GENELKURMAY’DAN, KUZEY IRAK’TAKİ TÜRK ÜSLERİNİ KAPATMAK İSTEYEN BARZANİ’YE SERT CEVAP
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) terör örgütü PKK’ya karşı gerçekleştirdiği sınır ötesi harekâtın gölgesinde, çok kritik bir karara imza attığı ortaya çıktı.
Bölgesel Kürt Parlamentosu, Kuzey Irak’ta konuşlu Türk askeri üslerinin kapatılmasını kararlaştırdı. TSK’nın bu karara tepkisi, “O karar bizi bağlamaz” şeklinde oldu. Konunun, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin cuma günü Ankara’ya yapacağı ziyaret sırasında gündeme gelmesi bekleniyor.
Onların isteği üzerine kuruldu
Türk askerleri, Mesud Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi ile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği arasındaki çatışmaları önlemek amacıyla, onların isteği üzerine 1995’te Kuzey Irak’a yerleşti. Türkiye’nin bu kapsamda Bamerni, Batufa, Kanimasi ve Dilmentepe’deki birliklerde 1400 ila 2 bin arasında Türk askeriyle bir tank taburu bulunuyor. Birlikler, PKK’ya yönelik operasyonlarda izleme ve gözetleme görevi görüyor.
TSK’nın üst düzey bir yetkilisi, bu gelişmeye, “O karar bizi bağlamaz. Silahlı kuvvetler, son terörist kalana kadar bölgedeki varlığını sürdürecektir” sözleriyle tepki gösterdi.
Talabani’ye aktarılacak
Talabani’nin cuma günü Ankara’ya resmi bir ziyaret yapması planlanıyor. Kuzey Irak’taki Türk üslerinin kapatılması konusunun bu ziyaret sırasında gündeme geleceği belirtiliyor.
Kürt parlamentosunun, üslerin kapatılmasına ilişkin kararı karşısında, Irak merkezi hükümetinin önümüzdeki dönemde nasıl bir tutum izleyeceği de Ankara’da merakla bekleniyor.
Gerilim 21 Şubat’ta ilk sinyalini verdi
Türkiye’nin Kuzey Irak’taki askeri üsleriyle ilgili son gerginlik, TSK’nın 21 Şubat’ta başlattığı sınır ötesi operasyon sırasında gerçekleşti. Kürt yönetimi, sınır ötesi operasyonun ilk gününde anlaşmalara aykırı olarak tankların üsleri terk ettiğini iddia ederek, üslerinden çıkmalarına engel olmaya çalıştı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Amerikalılarla herhangi bir şey yaşamadık, operasyon esnasında. O olay operasyon bölgesinde olmadı. Aşağıda eski bir havaalanı var Bamerni diye. Orada bizim özel kuvvetlerin unsurları var. Irak’ın birçok yerinde var, bir tanesi de orası.”
Merkezi Irak yönetiminin de onaylaması gerekiyor
TSK, 1995’te, KDP’nin PKK ile mücadelesine destek amacıyla Kuzey Irak’ta konuşlandı. Türk askeri, Bamerni, Batufa, Kanimasi gibi bölgelere yerleşirken, Özel Kuvvetler Komutanlığı da Süleymaniye ve Erbil gibi kentlerde irtibat ofisleri açtı. Operasyonel olmayan bu askeri unsurların temel amacı, “Kuzey Irak’ta yaşanan otorite boşluğu nedeniyle bölgede PKK başta olmak üzere Türkiye’nin güvenliğini etkileyebilecek olayları izleyerek Ankara’ya rapor etmek” olarak belirlendi.
ABD’nin 2003’te Irak’ı işgal edip yönetim değişikliği sağlamasından bu yana bölgedeki Türk askeri, ABD ile koordinasyonun sağlanması, KDP ve KYB ile temas ve PKK’nın faaliyetlerini izlemek gibi çeşitli misyonlar yürütüyor. Bölgesel Kürt Parlamentosu’nun aldığı kararın hayata geçebilmesi için merkezi Irak yönetiminin de bu kararı onaylaması gerektiği belirtildi.
GENELKURMAY'DAN SERT CEVAP
Kuzey Irak’taki bölgesel parlamento, TSK’nın sınır ötesi kara harekatını yürüttüğü günlerde “Türkiye, K. Irak’taki askeri üslerini kapatsın” kararı aldı. Bu kararı Bağdat yönetiminin nasıl karşılayacağını ve bölgesel hükümetce uygulanıp uygulanamayacağını zaman gösterecek. Ancak bölgesel yönetimi muhatap almayan Genelkurmay Başkanlığı’nın yanıtı şimdiden belli: “PKK’nın faaliyetleri bitmeden, üsler kesinlikle kapatılmayacak.”
4 askeri üssümüz var
K. Irak’ta Türk askeri bulunmasının “gizli” ya da “izinsiz” olmadığına dikkat çeken askeri yetkililer, “Türk askeri, 1990’lı yıllarda K. Irak’taki otorite boşluğunu değerlendiren PKK’nın faaliyetlerini kısıtlayabilmek amacıyla oraya yerleştirildi. Terör örgütü bölgede kaldığı sürece, birliklerimizin faaliyetlerini sona erdirmeyi düşünmüyoruz” görüşünü vurguluyor. K. Irak bölgesel yönetimi parlamento kararını uygulayıp, “üsleri boşaltın” çağrısı yaparsa, TSK’nın yanıtı “Hayır” olacak. TSK, 1997’de Barzani ile Talabani grupları arasında yaşanan çatışmaları önlemek ve PKK’nın bu ortamdan yararlanmasını engellemek maksadıyla Kuzey Irak’ta üs kurmuştu.
Bu üslerin kurulmasında KDP ve KYB yönetimlerinden gelen resmi talep de etkili oldu. TSK’nın bölgedeki mevcudiyeti Irak hükümetiyle yapılan bir anlaşmayla hukuki temel kazandı. TSK, şu anda Irak’ta yeni bir devlet kurulmadığını ve bu anlaşmanın halen yürürlükte olduğunu değerlendiriyor. Bamerni, Batufa, Kanimasi ve Dilmentepe’deki üslerde 2 bin asker ile tank taburu görev yapıyor. Bu üslerde PKK’ya karşı ishtihbarat çalışmaları yürütülüyor. Anlaşma gereği birlikler üsleri terk edemiyor.
Kara harekatının başlamasından bir gün önce Bamerni yakınlarında Türk askerleriyle Peşmergeler arasında çatışma çıktığı iddia edilmiş, ancak bu Genelkurmay tarafından yalanlanmıştı. Olayda, Bamerni’deki tankların motorlarının çalıştırılması üzerine Peşmergelerin tankların çıkışını engellemek istediği, ancak sonra gerilimin sona erdiği açıklanmıştı.
4 ÜSTE 2 BİN TÜRK ASKERİ VAR
1997’de Barzani ile Talabani grupları arasında yaşanan çatışmaları önlemek ve PKK’nın bu ortamdan yararlanmasını engellemek amacıyla Kuzey Irak’ta kurulan 4 askeri üsten biri Bamerni. Kuzey Irak’taki üslerimizde toplam 2 bin asker görev yapıyor.
MİLLİYET)
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:16