Gündem
  • 6.8.2021 14:55

Gece görüşlü 5 yangın söndürme helikopteri geldi

BAŞKAN ERDOĞAN'IN DUYURDUĞU HELİKOPTER GELDİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ATV A Haber ortak yayınında duyurduğu gece görüşlü helikopterler gece çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Sütçüler ilçesinde çıkan orman yangınında, Ukrayna'dan getirilen gece görüşlü helikopterler mücadele filosuna dahil oldu.

5 GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER ISPARTA'YA İNDİ

Devam eden orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Ukrayna'dan bugün Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na gelen 5 helikopter, farklı bölgelerde devam eden orman yangınlarına müdahale etmek için havalandı. Sütçüler Çandır bölgesinde 4 gündür devam eden orman yangınına, havadan ilk kez dün akşam müdahale edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 28 Temmuz- 5 Ağustos arasındaki orman yangınları detay durumunu Twitter hesabından açıkladı. Pakdemirli açıklıklamasında, "Ormanın kahramanlarının 5 ilde 12 adet orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları büyük bir özveri ile devam ediyor. Son 9 günde ise 44 ilde 196 orman yangını kontrol altına alındı" dedi.

YANGIN SONRASI SİYAHA BÜRÜNEN MUĞLA GÖKYÜZÜNDEN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ YEMYEŞİL MANZARA SİMSİYAH OLDU. İŞTE SON DAKİKA GÖRÜNTÜLERİ

İŞTE YANGINLARIN DEVAM ETTİĞİ YERLER

Yangınların detay durumuna göre ise Adana'nın Salimbeyli ilçesinde 1 yangın, Antalya'nın Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerinde 2 yangın, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere, Yılanlı ve Seydikemer 7 yangın, Aydın'ın Karacasu ilçesinde 1, Isparta'nın Sütçüler ilçesinde 1 ve Denizli'nin Güney ilçesinde 1 yangın devam ediyor.

TERMİK SANTRALDE TEKNELERLE TAHLİYE

Alevlerin santrale ulaşmasının ardından, Ören'deki vatandaşlar gece boyunca sahil güvenlik tekneleri ile bölgeden tahliye edilerek Bodrum'a götürüldü. Bazı vatandaşlar da özel araçları ile bölgeden ayrıldı. Yaklaşık 11 saat boyunca devam eden yangına çok sayıda arazöz, itfaiye aracı, TOMA ve su tankeriyle müdahale edildi. Alevlerin termik santralin ana binası ve üniteleri ile sosyal tesislere ulaşmasının önüne geçildi. Yangın sabah saatlerinde tamamen kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları yapıldı.

'GEREKLİ TÜM ADIMLAR ATILDI'

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından Kemerköy Termik Santrali ile ilgili yaptığı açıklamada, yangın bölgesinde herhangi bir can kaybı yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alındığını belirterek, "Hadisenin bu noktaya gelebileceği öngörüldüğü için Kemerköy Santrali kontrollü devre dışı bırakılmış, personel tahliyesi ivedilikle gerçekleştirilmiştir. Tahliyenin ardından itfaiye ekiplerince durum tespiti için santralde incelemeler yapılmış ve santraldeki ana ünitelerde ciddi bir hasar meydana gelmediği anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

'YANGIN ORADAYSA BİZ BURADAYIZ'

Antalya Manavgat Taşağıl köyünde vatandaşların yangınla mücadelesine SABAH ekibi de tanıklık etti. Köyün tarlalarından yükselen alevler, köy içindeki evlerin çevresine sıçramaya başladı. Bu sırada herkes panik halinde itfaiyecilerle birlikte mücadeleye hazırlanırken "Yangın oradaysa biz de buradayız" diye bir ses yükseldi. İbrahim Kaçar'ın eşi ağlarken söylediği bu sözlerle herkes mücadeleye koyuldu.

Yangınlarda son dakika: Kritik bölgeler böyle görüntülendi! İşte Manavgat ve Köyceğiz’de son durum

Kaçar, iki oğlu ve yeğeniyle birlikte su bidonu, kazma, kürek, kesi motoru gibi ellerinde ne varsa hazırlıklarını yaptı. Komşuları da tarla sulama motorlarıyla yangın gelebilecek tarlaları ıslatırken, bahçelerdeki ağaçlar kesilerek alev almasının önüne geçildi. İtfaiye araçları ve helikopterler rüzgarla birlikte yükselen alevleri kontrol altına almak için uğraşırken, iş makinesi getirilerek setler oluşturuldu. Köydeki yangın iki saat içinde kontrol altına alındı.

Yangınlarda son dakika: Kritik bölgeler böyle görüntülendi! İşte Manavgat ve Köyceğiz’de son durum

'HEP BİRLİKTE SÖNDÜRDÜK'

Cesaret ve kararlılığı ile yangının söndürülmesinde pay sahibi olan İbrahim Kaçar, "Yangını köylülerle birlikte mücadele ederek söndürdük. Korksak ne yapacağız. Ecel gelmişse ötesi var mı? O gün hanım ağlarken, 'kaderde ne varsa onu yaşayacağız' dedim. Traktörle, pet şişeyle, elimizde ne varsa yangına girdik. Yine olsa yine yaparız" diye konuştu. Zeynel YAMAN / SABAH

Yangınlarda son dakika: Kritik bölgeler böyle görüntülendi! İşte Manavgat ve Köyceğiz’de son durum

HER YER YANDI, LEYLEKLER YAVRULARINI TERK ETMEDİ

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Saraçlı Mahallesi'ndeki Aşağı Işıklar Camii'nin kubbesine yuva yapan bir çift leylek, bölgede çıkan yangında bütün mahalle yanmasına rağmen yuvalarını terk etmedi. Yangın sırasında sürekli bağıran leylekler, yavrularının yanından bir an olsun ayrılmadı. Yangın esnasında neredeyse tüm evler zarar görürken caminin yangından etkilenmediği görüldü. Çağrı OĞUZ / SABAH

Yangınlarda son dakika: Kritik bölgeler böyle görüntülendi! İşte Manavgat ve Köyceğiz’de son durum

NASA YANGININ UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Türkiye'de devam eden yangın bölgelerine ait uydu görüntülerini paylaştı. Görüntüler yangının sebep olduğu tahribatı bir kez daha gözler önüne serdi. NASA'nın sitesinde yapılan paylaşımda, "Şiddetli sıcak hava dalgasının ve aylarca süren kuru havanın ortasında Türkiye, son yılların en kötü orman yangınlarıyla karşı karşıya" ifadesine yer verildi. Rüzgâr ve 40 derecenin üzerindeki yüksek sıcaklıkların yangını beslediği belirtildi.

 

Güncellenme Tarihi : 6.8.2021 15:00

İLGİLİ HABERLER