Gündem
  • 10.6.2024 16:37

Gantz'ın istifası Netanyahu hükümetinin sonu mu? İste İsrail hükümetinde sandalye sayıları

Benny Gantz, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı savaşın başlangıcındaki durumuna geri döndü: eski bir savunma bakanı, eski genelkurmay başkanı ve Başbakan Benjamin (Bibi) Netanyahu'nun baş siyasi rakibi durumunda.
Gantz'ın istifası Netanyahu'yu sarstı ama hükümeti şimdilik düşmedi.

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın ayrılışı neden önemli ve neden değil?

İsrail Bakanı Benny Gantz, 9 Haziran 2024'te İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun İsrail'in Ramat Gan kentindeki acil durum hükümetinden istifa etmesinden sonra medyaya seslendi.

Gantz Netanyahu'ya yakın zamanda bir mektup yazarak rehineleri eve getirme ve (diğer hususların yanı sıra) savaş sonrası Gazze'nin yönetimini sağlama yönünde tutarlı bir plan sunamaması halinde 8 Haziran'a kadar savaş kabinesinden ayrılacağını duyurdu. 
Cumartesi günü dört İsrailli rehinenin kurtarılmasının ardından, tehdidini yerine getirmeyi erteledi. 
Bir güne kadar bekledikten sonra Netanyahu'da beklediği sözler gelmeyince söz verdiği gibi hükümetten çekildi.

Gantz , Pazar akşamı İsrail'de televizyonda yayınlanan açıklamasında , "Hükümetten ayrılmak karmaşık ve acı verici bir karardır" dedi .

“Netanyahu, [Gazze'de] gerçek bir zafere doğru ilerlememizi engelliyor. Bu nedenle bugün olağanüstü hal hükümetinden üzüntüyle ama tüm yüreğimizle ayrılıyoruz."

Peki şimdi ne olacak? 
Gantz'ın istifasının en azından İsrailliler, Gazze'deki Filistinliler ve dış dünya açısından hissedilebileceği en acil üç ilgi alanı İsrail hükümeti, Hamas'la savaşın yürütülmesi ve Gantz'ın kendi siyasi beklentileridir.

Gantz'ın ayrılmasının belki de en önemli etkisi, yapmayacağı etkidir:   Bu istifa hükümetin çökmesine neden olmayacaktır .

Gantz'ın istifasından önce Pazar günü CNN'e konuşan eski Orta Doğu müzakerecisi Aaron David Miller, "Benny Gantz zor durumda" dedi.

"Hükümette kalmak istiyor, bir çeşit ılımlılık eli uzatıyor ama şu anda hükümeti devirme potansiyeli yok."

Bunun nedeni Netanyahu ve koalisyon ortaklarının hâlâ Knesset'teki 120 sandalyenin 64'üne sahip olmaları.

Dolayısıyla, ABD Başkanı Joe Biden'ın - kusura bakmayın İsrail'in - rehine anlaşması yapılmadıkça ve Netanyahu'nun aşırı sağcı bakanları,   İsrail'in Hamas'a teslim olması olarak görecekleri şekilde hükümeti terk etme tehditlerini yerine getirmedikçe, Netanyahu güvenle kalabilir . Ekim 2026'da yapılacak seçimlere kadar görevde kalacak (kamuoyu yoklamaları seçimlerin şimdi yapılması halinde Gantz'ın kazanacağını gösteriyor).

Gazze'deki Filistinliler için Gantz'sız bir hükümet, en iyi ihtimalle işlerin daha da kötüye gitmeyeceği anlamına geliyor.

Miller'in bahsettiği Gantz'ın "ılımlı" elinin, İsrail'in Hamas'a karşı daha "kolay" davranmasıyla ya da daha az sivil kaybına neden olmasıyla sonuçlanması pek mümkün görünmüyor.

Filistinliler, İsrail'in 8 Haziran 2024'te Gazze'nin Deir al-Balah kentine yönelik saldırılarının ardından bir yerleşim bölgesinden yükselen dumanları izliyor. 

Gantz güvercin değil.

Savaş kabinesinin üçüncü üyesi Savunma Bakanı Yoav Gallant da öyle. Ancak hem Gantz hem de Gallant, Netanyahu ile kamuoyu önünde fikir ayrılığına düşmekten çekinmiyor (Gantz bir keresinde başbakanlığı Netanyahu ile dönüşümlü olarak yapmayı kabul etmişti, ancak Netanyahu bütçenin geçmesini önlemek için böylece hükümet çökecek ve Gantz Başbakanlık sırasını alamayacaktı); Gallant, Netanyahu'ya tartışmalı yargı revizyonunu durdurma çağrısı yaptıktan sonra geçen yıl görevden alındı ​​ve ardından görevden alındı).

Ve eğer onlar için kabul edilebilir olan ama Netanyahu'nun koalisyon ortaklarının kaçmasına yol açabilecek bir rehine anlaşması masada belirseydi, Bibi bunu kişisel nedenlerden dolayı bloke edebilirdi, ona seslenebilirlerdi.

Gantz'ın gitmesiyle bu daha az olası görünüyor; tıpkı bir rehine anlaşmasının yakın zamanda tamamlanma ihtimali gibi.

Güncellenme Tarihi : 10.6.2024 17:15

İLGİLİ HABERLER