GÜNEY AMERİKA'DAKİ MAYALARIN DİLİNDE 400'E YAKIN TÜRKÇE KELİME OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Ahmet Yesevi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Doğan, Latin Amerika'da yaşayan etnik topluluklar içinde özellikle Mayaların kullandığı dil içinde 400'e yakın Türkçe kökenli kelime bulunduğunu söyledi. Doğan, Büyük Birlik Partisi (BBP) Keçiören İlçe Teşkilatı'nca düzenlenen, ''Latin Amerika'da Türk İzleri'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.Özellikle Doğu Avrupa'da Avrupa Hun Türklerinin torunları olan çok sayıda insanın bir arada yaşadığını belirten Doğan, Romanya'nın Transilvanya Bölgesi'nde, soylarını Avrupa Hun İmparatoru Atilla'nın çocuklarına dayandıran 800 bin civarında ''Selek'' isimli Türk kavmi mensubu bulunduğu anlattı. Almanya'da, İtalya'da, İsveç'te, Danimarka'da ve Bulgaristan'da yine Avrupa Hunlarının soyundan gelen binlerce Türk yaşadığını ifade eden Doğan, Türklerin coğrafi dağılımının Asya ve Avrupa ile sınırlı olmadığını dile getirdi.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930'lu yıllarda Türkoloji çalışmalarını başlattığını ve Türklerin geçmişini araştırmak için onlarca bilim adamını dünyanın dört bir tarafına gönderdiğini anlatan Doğan, bunlardan birisinin de Meksika'ya maslahatgüzar olarak atandığını belirtti. Bu maslahatgüzarın Meksika'nın yerel dilinde kullanılan Türkçe kelimelerle ilgili 12 ya da 13 rapor gönderdiğini ifade eden Doğan, Meksika yerlilerinin ''tepe'' kelimesini 300 farklı şekilde kullandıklarının belirlendiğini kaydetti. İsmail Doğan, özellikle dikkati çeken kelimelerden birisinin ''Oyaka'' olduğunu belirterek, günümüz Türkçesinde kullanılan ''yaka-sınır'' kelimesiyle eşanlamlı olduğunu belirtti.
Tepe kelimesinin değişik kullanımlarıyla ilgili bilgi veren Doğan, tepenin yerli dilinde, ''aktepe'', ''çiğtepe'' ve ''yeltepe'' şekliyle anlamı bozulmadan kullanıldığına dikkati çekti.
-''ÖZELLİKLE MAYALAR''...-
Doğan, Latin Amerika'da yaşayan etnik topluluklar içinde özellikle Mayaların kullandığı dil içinde 400'e yakın Türkçe kökenli kelime bulunduğunu söyledi. Mayaların yaşadıkları bölge olan Guatemala-Belize-Meksika üçgeninde yaptıkları saha araştırmasında dini inanış, astronomi ve gündelik yaşayış açısından Türk kavimleriyle birçok benzerlik yakaladıklarını ifade eden Doğan, yerel dil içinde bazı kelimelerin özellikle dikkati çektiğini söyledi.
Doğan, Mayaların ''ırmak'' yerine ''akan'', ''biçmek'' yerine ''bikmek'', ''eşit'' yerine ''eş'', ''gün'' yerine ''kün'', ''balta'' yerine ''bat'', ''bulma'' yerine ''bulmak'', ''göç'' yerine ''keç'' ve ''dağ'' yerine ''kaz'' sözcüklerinin anlamını hiç değiştirmeden kullandıklarını belirtti. ''Kaz'' kelimesinin arkaik dönem Türkçesinde çok sık kullanıldığını ve ''dağ'' anlamına geldiğini anlatan Doğan, Balıkesir'deki Kazdağı'nın adının kaynağının da bu kelime olduğunu ileri sürdü. Dr. İsmail Doğan, araştırmaları, Türk çocuklarının geçmişleriyle gurur duymalarını sağlamak amacıyla yaptıklarını sözlerine ekledi. Konferansa, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da katıldı.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:41