Gündem
  • 2.2.2006 00:11

GÜL: ''KIBRIS RUMLARINI ÇÖZÜMDEN SONRA TABİİ Kİ TANIYACAĞIZ''

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Kıbrıs Rumlarını tanıması için önce kalıcı çözümün sağlanması gerektiğine işaret ederek, ''Biz, Kıbrıs Rumlarını, BM öncülüğünde kalıcı bir çözüm ortaya çıktıktan sonra tabii ki tanıyacağız'' dedi.
     Gül ve Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
     Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimini tanıması yönündeki AB içinden gelen taleplerin hatırlatılması üzerine Gül, ''Biz, Kıbrıs Rumlarını, BM öncülüğünde kalıcı bir çözüm ortaya çıktıktan sonra tabii ki tanıyacağız. Ama her şeyden önce bu mesele BM'nin önünde, BM, bu konuyla uğraşıyor. AB de bu konunun BM'de çözülmesini istiyor. Bu konunun çözülmesi için uğraşmamız gerekir. Bu konu çözüldükten sonra tabii ki tanırız'' diye konuştu.
     Bunun için geçen yıl önlerinde iyi bir fırsat olduğunu hatırlatan Gül, şunları söyledi:
     ''Rumlar bu problemi, AB'nin içine taşırlar ve bütün Avrupa'yı bununla meşgul ederlerse, AB'nin de Rumların dikkatini çekmesi gerekir, 'Siz aileye zarar veriyorsunuz, birliğe zarar veriyorsunuz, BM'nin ve bizim desteklediğimiz plana (hayır) dediniz, bu nasıl iş?' diye sorması gerekir. Dolayısıyla ortada zaten bir mutabakat var, çözümü temin etmek için uğraşmak. Önce çözümün sağlanması sonra da tanınma olması gerekir''
     Gül, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda geçen hafta yaptığı açılımın iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
     Fransa Dışişleri Bakanı Douste-Blazy de Kıbrıs konusundaki bir soruya verdiği yanıtta, bütün taraflarca kabul edilebilir bir çözümün bulunabilmesi için her iki toplum arasında müzakerelerin başlamasını arzu ettiklerini ve BM'nin, bu müzakerelerin gerçekleştirilmesi için en iyi çerçeve olduğunu düşündüklerini vurguladı.
     Bu müzakerelerin, Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri üzerinde bir etkisi olduğuna işaret eden Fransız Bakan, AB'nin, Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolüyle birlikte yayınladığı deklarasyona verdiği cevapta, bütün üyelerin tanınmasının AB üyelik sürecinin önemli bir yapı taşı olduğunu belirttiğini hatırlattı.
     Fransız Bakan, Türkiye'nin Kıbrıs eylem planına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, ''Cevabım çok açık ve çok kısa, Fransa, müzakerelerin olumlu biçimde sonuçlanmasına yarayabilecek her yeni açılımı çok büyük memnuniyetle karşılamaktadır. BM çerçevesi ideal çerçevedir'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:07

İLGİLİ HABERLER