Amerika genelinde benzinden temel gıda maddelerine kadar fiyatlar hızla artıyor.

3 dk okuma
Amerika genelinde benzinden temel gıda maddelerine kadar fiyatlar hızla artıyor.

Hızlı Özet

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyatlarının bir önceki yıla göre %4,2 arttığını ve aylık bazda %0,5 yükseldiğini, yüksek benzin fiyatlarının ise ülke genelinde hane halkı bütçeleri üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Enerji fiyatları, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki aylık artışın %60'ından fazlasını oluşturdu.

ABD hükümet verilerine göre, İran'a karşı ABD-İsrail savaşıyla bağlantılı olarak artan enerji maliyetleri ekonominin genelinde fiyatları yükseltirken, enflasyon Mayıs ayında üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Gıda fiyatları da keskin bir şekilde arttı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyatlarının bir önceki yıla göre %4,2 arttığını ve aylık bazda %0,5 yükseldiğini, yüksek benzin fiyatlarının ise ülke genelinde hane halkı bütçeleri üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Enerji fiyatları, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki aylık artışın %60'ından fazlasını oluşturdu.

Veriler, ABD'nin Şubat ayı sonlarında başlattığı bombalama kampanyasının son aşamasında İran'a art arda ikinci gün yeni hava saldırıları düzenlemesiyle aynı zamana denk geliyor; Başkan Donald Trump ise Tahran'ı barış şartlarını kabul etmeye zorlamak için baskı yapmaya çalışıyor. Uluslararası gösterge petrol olan Brent petrol, çatışmanın küresel enerji arzını aksatabileceği endişeleriyle Perşembe günü %2'den fazla artarak varil başına yaklaşık 95,40 dolara yükseldi.

 

Pompa ağrısı şiddetleniyor

Amerikalı sürücüler için bu artış şimdiden benzin fiyatlarında kendini gösteriyor. Benzin fiyatları bir önceki yıla göre %40,5 artarak 40-50 dolarlık bir depo dolumunu 60-70 dolara çıkardı. CNBC'ye göre, savaş Şubat ayından bu yana Amerika'nın yakıt faturalarına tahmini 59 milyar dolar, Moody's Analytics tahminlerine göre ise hane başına yaklaşık 750 dolar ekledi.

Amerikan İlerleme Merkezi'ne göre, kırsal kesimdeki haneler özellikle ağır darbe aldı ve savaş öncesi fiyatlara kıyasla haftada 26 dolar daha fazla doğalgaz faturası ödüyorlar. Ekonomistler, Hürmüz Boğazı kapalı kalmaya devam ederse nihai rakamın çok daha yüksek olabileceği konusunda uyarıyor.

Enerji maliyetlerindeki son artış, Trump'ın göreve geldikten sonra bir yıl içinde enflasyonu kontrol altına alma ve yakıt fiyatlarını yarıya indirme yönündeki seçim vaadiyle tam bir tezat oluşturuyor.

Petrol endüstrisi alarm veriyor.

Sektör yöneticileri sıkıntıların henüz bitmemiş olabileceği konusunda uyarıyor. Amerikan Petrol Enstitüsü CEO'su Mike Sommers, Fox Business'a yaptığı açıklamada, yakıt stoklarının kritik düşük seviyelere yaklaştığını belirterek , "Alarm veriyoruz" dedi .

Sektör kaynaklarına göre, Trump yönetimindeki bazı yetkililer bu endişeleri reddederek, petrolün savaşın başlangıcında tahmin edilen varil başına 200 dolarlık seviyelere henüz yaklaşmadığını belirtti.

Hürmüz Boğazı'nın fiilen kapalı olması ve çatışmanın hafifleme belirtisi göstermemesi nedeniyle, yöneticiler benzin fiyatlarının önümüzdeki haftalarda daha da yükselebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Pompalardan sosisli sandviçlere

Ancak bu artış sadece benzin istasyonlarıyla sınırlı değil. CBS News'in BLS verilerine dayanarak yaptığı analizine göre, kahvaltı masasında kahve fiyatları bir yıl öncesine göre %17,5 arttı. Market alışveriş faturaları da daha da yükseldi: Verilere göre domates fiyatları %32, marul fiyatları neredeyse %25, sığır eti fiyatları %16 ve hatta sosis fiyatları bile bir yıl öncesine göre %11 arttı.

Gübre ithalatında ve Hürmüz Boğazı üzerinden yapılan nakliye rotalarındaki aksamalar, gıda tedarik zincirine baskı uyguluyor; ABD gıda endüstrisi tahminleri, önümüzdeki aylarda meyve ve sebze ile et fiyatlarında daha fazla artış olacağına işaret ediyor.

 

Trump enflasyonu seviyor.

Ekonomistler, verilerin İran'la savaşın sonuçlarını henüz tam olarak yansıtmadığı konusunda uyararak, en kötüsünün henüz gelmemiş olabileceğini söylüyor.

CNN'in KPMG baş ekonomisti Diane Swonk'tan aktardığına göre, "Karşı karşıya olduğumuz durum, yüksek, yapışkan ve kalıcı bir temel enflasyon ve fiyat artışlarının dağılımının daralmak yerine yeniden genişlemesidir."

"Savaşın gıda fiyatları üzerindeki tam etkilerini henüz görmedik," diye ekledi.

Ancak Trump, endişeleri bir kenara bırakarak "rakamlar harika" dedi. Beyaz Saray'da gazetecilere son rakamlar hakkında sorulan bir soruya Trump, "Enflasyonu seviyorum" diyerek , Hürmüz Boğazı'ndan petrol tekrar serbestçe akmaya başladığında "kaya gibi düşeceğini" öngördü .

Ancak anket, Amerikalıların çoğunun bu vaade inanmadığını gösteriyor. Bu hafta yapılan bir Economist/YouGov anketine göre, Trump'ın ekonomi yönetimini %29 onaylarken, %63 onaylamıyor. Ankete göre, bu konudaki net onay oranı negatif %34'te kalıyor; bu da başkanlık dönemlerinin en düşük seviyesi. İlk döneminde, Trump'ın ekonomi performansını onaylayanların sayısı onaylamayanlardan daha fazlaydı.

Bu haber 9469 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR