FLAŞ...FLAŞ..BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ,"KIBRIS RUM YÖNETİMİ AB'YA TAM ÜYE OLAMAZ"ŞEKLİNDE BİR BELGE DAĞITTI
KAYNAK : Haber Vitrini
NEW YORK - Türkiye'nin talebi üzerine hazırlanan BM belgesinde, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (KRY) AB'ye tam üye olmasının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu vurgulandı.Prof. Dr. Maurice Mendelson tarafından hazırlanan görüş yazısı, BM belgesi olarak Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul üyelerine dağıtıldı.
Prof. Mendelson, ''Garanti anlaşmaları, Kıbrıs'ın, garantör
ülkelerin tam üye olmadıkları siyasal ya da ekonomik kuruluş ve teşkilatlara üye olamayacaklarını öngörmektedir. Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (KRY) AB'ye tam üye olması, dolaylı veya kısmen de olsa KRY'nin Yunanistan ve diğer devletlerle ekonomik bütünleşmesini öngörmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.
''Çok sayıda Rum ve Yunan politikacının bile, Kıbrıs'ın AB'ye katılmasının Enosis'e (adanın Yunanistan'a ilhak edilmesi) yardımcı olacağı kanısında olduklarını'' vurgulayan Prof. Mendelson, ''Başlangıçta ekonomik bir birlik (Avrupa Ekonomik Topluluğu) olan AB'nin günümüzde siyasal birliğe (Avrupa Birliği) dönüştüğüne'' dikkat çekti. Prof. Mendelson, ''Bu gerekçeyle Kıbrıs'ın AB'ye tam üyeliğinin, garanti sözleşmelerine aykırı olduğunun kesinlik kazandığını'' belirtti.
Görüş yazısında ''Kıbrıs anayasasının 50. maddesinin iki etnik grubun liderlerine, uluslararası teşkilat ve kuruluşlara üye olma kararını veto etme yetkisi verdiğini'' de hatırlatan Prof. Mendelson, ''AB'nin bir devlet olmadığı yolundaki iddiaların da geçersiz olduğunu, zira AB'nin siyasi açıdan bir devletler topluluğu olduğunu'' kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:41