Dünya
  • 28.6.2024 16:35

Güney Peru'da 7.2 büyüklüğünde güçlü deprem

 ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'na (USGC) göre, cuma gecesi Peru'nun güney kıyılarında 28 kilometre (17 mil) derinlikte meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki güçlü depremde en az sekiz kişi yaralandı.

Deprem, başkent Lima'nın yaklaşık 600 kilometre (372 mil) güneyinde, Atiquipa'nın 8 kilometre (5 mil) batısında meydana geldi.

Atiquipa'da yaşayan bazı kişiler sosyal medyada, yataklarının bile sallandığı çok şiddetli ve uzun süreli bir deprem hissettiklerini söyledi.

Yakınlardaki Caraveli kasabasından gelen güvenlik kamerası görüntüleri, depremin şiddetli bir şekilde sallandığı ve insanların evlerinden dışarı çıktığı bir yerleşim sokağını gösteriyor.

Deprem başkentte de hissedildi. Sosyal medyada paylaşılan videoda Lima'daki evlerin içindeki lambaların sallandığı görülüyor.

Yetkililere göre olayda sekiz kişi yaralandı. Bunlardan beşi Ica bölgesindeki iki hastanede tıbbi bakım gördü ve üçü de komşu Arequipa bölgesindeki bir hastanede hafif yaralanmalar nedeniyle tedavi edildi, her ikisi de Peru'nun güneybatısında, sağlık bakanlığı Cuma sabahı söyledi.

Başbakan Gustavo Adrianzen, depremden sonra can kaybının yaşanmadığını söyledi.

Perulu haber ajansı Andina'nın aktardığına göre Adrianzen, radyo RPP'ye yaptığı açıklamada, "Ölüm olmadığını belirten ön raporları analiz etmeyi yeni bitirdik ve altyapılar üzerindeki etkiyi izliyoruz" dedi.

Peru Devlet Başkanlığı, X'te yaptığı açıklamada, hükümetin durumu izlediğini ve olası hasarları değerlendirdiğini söyledi.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi (PTWC) başlangıçta Peru'nun bazı kıyı bölgelerinde 1 ila 3 metreye kadar ulaşan "olası" tsunami dalgalarına ilişkin bir uyarı uyarısı yayınladı. Ancak daha sonra herhangi bir tsunami uyarısı, tavsiye veya tehdit olmadığını söyleyerek uyarıyı kaldırdı.

PTWC, "Artık bu depremden kaynaklanan bir tsunami tehdidi yok" dedi.

Peru ve Güney Amerika Pasifik kıyısının büyük kısmı, iki tektonik levhanın sınırında yer alır: Kıtanın büyük kısmını kapsayan Güney Amerika levhası ve kıyının büyük kısmı boyunca Pasifik boyunca uzanan Nazca levhası.

Güncellenme Tarihi : 28.6.2024 16:41

İLGİLİ HABERLER