Göktürk-2'den ilk sinyal geldi...
Göktürk-2'nin fırlatılışının bu yıl Çin'den yapılan son uzay misyonu ve fırlatma işlemi olduğu açıklandı.
Çin'in kuzeybatısındaki Gobi Çölü'nde bulunan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezinden yapılan açıklamada, Türk uydusunun yerel saat ile 00.13'te fırlatıldığı ve yörüngesine ulaştığı kaydedildi.
Göktürk-2'nin Çin'in kendi yapımı olan Uzun Yürüyüş 2D tipi taşıyıcı roketlerle taşındığı belirtildi. Uzun Yürüyüş roketlerinin şu ana kadar 174'üncü fırlatmasını yaptığı ifade edildi.
Göktürk-2'nin Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Kuruluşu bünyesinde faaliyet gösteren ''China Great Wall Industry Corporation'' (CGWIC) ile imzalanan sözleşmeyle fırlatma işleminin yapıldığı kaydedildi.
Çin bu yıl 19 fırlatma işlemini yerine getirerek 28 uydu ve uzay aracını yörüngeye yerleştirdi.
Ülke gelecek yıl uzaya 20 uydu göndermeyi planlıyor.
-''Uzun Yürüyüş'' roketleri-
Göktürk-2'yi taşıyan Çin yapımı Uzun Yürüyüş roketlerinin şu anda bilinen dört nesli bulunuyor. Çin'in 1956 yılında geliştirmeye başladığı bu roketler ülkenin uydu fırlatma işleminde temel taşıyıcı haline geldi ve son zamanlarda CGWIC gibi devlet şirketleri marifetiyle diğer ülkelere de ticari fırlatma hizmeti sağlıyor.
Uzun Yürüyüş roketleri şu ana kadar Çin'in ilk insanlı uzay aracı Şıncou dahil 150'den fazla başarılı fırlatmada bulundu.
Göktürk-2'nin de fırlatıldığı Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezinin yanı sıra Çin'in Tayyüen ve Şiçang adlı iki merkezi daha bulunuyor.
Çin, son dönemde hızla geliştirdiği uzay teknolojisi kapsamında, ülkenin güneyindeki Haynan Adası'ndaki Vınçang'da yeni bir fırlatma merkezi inşa ediyor. Bu merkezin de 2-3 yılda hizmete sokulması bekleniyor.
Göktürk-2'den ilk sinyal alındı
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, uzaya gönderilen Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydusu Göktürk-2'den ilk sinyalin saat 19.39'da Norveç Trömso'dan alındığını bildirdi.
Beşer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göktürk-2 uydusunun bugün saat 18.25'te yörüngeye yerleşmesinin ardından, 19.39'da uydunun ilk sinyalinin de başarılı şekilde alındığını ve uydu ile Yer arasındaki iletişimin sağlıklı şekilde kurulduğunu ifade etti.
Uydunun çalıştığına dair testlerin de başarıyla kontrol edildiğini anlatan Beşer, bundan sonra uydunun panellerinin de yarın sabah açılacağını ve normal işlevlerine başlayacağını söyledi.
Testler tamamlandıktan sonra yarın Göktürk-2'nin uzaydan yollayacağı ilk görüntüleri almayı hedeflediklerini bildiren Beşer, ''Bu tümüyle ekibin tercihi olacak. Görüntü alımından önce belki biraz daha testlere devam edebiliriz. Ancak Göktürk-2'den görüntü alabilecek durumdayız'' diye konuştu.
İlk görüntünün alınmasının önemine işaret eden Beşer, böylece uydunun görevini yerine getirmeye başlayacağını kaydetti. Beşer, uydunun ilk görüntülerini henüz karar vermemelerine rağmen Türkiye'den almasını planladıklarını belirtti.
Uydunun fırlatma işleminin Çin'de yapıldığını anımsatan Beşer, ''Fırlatma, başından sonuna kadar Türk ekip tarafından planlandı. Bu çok önemli'' ifadelerini kullandı.