Göktürk-2'nin uzaya fırlatılmasında geri sayım
Türkiye'nin yerli kaynaklarla ürettiği ikinci gözlem uydusu Göktürk-2, 19 Aralık'ta Türkiye saati ile 18.13'te Çin'deki Jiuquan Üssü'nden uzaya fırlatılacak.
Türkiye'nin ilk yerli gözlem uydusu RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştı. Göktürk-2 Uydusu, RASAT uydusuna göre 3 kat daha yüksek görüntü çözünürlüğüne ve 4 kat daha yüksek kütleye sahip.
Türkiye, Göktürk-2 ve RASAT sayesinde 2 gözlem uydusundan oluşan ve ileride sayıları artarak genişleyen faal bir gözlem uydusu filosunun temellerini atmış olacak.
7 Aralık 2012 tarihi itibarıyla, Göktürk-2 uydusunun fırlatma alanındaki tüm işlevsel testleri başarıyla tamamlandı.
Uyduya yakıt dolumunun gerçekleştirilmesinin ardından ve 19 Aralık'ta uydu ve uyduyu taşıyacak fırlatma aracı rampadayken, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanmış özel bir cihaz kullanılarak uydu pilinin son şarjı yapılacak.
Milli gözlem uydusunun, 19 Aralık'ta Türkiye saatiyle 18.13'te Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Gobi Çölü'nün Moğolistan sınırına yakın bir bölgesinde yer alan Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden fırlatılması planlanıyor.
Göktürk-2, dünyadan 686 kilometre yükseklikte ve güneşe göre konumu sürekli aynı kalan bir düzlemdeki yörüngesine ulaştıktan sonra Türkiye saatiyle 18.27'de fırlatma aracından ayrılacak.
-3 Farklı ekip 4 farklı yer iStasyonundan kontrol edecek-
Ekipler, Ankara'da TÜBİTAK UZAY ve Ahlatlıbel; Norveç'te ise Tromsö'deki yer istasyonunda konumlanacak ve Norveç'in Svalbard adasındaki yer istasyonu da uzaktan bilgisayar bağlantısı ile kontrol edilecek.
Norveç'teki yer istasyonları, TÜBİTAK UZAY tarafından, kuzey kutbuna çok yakın olmaları ve uyduyla günde 14 defa uzun süreli iletişim kurabilmeleri sebebiyle uydunun devreye alınması işlemlerinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için kiralandı.
İlk sinyalin alınmasının ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak ve bu veriler dünyanın 3 farklı noktasında yer alan ekiplerce anlık değerlendirilecek.
İlk fırlatma işlemlerinin tamamlanmasının ardından 26-31 Aralık tarihleri arasında uydudan ilk görüntülerin indirilmesi planlanıyor.
-Milli Uçuş Bilgisayarı BİLGE-
TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından milli imkanlarla geliştirilen Milli Uçuş Bilgisayarı BİLGE, uydu sistemleri için çok önemli olan yüksek güvenilirlik, yüksek başarım ve yüksek veri iletim hızı ve depolama özelliklerini sağlayan bir tasarıma sahip.
BİLGE'de yer alan işlemciler birbirlerini denetleyerek, uydu sistemlerinde çok önemli bir hedef olan görevin yüzde 100 devamlılıkla yerine getirilmesini sağlayacak.
BİLGE uçuş bilgisayarı, uydu yörüngesindeki radyasyonun olumsuz etkilerine karşı korumalı ve hata durumunda kendini düzeltebilecek özellikler taşıyor.
Ayrıca uydunun kontrolünü ve yer istasyonlarıyla iletişimini sağlayan kritik uçuş yazılımları da tümüyle yerli imkanlarla geliştirildi. GÖKTÜRK-2, görüntü çekimi ve bunların yer istasyonlarına indirilmesi konusunda herhangi bir uluslararası kısıtlamaya tabi olmayacak.
Göktürk-2'nin uzaya fırlatılması, TÜBİTAK'ın tesislerinde canlı yayınla izlenecek.
AA