Ankara’da imza trafiği! Türkiye, Karadeniz’de güvenliği devralıyor

2 dk okuma
Ankara’da imza trafiği! Türkiye, Karadeniz’de güvenliği devralıyor

Hızlı Özet

Ankara’daki NATO Zirvesi'nde peş peşe tarihi imzalara imza atan Türkiye, hem askeri hem de ticari alanda iki büyük başarı elde etti. Karadeniz'de su altı enerji hatlarının korunması için Romanya ve Bulgaristan ile askeri ortaklık genişletilirken, Atlantik ötesinde ise Kanada ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri resmen başlatıldı.

Ankara’daki NATO Zirvesi'nde peş peşe tarihi imzalara imza atan Türkiye, hem askeri hem de ticari alanda iki büyük başarı elde etti. Karadeniz'de su altı enerji hatlarının korunması için Romanya ve Bulgaristan ile askeri ortaklık genişletilirken, Atlantik ötesinde ise Kanada ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri resmen başlatıldı.

Türkiye, NATO Zirvesi kapsamında Karadeniz'in güvenliğini zirveye taşırken, kıtalararası ticarette de yeni bir adım atarak Kanada ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için resmi süreci başlattı.

KARADENİZ’DE ÜÇLÜ İTTİFAK SU ALTI ALTYAPISI TÜRKİYE’YE EMANET

Zirve kapsamında atılan en kritik askeri imza Karadeniz’e yönelik oldu. Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Savunma Bakanları, Ankara'da bir araya gelerek daha önce kurulan Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu mutabakat metninde yeni bir değişikliğe gitti.

Bükreş Savunma Bakanlığı tarafından da doğrulanan yeni anlaşmaya göre, üç müttefik ülkenin Karadeniz'deki ortak operasyonel kapsamı genişletildi. Yeni mutabakatla birlikte görev grubu artık yalnızca deniz mayınlarıyla mücadele etmeyecek, aynı zamanda bölgedeki tüm su altı altyapısının ve enerji hatlarının korunmasını da üstlenecek.

STA MÜZAKERELERİ RESMEN BAŞLADI!

"Bunun yanı sıra, Türkiye ile Kanada arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin resmen başladığı ilan edilerek iki ülke arasındaki ekonomik ortaklıkta yeni bir dönem açıldı.

GÜNÜN ÖZETİ

İletişim Başkanlığı tarafından paylaşılan tarihi bildiride, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Maninder Sidhu'nun haziran ayında başlattığı istikşafi görüşmelerin resmiyet kazandığının altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye ve Kanada, kapsamlı, modern ve her iki tarafın yararına olacak bir Serbest Ticaret Anlaşmasına yönelik müzakerelerin başlatıldığını resmen ilan ederek bu süreçte bir sonraki adımı atmaktadır. Daha yakın ekonomik işbirliği; ekonomik büyümeyi destekleyecek, istihdam oluşturulmasına katkı sağlayacak, rekabet gücünü artıracak, tedarik zincirlerini güçlendirecek ve işletmelerimizin küresel ekonomide başarı elde etmelerine yardımcı olacaktır."

Önümüzdeki aylarda her iki ülkenin teknik heyetleri müzakerelerin ilk turu için bir araya gelecek.

Bu haber 10146 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İran'da bombalar patladı, Petrol fiyatları uçtu
Ekonomi

İran'da bombalar patladı, Petrol fiyatları uçtu

İran'ın güneybatısında yer alan Buşehr, ülkenin tek sivil nükleer santraline ev sahipliği yapıyor ve ülkenin ham petrol ihracatının yüzde 90'ının geçtiği ana petrol terminali olan Harg adasına yakın konumda bulunuyor.

Habervitrini12462 Görüntüleme
Trump "Ateşkes bitti" dedi, piyasaları karıştırdı! Altın düşüyor
Ekonomi

Trump "Ateşkes bitti" dedi, piyasaları karıştırdı! Altın düşüyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın "İran'la ateşkes bitti" açıklamasının ardından piyasalar hareketlendi. Bu gelişme sonrası altın fiyatları hızla gerilerken, petrol ise yükselişe geçti. İşte detaylar...

Habervitrini10300 Görüntüleme
Altında 'Orta Doğu' fırtınası! Fiyatlar bir aşağı, bir yukarı
Ekonomi

Altında 'Orta Doğu' fırtınası! Fiyatlar bir aşağı, bir yukarı

Orta Doğu’da jeopolitik tansiyonun yeniden yükselişe geçmesiyle birlikte ons altın dün 4.106 dolara geriledi. Bugün TSİ 06:20 itibarıyla fiyatlar tepki alımlarıyla 4.125 dolara yöneldi. Piyasada dikkatler, FED’in haziran toplantısı tutanaklarına çevrildi. Petrol fiyatlarındaki son yükseliş altında baskıyı artırırken; analistler “Yatırımcılar, nihai faiz oranının geride kaldığına ikna olana kadar altın savunmasız” görüşünü aktarıyor.

Habervitrini11650 Görüntüleme
Petrol son 2 haftanın zirvesinde! Akaryakıt fiyatına zam var mı?
Ekonomi

Petrol son 2 haftanın zirvesinde! Akaryakıt fiyatına zam var mı?

Hürmüz Boğazında ticari gemilerin saldırıya uğraması ve ABD-İran arasındaki çatışmaların başlaması Orta Doğu’da tansiyonu yeniden yükseltti. Brent petrolün varil fiyatı 76,60 dolarla son 2 haftanın zirvesini test etti. Fiyatlarda bugün de ilk saatlerde 76 dolara yakın seyir devam ederken; sadece dün gerçekleşen yüzde 5,5’lik yükselişin ardından dikkatler iç piyasada akaryakıt fiyatlarına çevrildi.

Habervitrini9589 Görüntüleme