Gündem
  • 26.7.2024 09:50

Google'nin işi bitiyor.. Yapay zekalı süper bir arama motoru OpenAI geliyor

Yepyeni bir arama motoru test aşamasında...
Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, yeni arama özelliklerinin bir prototipi olan "SearchGPT"yi test ettiğini duyurdu.

OpenAI'dan yapılan açıklamada, "SearchGPT"nin kullanıcılara "net ve ilgili kaynaklarla hızlı ve zamanında yanıtlar vermek" amacıyla yapay zeka modellerinin gücünü webden gelen bilgilerle birleştirmek için tasarlandığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu arama motorunun kullanımına, geri bildirimler almak için küçük bir kullanıcı ve yayıncı grubuyla başlanacağı ifade edildi.

Bu prototipin geçici olduğu, gelecekte bu özelliklerin en iyilerinin doğrudan ChatGPT'ye entegre edilmesinin planlandığı bilgisi verildi.

Açıklamada, kullanıcıların sorularına webdeki güncel bilgilerle hızlı ve doğrudan yanıt verecek "SearchGPT"nin ilgili kaynaklara net bağlantılar sunacağı, ayrıca kullanıcıların aramalarda sohbet eder gibi takip soruları sorabileceği kaydedildi.

OpenAI Üst Yöneticisi Sam Altman da X hesabından yaptığı paylaşımda, "Aramayı bugün olduğundan çok daha iyi hale getirecek alan olduğunu düşünüyoruz. SearchGPT adında yeni bir prototipi başlatıyoruz.

Prototipten öğreneceğiz, onu daha iyi yapacağız ve ardından gerçek zamanlı ve maksimum düzeyde yararlı hale getirmek için teknolojiyi ChatGPT'ye entegre edeceğiz." ifadesini kullandı.

OpenAI Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey

OpenAI, ChatGPT gibi hizmetler üreten bir yapay zeka araştırma şirketidir. Bilmeniz gerekenler şunlardır.

OpenAI nedir?

OpenAI, yapay zekayı geliştirmeyi ve "tüm insanlığın yararına" olacak şekilde yönlendirmeyi amaçlayan bir yapay zeka araştırma laboratuvarı ve şirketidir. İlk başta kurucularının yapay zekanın "doğada" kullanılmasının olası kötüye kullanımı ve felaketi konusundaki endişeleri nedeniyle kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kuruldu. Birkaç yatırımcı, kamuya açık kalan araştırma ve kaynakları sunmak için 1 milyar dolar bir araya getirdi.

OpenAI'nın zaman çizelgesi ve tarihi

OpenAI, çeşitli aktiviteler için AI ve makine öğrenimi araçları geliştirmeye odaklanarak 2015 yılında kuruldu. İlk teklifi, takviyeli öğrenme algoritmaları (OpenAI Gym) geliştirmek için açık kaynaklı bir araç takımıydı ve bu da onu daha genel amaçlar için AI araştırmalarına odaklanmaya yöneltti. 

2018'de OpenAI, insan beynini simüle eden ve veri kümeleri üzerinde eğitilen bir sinir ağı (bir makine öğrenimi modeli) olan Generative Pre-trained Transformer (GPT) konseptini yayınladı. 2021'de, insanların jeneratif AI modelini görüntüler üretmesi için yönlendirebildiği bir ChatGPT görüntü sürümü olan DALL-E yayınlandı. ChatGPT, Kasım 2022'de yayınlandı ve chatbot yanıtlarından anket sorularına ve özgeçmişlere kadar her şeyi üretmek için en popüler chatbot ve jeneratif AI aracı haline geldi.

OpenAI’ın sahibi kimdir?

OpenAI'nin kar amacı gütmeyen bir sahiplik yapısı vardır (ancak artık kar amacı güden bir işletmedir). Başlangıçta araştırma mühendisleri ve bilim insanları tarafından kurulmuş olup, Elon Musk (Tesla, SpaceX), Sam Altman (OpenAI'nin şu anki CEO'su), Reid Hoffman (LinkedIn kurucu ortağı), Peter Thiel (PayPal kurucu ortağı) ve diğerleri gibi girişimcilerden büyük bağışlar almıştır.

Bugün Microsoft, şirketin en büyük paydaşlarından ve destekçilerinden biridir. Ancak, en dikkat çekeni 2018'de ayrılan ve yakın zamanda kendi AI şirketi xAI'yi kuran Musk olmak üzere bazı yatırımcılar hala dahil.

Güncellenme Tarihi : 26.7.2024 22:37

İLGİLİ HABERLER