Gündem
  • 19.1.2013 10:57

FLAŞ... Prof. Toktamış Ateş vefat etti!

İSTANBUL  - Prof. Dr. Toktamış Ateş, tedavi gördüğü hastanede 69 yaşında hayatını kaybetti.
Organ yetmezliği nedeniyle bir süredir İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Prof. Dr. Toktamış Ateş, hayatını kaybetti.

TOKTAMIŞ ATEŞ KİMDİR ?
Toktamış Ateş, 1944 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Bölümü'nden mezun olduktan sonra, okulun Siyasal Bilimler Kürsüsü'nde asistanlık yaptı. 1969 yılında "Kuruluş Dönemi Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı" başlıklı çalışmasıyla doktor, 1974 yılında "Demokrasi Teorisi" başlıklı çalışmasıyla doçent olan Ateş, 1982'de de profesör oldu. Yurt içi ve yurt dışında dersler veren Ateş, uzun süre Cumhuriyet gazetesinde yazdı. Toktamış Ateş, son olarak Bugün gazetesinde yazıyordu.
İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığı yapan Ateş, kurucuları arasında yer aldığı Bilgi Üniversitesi'nin de Yönetim Kurulu Üyesi idi.

DOKTORUNDAN AÇIKLAMA

Bir süreden beri İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören Prof. Dr. Toktamış Ateş, gece 01.45 sıralarında çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat etti.  Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Elif Caymaz, Prof. Dr. Toktamış Ateş’in ağır bir nöbet geçirdiğini ve bu nedenle kalbinin durduğunu söyledi. Hastanın sistemik damar hastalığı olduğunu vurgulayan Dr. Elif Yılmaz, şöyle konuştu:

“Hocamızı dün gece kaybettik. Ağır bir nöbet ve sonrasında gelişen sistemik damar hastalığı vardı. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle kalbi durdu ve sonrasında hocamızı kaybettik. Hocamız uzun süredir bu hastalık nedeniyle tedavi altındaydı. Diyabetik ayak, dolaşımla ilgili problem nedeniyle hastanede kaldığı süre içinde birkaç operasyon da geçirmişti. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle maalesef hocayı kaybettik.”

PAZARTESİ GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK

İstanbul'da 1944 yılında doğan Toktamış Ateş, orta ögrenimini Sankt Georg Lisesi Ortaokulu'nda, lise eğitimini ise Vefa Lisesi'nde tamamladı. Toktamış Ateş, 1967 yılında İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Bölümü'nü bitirdikten sonra bu bölümün siyasal bilimler kürsüsüne asistan olarak atandı. Toktamış Ateş, 1969'da doktora, 1974'de doçent, 1982 yılında da profesör oldu. İstanbul Üniversitesi'nin yanı sıra, değişik kurumlarda da ders verdi. Bugüne kadar 30’un üzerinde kitabı yayınlanan Toktamış Ateş, İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanlığı ve kurucuları arasında yer aldığı Bilgi Üniversitesi'nde de Yönetim Kurulu üyeliği yapıyordu.

Prof. Dr. Toktamış Ateş için pazartesi günü İstanbul Üniversitesi Ana Yerleşkesi’nde tören düzenlenecek. Toktamış Ateş’in cenazesinin aynı gün Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verileceği açıklandı.

BİNLERCE ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ, İYİLİK TİMSALİYDİ

Amcası Prof. Dr. Toktamış Ateş'in Fatih'teki evinde, çalışma odasında basın mensuplarına açıklama yapan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Emre Ateş, "Türkiye'de hoşgörünün timsaliydi. Tatlı dil ve güleryüzle benim de aralarında olduğum binlerce öğrenciyi yetiştirdi. Ölümünden dolayı derin üzüntü duyuyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Toktamış Ateş'in ileri derecede şeker hastası olduğunu anlatan Dr. Ahmet Emre Ateş, sözlerine şöyle devam etti:

"Ayaklarından tedavi olmak için 4 ay önce hastaneye gitti. Durumu kötüleşince üç ay önce solunum güçlüğü nedeniyle yoğun bakıma aldılar. Bu süreyi yoğun bakımda geçirdi. Binlerce öğrenci yetiştiren önemli bir bilim insanını yitirdik."

AĞABEYİ ÜZÜNTÜDEN KALP KRİZİ GEÇİRİP ÖLDÜ

Prof. Dr. Toktamış Ateş'in avukat ağabeyi Bahattin Ertunga Ateş'in, kardeşinin sağlık durumunun gittikçe kötüleşmesi üzerine büyük üzüntü duyduğu, 2 Ocak'ta kalp krizi geçirerek öldüğü bildirildi.  Prof. Dr. Toktamış Ateş'in çalışma odasında binlerce kitabın arasında siyah beyaz bir aile fotoğrafı olduğu dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 12:19

İLGİLİ HABERLER