Kamu-Sen''in toplu görüşme takip çadırında artık iki buçuk simit sallanıyor. Hükümetin iki buçuk artı iki buçuk toplam yüzde beşlik zam teklifi, memuru kızdırdı.
Seyyanen zammın da bu rakama dahil olduğunu duyan memurlar, teklif üzerine konuşmak dahi istemiyor.
Çadıra çöken rehaveti bozan tek şey, bütçe hesapları. 20 yıllık memur Ali Bozdoğan, maaşına en azından üniversite öğrencisi oğlunun okul harcına yapılan oranda zam istiyor.
Bozdoğan, ''''oğlumun okul harcına yüzde 15 zam yaptılar, oğlan pazarda çalışıyor haftasonları...'''' diye isyanını dile getiriyor.
Emeklilerin masada zaten yeri yok, onlar da çadırın kenarında yer tutmaya çalışıyor. Türk Emekli Sen Başkanı, üyelerine ucuz et satan kasapların adresini dağıtıyor. Desteğe gelen memur eşleri de hesap peşinde.
İki buçuk artı iki buçuk her zaman beş etmiyor. İki rakamı, memur çadırında toplayanlar, sıfır moral ve yüzde yüz memnuniyetsizlik sonucuna ulaşıyor.
Memur, toplu görüşmelerde üçüncü raunda, 1-0 yenik çıkmaya hazırlanıyor.
Hükümet yüzde 5 önerdi
Enflasyonun üzerinde oransal artış ve 150-200 milyon liraya varan seyyanen zam bekleyen memurlar ''''bizimle alay ediliyor'''' dedi.
2005 yılında hükümet personel ödeneği için 33 milyar Yeni Türk Lirası ayırdı. 2006 yılında hiç zam verilmese bile terfi, kıdem tazminatı gibi zorunlu ödemeler için 1.4 milyar YTL ayrılması gerekiyor.
Böylece personel ödeneğinde bir önceki yıla göre toplam 2.7 milyar Yeni Türk Lirası ayıran hükümet, personel ödeneğindeki toplam artışın yüzde 8 olduğunu savunuyor.
Memurlar teklife sert tepki gösterse de, hükümetin bugün yapılacak toplantıya kadar teklifini değiştireceğini ümit ediyorlar.
Hükümetin geçtiğimiz yılki vaadlerini içeren 50 maddelik listeden sadece 32''sinin yerine getirildiğini savunan sendikalar arasında görüş ayrılığı da ortaya çıktı.
15 günde sonuçlanmak zorunda
Toplu görüşme süreci kamuda çalışan yaklaşık 2 milyon memuru ilgilendiriyor. Toplu görüşmelerde, hükümeti Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, çalışan kesimi ise sendikalar temsil ediyor.
Yasaya göre, görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Görüşmelerde anlaşma sağlandığı takdirde, taraflar arasında mutabakat metni imzalanarak, Bakanlar Kurulu''na sunulacak.
Anlaşmazlık durumunda ise Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve dört öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun beş gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu''na sunulacak.
Tarafların kurulun kararına katılmaması durumunda, anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü, Bakanlar Kurulu''na gönderilecek.
Geçtiğimiz üç yılda maaş artışı konusunda taraflar uzlaşmaya varamamış, artış oranları Bakanlar Kurulu tarafından belirlemişti.
Görüşmeler sancılı başladı
15 ağustosta başlayan toplu görüşme maratonunda ilk görüşmeler Devlet Bakanı Şahin''in toplantıdan ayrılmasıyla son bulmuştu. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer''in mevcudiyeti ve oturma düzeniyle ilgili itirazlar nedeniyle yaşanan gerginlik üzerine Bakan Şahin, toplantıya bugün devam edileceğini belirterek ayrılmıştı.
Daha sonra yapılan konuşmalarda ise iki taraf da birbirlerine suçlamalarda bulunmuş, Şahin Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız''a yönelik olarak, ''''davranışlarıyla toplantıya memur haklarını korumak amacıyla gelmediğini gösterdi'''' diye konuşmuştu.
Şahin, Akyıldız''ın ''şahsi statü elde etmek için memurları ve kamu sendikacılarını kullandığını'' söyledi.
Akyıldız ise,''''Kamu-Sen Başkanı''nın ikbal peşinde koşması mümkün değildir. Buradan sayın Bakan''a soruyorum. Bildiğiniz birşey varsa açıklayın'''' dedi.
''''Görüşme masasında sadece Bakan oturmamaktadır'''' diyen Akyıldız, ''''Bakan''ın yanında Başbakanlık Müsteşarı da oturmaktadır. Bizim itirazımız da Başbakanlık Müsteşarı''na'''' ifadesini kullandı.
(cnntürk)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:17