1877'den beri görülmeyen 'Mega El Nino' geliyor!

2 dk okuma
1877'den beri görülmeyen 'Mega El Nino' geliyor!

Hızlı Özet

Türkiye'de 2026'nın ilk 6 ayında yağış rekoru kırıldığını belirten TÜBA üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2027 yılı için dikkat çeken 'Mega El Nino' beklentisini dile getirdi. Yaşar, ekim ayının ikinci yarısından itibaren yağışların artacağını öne sürerken, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılın büyük bölümünde su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.

Türkiye'de 2026'nın ilk 6 ayında yağış rekoru kırıldığını belirten TÜBA üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2027 yılı için dikkat çeken 'Mega El Nino' beklentisini dile getirdi. Yaşar, ekim ayının ikinci yarısından itibaren yağışların artacağını öne sürerken, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılın büyük bölümünde su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Türkiye'nin yağış durumu ve önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2026'nın ilk 6 ayında Türkiye genelinde yağış rekoru kırıldığını belirten Yaşar, 2027 yılında ise Mega El Nino kaynaklı yağışların etkili olmasını beklediğini söyledi.

El Nino'nun okyanus suyunun ısınması olayı olduğunu ifade eden Yaşar, sıcaklık artışının 1 derece civarında olması halinde bunun 'normal El Nino', 1 ila 2 derece arasında olması halinde 'süper El Nino', 2 derecenin üzerine çıkması halinde ise 'mega El Nino' olarak adlandırıldığını belirtti.

EN SON 1877'DE YAŞANDI

Yaşar, Mega El Nino'nun gözlemlenebildiği kadarıyla en son 1877'li yıllarda yaşandığını söyledi. O dönemde meteoroloji istasyonlarının bulunmaması nedeniyle olayın etkilerinin nerelerde ve nasıl ortaya çıktığının net olarak bilinmediğini belirten Yaşar, Çin ve Hindistan'ın o dönemde kurak geçtiğini ifade etti.

2023 yılında dünyada Süper El Nino gerçekleştiğini belirten Yaşar, bu dönemde Avrupa ve Türkiye'nin yüksek miktarda yağış aldığını söyledi. Türkiye'de ortalama sıcaklıkların 1-2 derece üzerine çıktığını ve son yılların en sıcak döneminin yaşandığını aktaran Yaşar, yağışların da ortalamadan yüzde 12 daha fazla olduğunu kaydetti.

"EKİM AYININ İKİNCİ YARISINDAN SONRA..."

Kış aylarının ılık geçeceğini tahmin ettiğini belirten Yaşar, buna karşılık yoğun yağışların etkili olacağını söyledi.

Yaşar, ekim ayının ikinci yarısından sonra önemli miktarda yağış beklediğini ifade ederek, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün de geçtiğimiz nisan ayından bu yana Mega El Nino konusunda uyarılarda bulunduğunu belirtti.

Mega El Nino ihtimalinin daha önce yüzde 40 seviyelerinde olduğunu, şu anda ise yüzde 90'lara çıktığını söyleyen Yaşar, olayın dünyanın farklı bölgelerini nasıl etkileyeceğinin takip edildiğini aktardı. Yaşar, Avrupa ve Türkiye açısından ise yağışlı bir dönem beklediğini dile getirdi.

Prof. Dr. Doğan YaşarBaşlık Resmi

Prof. Dr. Doğan Yaşar

"2035'LERE KADAR SU SORUNU YAŞAMAYIZ"

Yaşar, Türkiye'nin 2035'lere kadar su sorunu yaşamayacağını öne sürdü.

Önümüzdeki 10 yılın en az 7-8 yılında yağışların ortalama veya ortalamanın üzerinde seyredeceğini belirten Yaşar, bu nedenle su sıkıntısı yaşanmayacağını ifade etti.

Bu haber 14414 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İmamoğlu'nun rüşvet ve yolsuzluk dosyası kabarıyor.. 12 yeni vaka daha
Gündem

İmamoğlu'nun rüşvet ve yolsuzluk dosyası kabarıyor.. 12 yeni vaka daha

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB yolsuzluk soruşturması kapsamında ek iddianame hazırladı. 29 sanıklı iddianame ana dava ile birleşmesi talebiyle Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianamede, Ekrem İmamoğlu ve Fatih Keleş 12 eylemden sorumlu tutuldu.

Habervitrini11618 Görüntüleme
Özgür özel şikayetini söyleyen vatandaşa hakaret etti.. Allah seni kahretsin
Gündem

Özgür özel şikayetini söyleyen vatandaşa hakaret etti.. Allah seni kahretsin

3600 ek gösterge konusundaki talebini Özel'e iletmek isteyen bir vatandaş, "Allah seni kahretsin" yanıtını aldı. O anlar sosyal medyada da büyük tepki çekti.

Habervitrini9045 Görüntüleme
Bu malesef Türkiye'nin yeni Stockholm büyükelçisi
Gündem

Bu malesef Türkiye'nin yeni Stockholm büyükelçisi

Sundu sunmasına ama hangi millete ait olduğu malum bir kıyafetle Türkiye'yi temsil etmesi rezaletten öte bir diplomatik skandaldı.

Habervitrini9874 Görüntüleme
Ege depremi Osman Bektaş ve Naci Görür ‘Marmara’ sinyalini verdi
Gündem

Ege depremi Osman Bektaş ve Naci Görür ‘Marmara’ sinyalini verdi

Ege Denizi’nde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Osman Bektaş ve Prof. Dr. Naci Görür’den açıklamalar peş peşe geldi. Bektaş “KAF batıya doğru tek bir çizgi değil, genişleyen bir deformasyon sistemidir. Büyük depremlerin oluşması uzun zaman alabilir” yorumunu yaparken, Görür ise “Kuzey kol hem Marmara’da hem Yunanistan’da geriliyor” dedi. İki isim de gerilmenin tek yönlü değil geniş bir bölgede etkili olduğunun sinyalini verdi.

Habervitrini12962 Görüntüleme