzey sınırındaki gelişmelere sıkı bir karartma uygulandığını belirtti.

İsrail medyası, "Hizbullah'ın henüz son sözünü söylemediği açık" diyerek, "Hizbullah'ın hala İsrail'e saldırı düzenleme kapasitesine sahip olduğu" uyarısında bulundu.

İsrail'in 12. Kanalı, Lübnan'dan şu ana kadar 50 füze fırlatıldığını, operasyonun merkezi "İsrail"i hedef aldığını ve milyonlarca yerleşimcinin sığınaklara akın ettiğini bildirdi.

Hizbullah, Ramat Davut Üssü ve Kabri yerleşimini vurdu

Times of Israel gazetesi de roket ateşi sonucu iki yerleşimcinin orta derecede yaralandığını aktardı.

İsrail polisi, Lübnan'dan düşen bir roket nedeniyle Hariş kavşağından Kalkilya yakınlarındaki Eyal'e kadar olan 6 numaralı karayolunu trafiğe kapattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Tel Aviv'in kuzeyindeki Kfar Saba yakınlarındaki Horshim kavşağına doğrudan bir roketin düştüğü görüldü.

İsrail medyası ayrıca, Tel Aviv'de bir yerleşimci otobüsünün Lübnan'dan atılan bir roketle hasar gördüğünü, yol boyunca çıkan yangın ve yıkımlardan da söz etti.

Tel Aviv'in doğusuna da bir roket düştü ve İsrail polisi, çok sayıda yaralı bildirilmesinin ardından yerleşimcilere korunaklı alanlarda kalmaları talimatını verdi.

Ayrıca Lübnan'dan Guş Dan ve Şaron'a doğru üç roket atıldığı, Kfar Saba'nın merkezine ise bir roket ve şarapnel düştüğü tespit edildi.

"İsrail"in acil servis görevlisi Magen David Adom, özellikle Nahşonim ve Horşim'e yönelik roket saldırıları sonucu çok sayıda yaralı olduğunu bildirdi.

İsrail medyası, Tel Aviv'in kuzeyinde sirenlerin ilk kez çalmaya başladığı anları ve ardından bölgeye düşen roketin görüntülerini yayımladı.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın roket saldırısının ardından daha fazla kısıtlama getiriyor

Hizbullah'ın roket saldırıları, İsrail işgal ordusunun İç Cephe Komutanlığı'nı, Tel Aviv, Kudüs, Şaron bölgesi, Karmel bölgesi, Vadi Ara ve Batı Şeria'nın kuzeyi de dahil olmak üzere işgal altındaki kuzey ve orta bölgelerdeki yerleşimcilere yönelik yeni kısıtlamalar getirmeye zorladı.

Açıklamaya göre, eğitim faaliyetleri ve işyerlerinin faaliyet göstermesine yalnızca yakınlarda zamanında erişilebilen yeterli bir barınak varsa izin veriliyor. Kısıtlamalar ayrıca toplantıları dışarıda en fazla 30 kişi ve içeride en fazla 300 kişiyle sınırlıyor ve yerleşimcilerin plajlara gitmesini engelliyor.

Açıklamada, söz konusu kuralların cumartesi gününe kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.

Metulla'da sirenler durmuyor

Benzer bir bağlamda The Times of Israel , işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde, Lübnan sınırına yakın Metulla yerleşiminde sirenlerin neredeyse aralıksız çaldığını vurguladı.

Haber sitesinde, son bir saat içinde bölgede üç tur alarm verildiği belirtilirken, yakınlardaki Misgav Am'da da sık sık siren sesleri duyulduğu ifade edildi.

Hizbullah daha önce, direniş savaşçılarının Metulla bölgesinde İsrail işgal askerlerine yönelik tam isabetli topçu saldırısı gerçekleştirdiğini ve Metulla yerleşimindeki işgal askerlerinin mevzilerini roket saldırılarıyla tekrar hedef aldığını doğrulamıştı.

Güncellenme Tarihi : 1.10.2024 18:24

İLGİLİ HABERLER