
Fransa Filistin devletini tanırken İsrail temsilcisi salondan kaçtı
Macron BM'de duyurdu: Filistin devletini tanıyoruz!
Son dakika haberi... Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin devletini tanıdıklarını açıkladı. Filistin heyeti kararı gözyaşlarıyla karşılarken; İsrail heyeti ise kaçtı.
Fransa, Pazartesi günü Birleşmiş Milletler'de Filistin devletini resmen tanıdı. Bu adım, Gazze'de maksimalist savaş hedeflerini sürdüren ve işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşim birimlerini genişleten İsrail'in uluslararası tecritini daha da derinleştiriyor.
New York'ta iki devletli çözüme ilişkin düzenlenen zirvede konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Genel Kurulu'na yaptığı açıklamada, Filistin devletinin tanınmasının "İsrail'in barış içinde yaşamasını sağlayacak tek çözüm" olduğunu belirterek, bu adımı "Hamas için bir yenilgi" olarak niteledi.
Macron, "İsrail ve Filistin'in barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayabileceği iki devletli çözüm olasılığını korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.
Filistin halkının haklarının tanınması, "Fransa'nın ilk günden beri desteklediği İsrail halkının haklarından hiçbir şey eksiltmez" diye ekledi.
Macron'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Fransa'nın bu açıklaması, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Portekiz'in hafta sonu Filistin'i tanıdıklarını açıklamasının ardından geldi. Bu ülkeler, halihazırda Filistin devletini tanıyan 145'ten fazla BM üyesi ülkeye katılmıştı.
İsrail'in savaştaki eylemlerine yönelik öfkenin artmasıyla birlikte Malta, Belçika, Lüksemburg, Andorra ve San Marino'nun pazartesi günü Fransa'nın yanında yer almaları bekleniyor.
Ancak bu hamle büyük ölçüde sembolik nitelikte ve üyeliği veto etme yetkisine sahip olan ve pazartesi günü yapılacak zirveye katılmayacak olan ABD'nin desteğini almıyor.
"FİLİSTİN'DE BÜYÜKELÇİLİK AÇACAĞIZ"
Filistin güvenlik güçlerine destek vermeye hazırız. BM Güvenlik Konseyi sivil bir güvenlik kuvveti bölgeye sağlayabilir. Şiddetle işgalle başa çıkmış Filistin halkına demokratik haklarını yerine getirmek için fırsat verilmeli. Müzakerelerin devam etmesi gerekli. Bu çerçevede bende karar vermede imkanım olacak. Filistin'de büyükelçilik açacağız."
Fransa ve Suudi Arabistan'ın ortak ev sahipliğinde düzenlenen zirve, iki devletli çözümü yeniden canlandırma çabalarını yoğunlaştırmayı ve barışa giden bir yol sağlamayı amaçlıyor. Ancak Gazze'de yaklaşık iki yıldır süren kan dökülmesinin ve işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail karakollarının yaygınlaşmasının ardından , Filistin devleti olma ihtimalinin giderek zayıfladığına dair endişeler artıyor.
Filistin devletinin tanınması yönündeki hamle İsrail'de büyük tepkiye yol açtı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Pazar günü düzenlenen haftalık hükümet toplantısında, İsrail'in BM ve diğer uluslararası forumlarda "kendisine yönelik iftira niteliğindeki propagandaya" ve "varlığımızı tehlikeye atacak ve terörizm için saçma bir ödül teşkil edecek" Filistin devleti kurma çağrılarına karşı mücadele edeceğini söyledi.
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, tanınmanın "acil karşı önlemler" gerektirdiğini, "Yahudiye ve Samiriye'de egemenliğin derhal uygulanması ve 'Filistin' Yönetiminin tamamen ortadan kaldırılması" gerektiğini söyledi. "Yahudiye ve Samiriye" terimi, İsrail'de işgal altındaki Batı Şeria'yı ifade etmek için genellikle kullanılan bir terim.
Diplomatik hamle
Fransa'nın pazartesi günü yaptığı açıklama, İsrail'in en büyük destekçisi olan ABD'yi, Filistin devletini tanımayan BM Güvenlik Konseyi'ndeki tek daimi üye haline getirdi.
FİLİSTİN HEYETİ KARARI GÖZYAŞLARIYLA KARŞILADI
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Filistin'i devlet olarak tanıdıklarını duyurdu. Filistin heyeti kararı gözyaşlarıyla karşılarken; İsrail heyeti Macron'un kararını protesto için koltuklarını boş bıraktı.