Çelik Kubbe şu anda aktif olarak çalışıyor mu?

2 dk okuma
Çelik Kubbe şu anda aktif olarak çalışıyor mu?

Hızlı Özet

Türkiye'nin çok katmanlı hava savunma sistemi Çelik Kubbe'nin ana yüklenicilerinden ASELSAN, teslimat adetlerini önemli ölçüde yükseltme kararı aldı. Şirket, Çelik Kubbe bileşenlerinin teslimatını 2026 yılında yüzde 50 oranında artırmayı hedefliyor.

Çelik Kubbe Teslimatları Hız Kazanıyor

Türkiye'nin 2024 yılında tanıttığı Çelik Kubbe hava savunma sisteminin geliştirilmesinde ana yüklenicilerden biri olarak rol üstlenen ASELSAN, üretim ve teslimat takviminde ivme kazandığını bildirdi. İstanbul'da düzenlenen SAHA 2026 savunma sanayisi fuarında Reuters'a açıklamalarda bulunan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 2026 senesinde Çelik Kubbe unsurlarının teslimatında yüzde 50'lik bir artış gerçekleştirileceğini belirtti. Akyol, geçen yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 100'e yakın sistem teslimatı yapıldığını anımsatarak, bu rakamın 150'nin üzerine çıkarılmasının planlandığını ifade etti.

Milyarlarca Dolarlık Yatırım

Çelik Kubbe'nin geliştirme faaliyetleri kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından geçtiğimiz yıl Türk savunma şirketleriyle toplam değeri 6,5 milyar doları bulan sözleşmelere imza atılmıştı. Ahmet Akyol, bu anlaşmaların yaklaşık 3,2 milyar dolarlık kısmının ASELSAN ile akdedildiğini teyit etti.

Çok Katmanlı Savunma Mimarisi

Çelik Kubbe, alçak, orta ve yüksek irtifadaki tehditlere karşı entegre bir koruma sağlamak üzere kurgulanıyor. Bu yapı, SİPER, HİSAR, KORKUT ve KANGAL gibi çeşitli savunma bileşenlerini bünyesinde barındırıyor. Sistemin temelinde, hava savunmasının yalnızca füzelerden ibaret olmadığı, aynı zamanda radarlar, erken uyarı sistemleri, komuta-kontrol yazılımları ve uydu bağlantıları gibi pek çok unsurun eşgüdümlü çalışması gerektiği anlayışı yatıyor.

Savunma sanayisindeki üretimini son yıllarda önemli ölçüde artıran ve dışa bağımlılığını azaltan bir NATO üyesi olan Türkiye, uzun zamandır kapsamlı bir hava savunma sistemine gereksinim duyuyordu. İran savaşında Türk hava sahasını ihlal eden İran füzelerinin, bölgedeki NATO hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiği bildirilmişti.

SİPER Füzesinde Yeni Nesiller Yolda

ASELSAN Genel Müdürü Akyol, şirket tarafından teslim edilecek ürünler arasında erken uyarı radarları ile elektronik harp ve savunma sistemlerinin bulunduğunu dile getirdi. Akyol ayrıca, Çelik Kubbe'nin yüksek irtifa savunma katmanını oluşturan ve 100 kilometreyi aşan menzile sahip SİPER füzesinin üçüncü ve dördüncü nesilleri üzerinde çalışmaların sürdüğünü açıkladı. SİPER füzesi, ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş birliğiyle geliştiriliyor.

Sistemin kısmen devrede olduğu, ancak tüm mimarinin henüz tamamlanmadığı biliniyor. Çelik Kubbe'nin tam kapasiteye ulaşması için hedef yıl olarak 2028 işaret ediliyor.

Geleceğin Tehdidi: İHA'lar

Gelecek yıllarda ASELSAN'ın portföyünün yaklaşık üçte birini Çelik Kubbe unsurlarının oluşturacağını belirten Akyol, insansız hava araçlarına (İHA) karşı tedbir sistemleri üzerine de yoğunlaşacaklarını aktardı.

İHA önleme şu anda dünyanın her yerinde bir sorun. Buna sadece savunma olarak bakmayın, sanayi güvenliği için de gerekli. İHA'lar sorunsuz bölgelerde bile bir tehdit.

Kaynak:DW Türkçe
Bu haber 9912 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CHP'den büyük kopuş! 3 milletvekili, 2 büyükşehir ve 2 ilçe AK Parti'ye geçiyor
Gündem

CHP'den büyük kopuş! 3 milletvekili, 2 büyükşehir ve 2 ilçe AK Parti'ye geçiyor

CHP'den AK Parti'ye geçişler devam ederken, AK Parti eski Milletvekili Savcı Sayan kulisleri sallayacak bir açıklamada bulundu. TGRT Haber'e konuşan Sayan, ana muhalefetten AK Parti'ye geçmek isteyen 3 milletvekili, 2 büyükşehir belediye başkanı, 2 ilçe belediye başkanı ve 1 il belediye başkanı' olduğunu ifade etti. Taleplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından incelendiğini vurgulayan Sayan, ayrıca 2 DEM Parti'li belediyenin de AK Parti'ye geçmek için talepte bulunduğunu belirtti.

Habervitrini12208 Görüntüleme
İsrailli bir general: Hizbullah'ın silahlarını askeri olarak etkisiz hale getirme kapasitemiz yok...
Gündem

İsrailli bir general: Hizbullah'ın silahlarını askeri olarak etkisiz hale getirme kapasitemiz yok...

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski Başkanı Emekli Tümgeneral Giora Eiland, İsrail'in güvenlik durumundan büyük endişe duyduğunu belirterek, durumun "önemli ölçüde kötüleştiğini" kaydetti.

Habervitrini14943 Görüntüleme
Marmaris'ten Gazze'ye Global Sumud filosu yola çıkıyor
Gündem

Marmaris'ten Gazze'ye Global Sumud filosu yola çıkıyor

İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırıma karşı ses olmak ve Filistinlilere insani yardım ulaştırmak için oluşturulan Global Sumud Filosu" 54 teknesiyle, yarın Marmaris'ten yola çıkacak. Filonun yolculuğu Akdeniz'de İsrail'in müdahalesi sonrası yarım kalmıştı.

Habervitrini13651 Görüntüleme
Yerel seçim sonrası farklı partilerden 79 belediye başkanı AK Parti’ye geçti
Gündem
#chp#AK Parti#DEVA Partisi

Yerel seçim sonrası farklı partilerden 79 belediye başkanı AK Parti’ye geçti

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrılarak AK Parti saflarına katılması, yerel yönetimlerdeki parti değişimlerini yeniden gündeme taşıdı.

Habervitrini12352 Görüntüleme