Dünya
  • 8.7.2024 02:40

Fransa'da Filistin'i devlet olarak tanıma sözü veren sol iktidar seçimden zaferle çıktı

Fransız oylaması sol görüşlülere aşırı sağa karşı en fazla sandalyeyi kazandırdı ancak parlamentoyu askıda ve çıkmazda bıraktı…Fransız solunun bir koalisyonu, Pazar günü yapılan yüksek bahisli yasama seçimlerinde neredeyse kesin sonuçlara göre en fazla sandalyeyi kazandı, aşırı sağcı bir yükselişi geri püskürttü ancak çoğunluğu elde edemedi. Sonuç, Fransa'yı asılı bir parlamento ve Avrupa Birliği'nin ve Olimpiyat ev sahibi ülkenin bir ayağında siyasi felç tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.

Bu durum piyasaları ve AB'nin ikinci büyük ekonomisi olan Fransız ekonomisini sarsabilir ve Ukrayna'daki savaş , küresel diplomasi ve Avrupa'nın ekonomik istikrarı açısından geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir.

Macron, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu'na yönelik oylamada Fransa'da artış göstermesinin ardından 9 Haziran'da seçim çağrısında bulunurken , seçmenlerin sandık başına geri gönderilmesinin "açıklık" sağlayacağını söyledi.

Neredeyse her düzeyde, bu kumar ters tepmiş gibi görünüyor. Şimdiye kadarki sonuçlar , Fransa'nın siyasi bir sisin içine düştüğünü, üç ana bloğun -solcu bir koalisyon, aşırı sağcı Ulusal Birlik ve Macron'un merkezcileri- 577 sandalyeli Ulusal Meclis'i kontrol etmek için gereken 289 sandalyenin çok gerisinde kaldığını gösterdi.

Pazartesi günü istifa etmeyi planlayan Başbakan Gabriel Attal, "Ülkemiz eşi benzeri görülmemiş bir siyasi durumla karşı karşıya ve birkaç hafta içinde dünyayı ağırlamaya hazırlanıyor" dedi.

Olimpiyatlar yaklaşırken, "görev gerektirdiği sürece" görevinde kalmaya hazır olduğunu söyleyen Macron, cumhurbaşkanlığı döneminin bitmesine üç yıl daha kaldığını söyledi .

Fransa'da sol ittifaktan Filistin kararı! 'Kazanırsak' deyip duyurmuşlardı
Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kararıyla gidilen erken genel seçimlerde, sandıktan birinci çıkan solcu Yeni Halk Cephesi ittifakının başlıca seçim vaatleri arasında Filistin devletinin tanınması yer alıyor.

 Ülkede, erken genel seçimlerin kesinleşmeyen sonuçlarına göre, Yeni Halk Cephesi, Ulusal Mecliste en fazla sandalye sayısına ulaşan ittifak oldu.

Yeni Halk Cephesini, ikinci sırada yer alan Cumhurbaşkanı Macron’un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ve üçüncü sıraya gerileyen ilk turun birincisi aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı izledi.

Sandıktan birinci çıkan sol ittifakının en büyük partisi LFI lideri Jean-Luc Melenchon, sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, hükümet kurmaya ve ülkeyi yönetmeye hazır olduklarını söyledi.

Seçimin kazananı solcu Yeni Halk Cephesi ittifakının en büyük partisi ve Filistin destekçisi LFI’nin yeni hükümetin kurucu güçlerinden biri olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIMA VE İSRAİL'E YAPTIRIM SÖZÜ VERDİLER
Seçim kampanyasında, asgari ücreti 1600 avroya çıkarma sözü veren sol ittifakı, gıda, enerji ve akaryakıt fiyatlarını da dondurmayı vadetmişti.

Solcu ittifak, Filistin'i resmi olarak tanıma sözü verirken; Gazze'de ve işgal altındaki Batı Şeria'da uluslararası hukuka uymadığı sürece İsrail'e karşı yaptırım uygulama taahhüdünde bulunmuştu.

Kira yardımlarını yüzde 10 artırmak ve emeklilik yaşını 60'a indirmek de ittifakın vaatleri arasında yer alıyordu.

LFI, FİLİSTİN'E DESTEĞİYLE ÖNE ÇIKIYOR
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana ülkede yapılan Filistin'e destek gösterilerinde başı çeken LFI’nin, 6-9 Haziran’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde olduğu gibi erken genel seçimlerde de Filistin meselesini seçim kampanyasında önemli bir yere koydu.

Fransa'da Filistin'e destek veren bazı LFI milletvekilleri, "terör propagandası" yaptığı gerekçesiyle ifadeye çağrılmıştı.

LFI, AP seçimleri için Filistin asıllı Rima Hassan'ı 7. sıradan aday göstermiş, LFI kendisine yöneltilen tüm eleştirilere rağmen AP'nin ilk Filistinli üyesinin seçilmesine önayak olmuştu.

Güncellenme Tarihi : 8.7.2024 02:49

İLGİLİ HABERLER