Ben Gvir, Netanyahu'ya saldırdı.

3 dk okuma
Ben Gvir, Netanyahu'ya saldırdı.

Hızlı Özet

Başbakanın bu akşam 'geniş kapsamlı bir hükümet kurma niyetinde olduğu' yönündeki açıklaması çok rahatsız edici.

Siyasi sistem fazla beklemedi ve siyasi yelpazenin farklı uçlarından politikacılar bu akşam Başbakan'ın açıklamalarına yanıt verdi. Parti lideri Gadi Eisenkot, "Yashar!" diyerek sert bir şekilde eleştirdi: "Bu akşam bile Gazze ve Lübnan hakkında yalan söylemeye devam ettin."

Itamar Ben Gvir

Başbakan Benjamin Netanyahu'nun bu akşam (Cumartesi) düzenlediği basın toplantısından dakikalar sonra , siyasi çevreler açıklamalarına hızla yanıt verdi. Netanyahu'nun açıklamaları Lübnan ile yapılan anlaşmaya, İran ile yapılan mutabakat zaptına, yaklaşan seçimlere, siyasi rakibi  Gadi Eisenkot'a ve ultra-Ortodoks askerlik meselesine değiniyordu.

Yeshar! partisinin lideri, Netanyahu'nun sözlerinin ardından şunları söyledi: "Netanyahu, boykotlar geçmiş bir dönemin kampanyasıdır. Körlemesine tarihi bir düşüşe yol açan, gece gündüz bölücülük ve kışkırtma üzerinde çalışan, tüm enerjisini kaçamak yapmayı teşvik etmeye harcayan bir başbakan, bu halka layık değildir ve kesinlikle birlik hakkında ahlaki bir ders vermeye de layık değildir."

Eisenkot sözlerine şöyle devam etti: "Bu gece bile Gazze ve Lübnan hakkında yalan söylemeye devam ettiniz; bunlar, korktuğunuz bir devlet soruşturma komitesi tarafından derinlemesine incelenebilecek şeylerdi.
Protokolleriniz var, bunları kamuoyuna açıklayın ve İsrail halkı kimin baskı yaptığını ve kimin korktuğunu öğrensin. İsrail halkı, 7 Ekim katliamının sabahında başbakanlık görevinde olan ve o zamandan beri sorumluluktan kaçan kişiyi değiştirecektir. İsrail'in çıkarlarını gözetecek, Siyonist ve ulusal çoğunluğa sahip bir hükümet kuracağız. İsrail halkını yeniden bir araya getireceğiz."

Muhalefet lideri Yair Lapid : "Lübnan ile yapılan anlaşma, İran'dan Hizbullah'a mali transferlerin devam etmesine izin veriyor ve Hizbullah'ın silahsızlandırılması için bir zaman çizelgesi belirlemiyor. Netanyahu, bir kez daha, karşılığında hiçbir şey almadan ve İran ile Lübnan arenası arasında bir ayrım sağlamadan Lübnan topraklarından çekilmeyi kabul etti."

Lapid'in partideki ortağı, eski Başbakan Naftali Bennett de şu yorumu yaptı: "Rahav'ın konuşmaları, Kiryat Şmona'nın Hizbullah'tan önce yeniden inşa edilip edilmeyeceğini ve Metula, Kiryat Şmona ve Şlomi'deki annelerin çocuklarını Hizbullah'ın yeniden yükselişinden korkmadan güvenle büyütüp büyütemeyeceklerini belirlemeyecek."

Netanyahu'nun bir sonraki seçimlerden sonra geniş kapsamlı bir ulusal hükümet kurma niyetinde olduğuna dair açıklaması, koalisyon ortaklarının tamamı tarafından iyi karşılanmadı. Ulusal Güvenlik Bakanı  Itamar Ben-Gvir bu açıklamalara şu şekilde yanıt verdi: "Başbakanın bu akşam 'geniş kapsamlı bir hükümet kurma niyetinde olduğu' yönündeki açıklaması çok rahatsız edici. Netanyahu'nun solcu isimleri eklediği önceki hükümetler, Adalet Bakanı olarak Tzipi Livni'yi , Savunma Bakanı olarak Benny Gantz'ı kaybetmemize ve kararlı bir sağcı politikayı destekleme yeteneğimizi felç etmesine neden oldu. Başbakan Netanyahu'nun kurması gereken hükümet, tam anlamıyla bir sağcı hükümettir."

Gadi Eisenkot

Gadi Eisenkot | Fotoğraf: Avshalom Sassouni

Öte yandan Dışişleri Bakanı  Gideon Sa'ar, açıklamadan memnuniyet duyduğunu belirtti: "Başbakan Benjamin Netanyahu'nun seçimlerden sonra geniş bir ulusal hükümet kurma niyetine ilişkin bu akşamki açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Ülke için gerekli yönü yansıtan bu açıklamayı destekliyorum. 7 Ekim 2023'ten sonra boykot ve diskalifiye politikalarına yer kalmayacak. İsrail, önümüzdeki yıllarda varoluş ve gelecek mücadelesine devam edecek. Bu nedenle geniş bir ulusal hükümet, açık bir ulusal çıkardır."

Demokrat Parti Genel Başkanı Yair Golan : "İsrail tarihinin en büyük felaketinden sorumlu olan Netanyahu, bir birlik hükümeti veya hükümet kurmayacak. Muhalefetteki Ben Gvir, Smotrich ve Haredi partileriyle birleşmenizden memnuniyet duyarız. Bu, tüm liberal ve demokratik blok partilerinin Netanyahu ile hükümette yer almayacaklarını açıkça belirtmeleri gereken an."

Bu haber 13676 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Beyrut Yanıyor
Dünya

Beyrut Yanıyor

AFP ve Lübnan Ulusal Haber Ajansı'na (NNA) göre, yüzlerce Hizbullah destekçisi motosiklet ve scooterlarla şehirde dolaştı. Kalabalıklar, Beyrut'un güney banliyösü Dahiyya'daki Hizbullah kalesinden ayrılıp başkentin merkezine doğru ilerledi. "Çerçeve anlaşması" olarak adlandırdıkları şeyi kınayan sloganlar attılar ve Beyrut uluslararası havaalanına giden eski yolu yanan lastiklerle kapattılar.

Habervitrini12147 Görüntüleme
ABD, İran'a saldırdı; karşılıklı saldırılar gerilimi yeniden alevlendirdi.
Dünya

ABD, İran'a saldırdı; karşılıklı saldırılar gerilimi yeniden alevlendirdi.

ABD Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Amerika Birleşik Devletleri Cumartesi günü İran'a yönelik olarak, askeri gözetleme altyapısı da dahil olmak üzere çeşitli noktaları hedef alan ek hava saldırıları düzenledi .

Habervitrini12743 Görüntüleme
Lübnan hükümeti Hizbullah'ı sattı..Netanyahu, pilot uygulamanın başlayacağı bölgeleri tanıttı
Dünya

Lübnan hükümeti Hizbullah'ı sattı..Netanyahu, pilot uygulamanın başlayacağı bölgeleri tanıttı

Anlaşmanın imzalanmasıyla ilgili olarak Netanyahu şunları söyledi: "Lübnan hükümeti büyük bir cesaret gösterdi ve bu, İran ve Hizbullah'a vurulmuş güçlü bir darbedir."

Habervitrini9119 Görüntüleme
Türk çocuğuna Yunan anne zulmü! Açlıktan hayatını kaybetti
Dünya

Türk çocuğuna Yunan anne zulmü! Açlıktan hayatını kaybetti

Yunanistan'da hayatını kaybeden 4 yaşındaki Aren Eren'e ilişkin soruşturmada ortaya çıkan detaylar infiale sebep oldu. Talihsiz çocuğun otopsi raporunda, uzun süreli açlık ve susuzluğa bağlı çoklu organ yetmezliğinden öldüğü öğrenildi. Acılı Baba, koruma altındaki ikiz kardeşlerin Türkiye'ye getirilmesini talep etti.

Habervitrini10206 Görüntüleme