Dünya
  • 11.9.2008 00:01

GÜL: 'İŞGAL SONRASI BÖLGEDE BÜYÜK EKONOMİK İŞBİRLİĞİ OLACAK'

Yaklaşık bir saat süren baş başa görüşmenin ardından Gül ve Aliyev, heyetler arası görüşmelere de başkanlık etti.
Gül ve Aliyev, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Görüşmede ikili ve bölgesel konuları ele aldıklarını anlatan Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin bütün alanlarda mükemmel şekilde ilerlediğini ifade etti. Gül, ''Türkiye, siyasi konularda daima Azerbaycan'ın yanında olmuştur, olmaya devam edecektir'' dedi.
Ekonomik ilişkilerde de Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projelerini örnek gösteren Gül, dünya tarafından saygıyla izlenen bu projelere yenilerinin ekleneceğini söyledi.
Görüşmelerde, Kafkasya'da ortaya çıkan yeni durumu geniş gözden geçirdiklerini dile getiren Gül, Aliyev'e, Türkiye-Ermenistan milli takımları arasındaki maç nedeniyle yaptığı Ermenistan ziyareti ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşmeleri hakkındaki görüş ve izlenimlerini anlattığını bildirdi.
Gül, şöyle devam etti:
''Ümit ediyorum ki Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ meselesi, diyalog yoluyla, anlayışla ve karşılıklı görüşmelerle çözüme erişir. 17 sene geçen bu sorunun çözümü için yeni fırsatlar doğduğu kanaatindeyiz. Bununla ilgili Ermenistan ziyaretinden de ümitli dönmüştüm. Görüşerek, bunların hallolabileceğine inanıyorum. İşgal altındaki toprakların bir an önce boşaltılması... Bunlar çok büyük adımlar olacaktır ve bir barış havası, istikrar ortaya çıktığında da bu bölgede çok büyük ekonomik işbirliği olacaktır.
Boru hatları, demir yolları bütün Kafkasya'yı bir ağ gibi örebilecektir. Onun için yeni bir fırsatı en iyi biçimde değerlendirmek, bu donmuş problemleri bu şekilde devam ettirmemek, çözmek gerekir.''

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:21

İLGİLİ HABERLER