Ekonomi
  • 28.6.2024 19:03

Gelir Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

Bir kişinin aylık gelir durumunu gösteren belgeye gelir belgesi adı verilir. Halk arasında maaş bordrosu ya da aylık kazanç belgesi gibi isimlerle de anılan gelir belgesi tamamen kişiye özel bir evraktır. Herhangi bir durumda kişinin bu belgeyi talep etme hakkı bulunur. Özellikle bankadan kredi ya da kredi kartı talebinde bulunmak gibi bazı finansal işlemlerde bu belgeye ihtiyaç olduğunu ekleyelim. 

Bunun yanı sıra vize başvurusu yapmak isteyenlerin de gelir durumunu belgelemeleri gerekir. Dolayısıyla hayatın pek çok alanında gelir belgesi alınması gerekebiliyor. Peki, bu belge nasıl alınır? Kişinin mevcut çalışma durumuna bağlı olarak gelir belgesini nasıl alacağı da değişebiliyor. 

Eğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyorsanız gelir belgesini e-devlet üzerinden almanız gerekir. Bunun için e-devlet sistemine giriş yapmalı ve ardından e-bordro bölümüne tıklayarak işleminizi gerçekleştirmelisiniz. SGK çalışanları ise çalıştıkları kurumdan bu belgeyi talep edebilirler. BAĞ-KUR sistemine kayıtlı olanlar ise gelir durumlarını gösteren vergi levhalarını kullanabilirler. Emekli olanlar da yine e-devlet sistemi üzerinden gelir belgelerini diledikleri zaman alabilirler. 

E-Devlet Üzerinden Gelir Belgesi Nasıl Alınır? 

Gelir belgesini e-devlet sistemi üzerinden almak için öncelikle şifreniz ile e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Eğer şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesine gidebilir ve şifre alabilirsiniz. 

Şifreniz ile e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Kurumlar” bölümüne tıklayın. Seçmeniz gereken kurum ise Hazine ve Maliye Bakanlığı olmalıdır. Arama bölümüne H harfini yazmanız durumunda Hazine ve Maliye Bakanlığı Kurumu altta çıkacaktır. 

Sayfaya tıklamanızın ardından “E-bordro Hizmeti” bölümüne tıklayın. 

Açılan sayfada yıl ve ay seçeneklerinden istediğinizi işaretleyin ve maaş bordrosu çıktısı alın. Çoğunlukla güncel gelir durumunuzu gösteren bir belgeye ihtiyaç olur. Bu nedenle içinde bulunduğunuz yılı ve ayı seçerek işleminizi gerçekleştirmenizde fayda olacaktır. 

Kimi zaman herhangi bir gelirin olmadığını da belgelemek gerekebiliyor. Bu durumda merak edilen soru ise gelir olmadığının nasıl belgelenebileceği ya da gelir olmadığına dair belgenin nasıl alınacağı oluyor. Bu sorunun yanıtını öğrenmek için rotanızı hemen Kolaybi.com adresine çevirmelisiniz. Site üzerinden hem gelir durumunuzu gösteren belgeyi hem de gelirinizin olmadığına dair belgeyi nasıl alacağınıza dair detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

 

Güncellenme Tarihi : 28.6.2024 19:04

İLGİLİ HABERLER