Dünya
  • 28.4.2024 12:21

Gazze protestoları süren Amerikan Üniversitelerinde okul okul son durum

ABD'nin önde gelen üniversitelerinde Filistin yanlısı protestolar sürüyor. Birçok okul yetkililere göstericileri uzaklaştırmaları çağrısında bulundu ve Cumartesi günü daha fazla tutuklama yapıldı.

Protestocuların temel talebi , üniversitelerin Gazze'deki savaştan kâr elde ettiğini söyledikleri İsrail bağlantılı şirketlerden ayrılması yönünde.

İşte bilmeniz gerekenler:

Daha fazla tutuklama ve uyarı:

Kampanya sözcüsüne göre, Yeşiller Partisi başkan adayı Jill Stein Cumartesi günü Washington Üniversitesi'nde düzenlenen Filistin yanlısı bir protesto sırasında tutuklandı . Üniversite, Cumartesi günü kampüste 80'den fazla kişinin tutuklandığını söyledi.

Protest encampment at University Yard in support of Palestinians in Gaza

Bir üniversite sözcüsüne göre, Cumartesi sabahı Boston'daki Northeastern Üniversitesi kampüsünde yetkililer "izinsiz bir kampı" temizlerken polis yaklaşık 100 kişiyi gözaltına aldı. Öğrenci organizatörleri okulun kampla ilgili bazı iddialarına karşı çıkıyor.

Pro-Palestinian protesters clash with law enforcements officers at the University of Texas

Okulun polis departmanına göre memurlar , Indiana Üniversitesi Bloomington'da kurulan protesto kampının ardından Cumartesi günü en az 23 kişiyi tutukladı. Olay yerinden çekilen videoda çevik kuvvet teçhizatlı polislerin, kolları bağlı halde göstericileri ayırmaya çalıştığı görülüyor.

Üniversite yetkilileri, Arizona Eyalet Üniversitesi'nde polisin Cuma günü kampüsteki bir kampla bağlantılı olarak 72 kişiyi tutukladığını söyledi.

Illinois Üniversitesi, Cuma sabahı başlayan kampüs içi gösterilere katılanlar için tutuklamalar ve geçici uzaklaştırmalar da dahil olmak üzere  sonuçlar konusunda uyardı .

Güney Kaliforniya Üniversitesi, Cumartesi gecesi University Park kampüsünün bir "rahatsızlık" nedeniyle geçici olarak kapatılması nedeniyle büyük bir polis varlığına tanık oldu.

Diğer okullar Cumartesi günü nispeten sakin geçti:

Atlanta'daki Emory Üniversitesi kampüsü , protestocuların ve en az iki Emory profesörünün Perşembe günü polisle yaşanan çatışmalarda tutuklanmasının ardından Cumartesi günü daha sessizdi. Tutuklamalar artık okul başkanına istifa etmesi için baskı yapan fakülte hareketinin konusu haline geldi.

CNN'den Polo Sandoval'a göre Cumartesi günü Columbia Üniversitesi kampüsünde işler, özellikle bu hafta başında kampüs dışındaki gergin protestolara kıyasla " nispeten sakin " di. Protesto liderleri ile üniversite yönetimi arasında müzakereler hâlâ devam ediyor, ancak organizatörler Pazartesi gününe kadar bir güncelleme beklemiyorlar.

Cal Poly Humboldt kampüsü yarıyılın geri kalanında kapanacak

Cuma günü yapılan açıklamaya göre, Kaliforniya Eyalet Politeknik Üniversitesi Humboldt kampüsü, en az iki kampüs binasının devam eden işgali nedeniyle dönem sonuna kadar kapatılacak ve uzak bir formata taşınacak. 

Açıklamada, "Kampüs 10 Mayıs'a kadar kapalı ve bireyler Siemens Hall ve Nelson Hall East'i işgal etmeye devam ettikçe iş ve akademik eğitim uzaktan gerçekleştirilecek" ifadesine  yer verilen açıklamada  , protestocuların "birkaç kez birden fazla kilitli binaya zorla girmeye çalıştıkları" ifade edildi. Kendilerini içeri kilitlemek, vandallık yapmak veya ekipmanı çalmak niyetindeler.” 

Okul yetkililerinin daha önce yaptığı bir güncellemede kampüsün hafta sonu boyunca kapalı kalacağını ve bundan sonra da kapalı tutmayı düşündüklerini söylemeleri nedeniyle karar tamamen beklenmedik bir karar değil .

Göstericilere Cuma günü saat 17.00'ye kadar derhal tutuklanmama garantisi olmaksızın ayrılmaları için süre verildi. 

CNN, kampüsteki durumla ilgili yorum almak için üniversiteye ulaştı. 

Cal Poly Humboldt, San Francisco'nun yaklaşık 275 mil kuzeyinde, Arcata, Kaliforniya'da bulunan bir devlet üniversitesidir.

Polis, Northeastern Üniversitesi'ndeki "izinsiz kampı" temizlerken yaklaşık 100 kişiyi gözaltına aldı

 

Northeastern Üniversitesi'ndeki öğrenci protestocular, 27 Nisan'da Boston, Massachusetts'te bir Boston Polis aracıyla götürüldü.

Northeastern Üniversitesi'ndeki öğrenci protestocular, 27 Nisan'da Boston, Massachusetts'te bir Boston Polis aracıyla götürüldü. John Tlumacki/The Boston Globe/Getty Images

Bir üniversite sözcüsüne göre, Cumartesi sabahı Boston'daki Northeastern Üniversitesi kampüsünde yetkililer "izinsiz bir kampı" temizlerken polis yaklaşık 100 kişiyi gözaltına aldı.

Kuzeydoğu yetkilileri Cumartesi günü erken saatlerde yaptıkları açıklamada, "profesyonel organizatörlerin" kampüsteki öğrenci protestocuların saflarına katıldığına inandıklarını söyledi.

Okulun iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Renata Nyul, "İki gün önce bir öğrenci gösterisi olarak başlayan gösteriye, Northeastern ile hiçbir bağlantısı olmayan profesyonel organizatörler sızdı" dedi.

Nyul, Cuma gecesi kampta "ağır Yahudi karşıtı hakaretlerin kullanılmasının" "çizgiyi aştığını" söyledi.

"Kampüsümüzde bu tür bir nefrete tahammül edemeyiz" dedi.

Nyul Cumartesi günü ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada, Kuzeydoğu ve yerel polisin bölgeyi temizlemesi sırasında yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

"Geçerli bir Northeastern kimliği ibraz eden öğrenciler serbest bırakıldı. Yasal işlem değil, üniversite içinde disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya kalacaklar" dedi. "Bağlılığını açıklamayı reddedenler tutuklandı."

Üniversitenin açıklamasında gözaltına alınanlardan kaçının tutuklandığı belli değil.

Filistin yanlısı protestocular George Washington Üniversitesi'ndeki caddeyi kapattı ancak barışçıl kalmayı sürdürüyor

 

Aktivistler ve öğrenciler 27 Nisan'da Washington DC'deki George Washington Üniversitesi'ndeki bir kampın yakınında protesto gösterisi yaparken H Caddesi'nde çadırlar kuruldu.

Aktivistler ve öğrenciler 27 Nisan'da Washington DC'deki George Washington Üniversitesi'ndeki bir kampın yakınında protesto gösterisi yaparken H Caddesi'nde çadırlar kuruldu. Kent Nishimura/Getty Images

Washington DC'deki George Washington Üniversitesi'ndeki protestocular şu anda bir caddeyi kapatıyorlar.

Yaklaşık bir düzine çadır, kampın bu hafta başında kurulduğu çimenlik alan olan Üniversite Bahçesi'nden, iki ağacın arasında "Kurtarılmış Bölge Dayanışma Kampı" yazan bir tabelanın uzandığı H Street NW'ye döküldü.

Olay yerinde bulunan CNN gazetecilerine göre protestocu grubu Cuma gününden bu yana arttı.

Barışçıl kalan protestocular , "Öğrenciler yalnız değilsiniz. Bu kampüs bir özgürlük bölgesidir" sloganları attı.

H Caddesi'ndeki tebeşirle yazılmış bir mesajda şunlar yazıyordu: "Ömrümüz Boyunca Özgür Bir Filistin."

Halka açık bir alan olan H Caddesi'ndeki çadırlar, onları DC Metropolitan Polisi tarafından denetlenen bir bölgeye yerleştiriyor.

DC Metropolitan Polisi bölgede kalmaya devam ediyor ve U-Yard parkı metal barikatlar ve bantlarla kordon altına alınmış durumda.

Emory Üniversitesi şiddetli tutuklamaların ardından Cumartesi günü sakin

CNN'den Rafael Romo'dan

Atlanta'daki Emory Üniversitesi kampüsü, Perşembe günü protestocuların ve en az iki Emory profesörünün polisle yaşanan çatışmalarda tutuklanmasının ardından Cumartesi günü sakindi.

Cuma günü, kadrolu Emory fakültesi şiddetli tutuklamaların ardından Emory Başkanı Gregory Fenves'e "güvensizlik" oyu verilmesi için baskı yaptı .

Tutuklanan öğretim üyelerinden biri olan Emory'nin felsefe bölümü başkanı Noelle McAfee, CNN'e üniversite yöneticilerinin Perşembe günü polisi aradıklarında sorunu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Tutuklanan öğrencilerin yanında dururken polisin kendisine geri çekilmesini söylediğini söyledi.

"İşte buradayım - şimdi sadece bir profesör değil aynı zamanda bir insan olarak - bu çocuğun dövülmesini izliyorum. 'Hayır' dedim ve orada durdum. Ama orada çatışmacı olmayan bir şekilde durdum. Orada öylece durdum. Daha sonra tutuklandım.”

Polis Arizona Eyalet Üniversitesi'ndeki kampta 69 kişiyi tutukladı

CNN'den Rebekah Riess'ten

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Cumartesi sabahı erken saatlerde Arizona Eyalet Üniversitesi Polisi, "izinsiz kamp" kurulduktan sonra izinsiz giren 69 kişiyi tutukladı.

Okula göre, "çoğu ASU öğrencisi, öğretim üyesi veya personeli olmayan" bir grup insan bir kamp kurmuştu ve gösterileri, gruba "birden çok kez" talimat verildiği Cuma günü yerel saatle 23:00'e kadar sürdü. yaymak. 

Açıklamada, birden fazla uyarıya rağmen ayrılmayı reddedenlerin tutuklandığı ve izinsiz girişle suçlandığı belirtildi.

Üniversite, ASU mülklerinde kamp kurmanın yasak olduğunu ancak kampüste 23:00 ile 05:00 saatleri dışında "yasal gösterilerin" yapılmasına izin verildiğini söyledi.

 

Öğrenci protestocularının Columbia Üniversitesi'nin farklı hareketlere yönelmesi konusunda baskı yaptığı bir geçmişi var

CNN'den Clare Duffy ve Ramishah Maruf'tan

Geçtiğimiz hafta Columbia Üniversitesi'ndeki Filistin yanlısı  öğrenci gruplarının temel taleplerinden biri  , İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtından kar elde eden şirketler olarak tanımladıkları yatırım fonlarının okulun geri çekilmesiydi.

Columbia'nın bağışı 13,6 milyar dolar değerinde ve üniversiteye ait bir yatırım şirketi tarafından yönetiliyor.

Hareketin arkasındaki öğrenci gruplarından oluşan bir koalisyon olan Columbia Üniversitesi Apartheid Divest'in talebi, diğer adımların yanı sıra,   İsrail hükümetiyle iş yapan çeşitli silah üreticileri ve teknoloji şirketlerinin bağış fonlarının geri çekilmesini de içeriyor. Grup, bu şirketlerin "İsrail'in apartheid'ından, soykırımından ve Filistin'in askeri işgalinden" kâr elde ettiğini belirtti. İsrail  soykırım suçlamalarını reddediyor .

Bu tür talepler ilk kez olmuyor. Columbia'nın, Vietnam Savaşı hakkında farkındalık yaratmak için 1968'de çok sayıda kampüs binasını işgal eden meşhur öğrenci işgalinden, üniversitenin  Yukarı Manhattan'daki genişlemesi gibi konulardaki açlık grevlerine kadar öğrenci aktivizmi geçmişi var  .

Geri çekilme talepleri ve üniversitenin geçmişte nelerden vazgeçtiği hakkında okumaya devam edin .

 


 

 

 

 


 

Güncellenme Tarihi : 29.4.2024 02:45

İLGİLİ HABERLER