GÜL: "GAYET AÇIK KONUŞMASINI BİLİRİZ"
AMMAN - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Filistin ve Kudüs meselesi sadece Filistinlilerin ya da sadece Arapların meselesi değildir. Tabii ki bizim de meselemizdir, tüm Müslümanların meselesidir'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Grand Hyatt Hotel'de düzenlenen, Türkiye-Ürdün İş Forumu Toplantısı'na katıldı. Toplantıda, Ürdün Başbakanı Nadir Dahabi de yer aldı.
Gül, ziyaret ettiği ülkelerde iş konseyi toplantılarına mutlaka katıldığını ve desteğini gösterdiğini anlatarak, ''Bizler, sizi teşvik etmek ve yolunuzu açmak için buradayız'' dedi.
İki ülke arasında serbest ticaret ve gümrük alanında işbirliği anlaşmaları imzalandığını hatırlatan Gül, vizelerin kalkmasına ilişkin anlaşmanın da Ürdün ve Türk vatandaşlarının serbestçe seyahat etmesini sağlayacağını ifade etti.
Gül, 6 milyon nüfusu olan Ürdün'de 23 üniversite bulunduğunu belirterek, bunun eğitime verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi.
''Sizler, Ürdünlü iş adamları, girişimcilik ruhu ve başarılarıyla haklı şöhret kazanmış bir ülkesiniz'' diyen Gül, Türkiye'nin de bölgesindeki önemine işaret etti. Gül, nüfus ve ekonomik güç açısından Türkiye'nin, ''Avrupa'nın 6. dünyanın 16. büyük ekonomisi'' olduğunu belirtti. Gül, bu noktaya kolay gelinmediğini, devletin kuralları hazırladığını, iş adamlarının da bunu en iyi şekilde değerlendirdiğini söyledi.
-''REKABET OLMASAYDI...''-
Cumhurbaşkanı Gül, Serbest Ticaret Anlaşması'ndan kaygı duyanlar olabileceğini ifade ederek, Türkiye'nin, AB ile Gümrük Birliği'ne giriş sürecinde benzer kaygılar yaşandığını belirtti. Türkiye'nin, Gümrük Birliği'ne girmesiyle sanayisinin ve iş adamlarının güçlendiğini, kuralları daha iyi öğrendiğini ve dünyanın her tarafına satılabilecek kalitede mal üretilmesinin öğrenildiğini anlatan Gül, bu rekabet şartları içerisine girilmemiş olması durumunda bugünkü durumun farklı olacağını bildirdi.
Ticaretin temelinde güven olduğunu dile getiren Gül, Türkiye'nin ve Ürdün'ün bu açıdan güvenilecek ülkeler olduğunu vurguladı.
İş adamlarına, ''Sizler çok çalışın, biz arkanızdayız. Herhangi bir sıkıntıya düşerseniz, gelin bize söyleyin'' diye seslenen Gül, olası problemleri çözmek için uğraşacaklarını kaydetti. Gül, iş adamlarının başarısından gurur duyulacağını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında Filistin meselesine de değinerek, ''Filistin ve Kudüs meselesi sadece Filistinlilerin ya da sadece Arapların meselesi değildir. Tabii ki bizim de meselemizdir, tüm Müslümanların meselesidir'' dedi. Bu sözleri alkışlarla desteklenen Gül, şöyle devam etti:
''Türkiye olarak biz, yeri geldiğinde gayet açık konuşmasını biliriz. Yeri geldiğinde de barışın, huzurun temini için elimizden gelen her türlü gayreti sarf ederiz. Güvenlik meseleleri hallolmadan, istikrar olmadan ne ekonomi, ne de huzur olur. Bunun için bu bölgedeki en büyük mesele, Filistin meselesidir. Bu mesele, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki dünyanın en büyük meselesidir. Dünyanını birçok yerindeki huzursuzlukların da kaynağıdır.
Meselinin çözümü hak ve adaletle olur. Bu konuda Arap Barış Planı bütün Arap ülkelerinin çok cesurca ortaya koydukları bir barış plandır. Kendi toprakları üzerinde yaşayacak bir Filistin devletinin kurulması ve İsrail'le yan yana barış içerisinde yaşaması... Ümit ederim ki, İsrail hükümeti, bu atılan adımları en iyi şekilde değerlendirir. Çünkü, zaman geçtikçe acılar pekişmektedir, acılar pekişince de problemlerin çözümü zorlaşmaktadır. Akan kanı ve gözyaşını durdurmak gerekir. Bugünlerde ortada bir sükunet gibi gözüküyor ama bunlar aldatıcıdır. Geçmişte de sükunetin olduğu dönemler oldu ve arkasından neler oldu.
Şunu da hem bütün dünyaya, hem İsrail halkına ve hükümetine hatırlatmak isterim; Bugünkü dünya 30-40 sene önceki dünya değil. Burada bir şey olduğunda anında canlı yayınlarla bütün dünyada herkesin evin içine girmektedir. Burada acımasız bir olay varsa artık o dört duvarın arasında veya o boş arazide kalmamaktadır. O acımasızlık, şiddet herkesin evine girmekte ve kalbini direkt olarak etkilemektedir. Onun için haksızlıklara ve adaletsizliklere kimse sessiz kalamaz bugünkü dünyada. Eskiler acılar duyulmadığı için acılar orada kalabiliyordu, ama artık öyle değil. Haksızlık, acımasızlık ve adaletsizlik söz konusu olduğunda Amman'ın da İstanbul'un da Ankara'nın da sokakları tıklım tıklım dolmakta ve tepkiler dile getirilmektedir. Bu sessizlikten istifade ederek çözüm için uğraşmak gerekir. Bunun için de İsrail'in bu politikalarını gözden geçirmesi gerekir.''
Gazze'deki kuşatmanın ve İsrail'in yeni yerleşim birimleri kurmasının ''kabul edilemeyeceğini'' vurgulayan Gül, bu konuların barışçı bir şekilde halledilmesi gerektiğini söyledi.