Gündem
  • 3.10.2012 22:21

Flaş!.. TBMM'den acil toplantı kararı

Suriye'den atılan top mermisi 5 vatandaşımızın hayatına malolurken TBMM, bugün acil toplantı kararı aldı.Aynı şekilde NATO'dan da acil toplantı kararı çıktı.

Akşam saatlerinde Ak Parti, TBMM danışma kuruluna, Meclis Genel Kurulu'nun yarın sabah özel gündemle toplanması için başvuruda bulunup diğer partilerle karar çıkarttı. Toplantının özel gündemi Suriye olacak.

Ak Parti grubu önerisi üzerine meclis yarın sabah 10.00 'da  özel gündemle toplanıyor.
Bu toplantının yapılmasi için MHP, CHP  ve BDP gruplarına öneri bizzat elden dolaştırılarak gönderildi. Ancak toplantının gündemine ilişkin bir bilgi verilmedi. MHP grup başkanvekili Mehmet Şandır yarın yapılacak toplantı için akşam saatlerinde kendilerine imza için getirildiğini ancak gündemin belirtilmediğini söyledi.

TBMM'DE GÜNDEM 'SURİYE' OLACAK

Gecenin ilerleyen saatlerinde alınan bilgiye göre Akçakale'deki olay ve Türkiye'nin misillemesi üzerine TBMM'nin yarınki toplantısının gündemi Suriye olacak...

NATO'da olağanüstü toplantı

Akçakale şehir merkezine isabet etmesi sonucu beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından NATO'dan yapılan ilk açıklamada konunun Kuzey Atlantik Konseyi'nin "gündeminde" olduğu belirtildi. Türkiye'nin çağrısı üzerine konsey en kısa süre içinde olağanüstü toplanacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Akçakale'deki olayın hemen ardından NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'i arayarak bilgi verdi.

Daha sonra NATO'dan yapılan açıklamada, olayın Kuzey Atlantik Konseyi'nin gündeminde olduğu ifade edildi. Brüksel kaynakları, Kuzey Atlantik Konseyi'nin TSi 22.30-23.00 sularında büyükelçiler düzeyinde toplanacağını bildirdi.

Toplantıda Türkiye'nin NATO nezdindeki büyükelçisi Haydar Berk, üye ülkelerin büyükelçilerine olayla ilgili bilgi verecek.

Ancak NATO kaynakları, NATO Şartı da denilen Washington Anlaşması'nın 5'inci maddesinin uygulamaya konmasının söz konusu olmadığını belirtti.

5'inci madde NATO üyesi bir ülke saldırıya uğradığında tüm üye ülkelerin birlikte savaşmasını öngörüyor. Henüz bu maddeyi yürürlüğe koymak için erken olduğu ancak sınır güvenliğini artırmak amacıyla ihtiyati tedbir önlemleri alınabileceği belirtiliyor.

UÇAK DÜŞÜRÜLDÜĞÜNDE DE TARTIŞILDI

Haziran ayında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait RF-4E keşif uçağı Akdeniz'de düşürüldüğünde de 5'inci madde tartışmaları gündeme gelmişti.

O dönemde, Brüksel'de Türkiye'nin talebi üzerine ve NATO Şartı'nın 4'üncü maddesi doğrultusunda toplanan Kuzey Atlantik Konseyi, Türkiye'ye destek mesajları vermiş ancak 5'inci maddenin uygulanmasının söz konusu olmadığını bildirmişti.

NATO Şartı’nın 4’üncü maddesine göre bir üye devletin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit altında olması durumunda tüm üye devletlerin birlikte istişarelerden bulunmasını öngörüyor.

5'inci maddeye bir giriş niteliğindeki 4'üncü maddeyi son kullanan da yine Türkiye idi. Ankara, Şubat 2003'te Irak’ın kuzeyinden gelen tehdit nedeniyle NATO ile istişarelerde bulunmuş, 5'inci madde uygulanmasa da NATO Türkiye’nin güvenliğine destek niteliğinde bazı adımlar atmıştı. Türkiye ayrıca, Nisan ayında Kilis’teki bir kampa Suriye tarafından açılan ateş sonucu iki vatandaşı yaralandığında da bu maddeyi gündemine almış ancak işletmemişti.

5'inci maddeye göre ise bir üye devlete yönelik bir saldırı tüm üyelere yapılmış kabul ediliyor. 5'inci madde bugüne kadar yalnızca 11 Eylül saldırılarında yürürlüğe sokuldu.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 14:41

İLGİLİ HABERLER