G.Doğu'yu korkutan esrarengiz ışığın sırrı çözüldü!..
Işıkla ilgili ilk açıklamayı yapan valilik bunun bir meteorolojik olay olduğunu duyurmuştu. İran, Ermenistan ve bütün Kafkasya'dan çıplak gözle izlenilen ışığın valiliğin sölediği gibi bir meteorolojik olay olmadığı Rusların attığı kıtalararası füze olduğu ortaya çıktı.
Kıtalararası füze denemesi yapan ruslar Kazakistan'daki bir hedefe yolladıkları füze ile tam isabet kaydettiklerini duyurdular. Ruslar çok sayıda ülkeyi korkutan ışığın bu füzeden çıktığını belirttiler.
Rusya’nın dün gece fırlattığı Topol-M model kıtalararası füze, İsrail, Türkiye, Ermenistan, Lübnan ve Kafkaslar’da esrarengiz ışık olarak görüldü ve paniğie neden oldu.
Özellikle, Rusya’nın Astrahan ve Kuzey Kafkasya, İsrail ve Lübnan’da halk sokağa çıkarak esrarengiz ışığı görüntülemeye çalıştı. İsrail bilimadamları, ışığın Rus füzesi Topol-M olduğunu iddia etti.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Life News ajansına yapılan açıklamada ise, “Başka ülkelerde vatandaşların ne gördüğünü bilemiyoruz. Ama bizim füze denememiz başarılı geçti” denildi.
Rus basınına göre, ışık Ural bölgesinde de görüldü. Haberlerde, “Vatandaşlar esrarengiz ışığı ufolu misafirler olarak algıladı” diyerek yorumladı. Muhabir Galina Maznenko’ya göre, 200-300 kilometre yükseklikte fırlatılan füze, söz konusu yükseklik nedeniyle başka ülkelerde de görüldü.
İsrail Astronom Uzmanları Birliği Başkanı Yigal Pet-El ise denemin kontrolünden çıktığını iddia ediyor.
Saratov bölgesinde de halk füze yansımasını önce havai fişek, daha sonra da “Ufo ışığı” olarak zannetti. Rus basınına göre, Türkiye’nin Ermenistan sınırı bölgelerinde füzenin ışık yansımaları görüldüğünü yazdı.
Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Stratejik Füzeler Birliği ise dün, Topol model kıtalararası füze denemesi gerçekleştirdiklerini duyurdu. Astrahan bölgesindeki Kapustin Yar poligonundan fırlatılan füzenin Kazakistan Cumhuriyeti'nde bulunan Sarı-Şagan poligonundaki hedefi başarılı bir şekilde vurulduğu kaydedildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Stratejik Füzeler Birliği Sözcüsü Albay Vadim Koval, füze denemesindeki amaçlarının söz konusu füzelerin hizmette bulunma sürelerinin artırıldığı dönemde teknik özelliklerinin kontrol edilmesi, ayrıca da Rus Silahlı Küvvetleri'nin çıkarları bağlamında askeri denemelere devam edilmesi olduğunu belirtti. Askeri sözcü, "Özellikle deneme sonucunda çeşitli parametrelerle ilgili bilgi edinildi. Bu bilgi de daha sonra füze kalkanı sisteminin üstesinden gelmek için etkili araçların hazırlanmasında kullanılacak" şeklinde konuştu.
Rusya en son 3 Kasım'da Topol model kıtalararası füze denemesi gerçekleştirmişti. O tarihlerde kuzeydeki Plesetsk Uzay Merkezi’nden fırlatılan füzenin Kamçatka bölgesi test alanında bulunan hedefi başarılı bir şekilde vurulduğu açıklanmıştı.
Savunma Bakanlığı, Topol sınıfında bulunan tek nükleer başlık taşıyabilen füzelerin hizmette bulunma sürelerinin 24 yıla çıkarıldığına işaret etmekte.
1985’de hizmete giren RS-12M Topol füzeleri 550 kilogram ağırlığında tek nükleer başlık taşıyor ve 10 bin kilometre menzile kadar ulaşabiliyor.