Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın Türkçe ayıbı

4 dk okuma
Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın Türkçe ayıbı

Hızlı Özet

Suriye genelinde Türkçe'nin seçmeli dil kategorisinden çıkarılarak yerine Fransızca'nın getirilmesi geniş çaplı tepkilere yol açtı. Suriye Millî Eğitim Bakanlığı kararı "yeni müfredatın yetişmemesi nedeniyle Esad dönemi müfredatının uygulanması" şeklinde açıklarken, Türkmen temsilciler ve Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği mağduriyetin giderilmesi için üst düzey girişim başlattı.

Suriye'de Türkçe'nin seçmeli ders statüsünden çıkarılarak yerine Fransızca'nın getirilmesi tepkilere yol açtı. Türkmen temsilciler ile Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği kararın değiştirilmesi için girişimlerde bulunurken, konunun Cumhurbaşkanı Ahmed Şara düzeyindeki temaslara da taşındığı bildirildi. Türkiye'den Suriye'ye dönen yüz binlerce öğrenci ve aile, Türkçe'nin yeniden seçmeli ders olarak müfredata alınmasını bekliyor.

Suriye genelinde Türkçe'nin seçmeli dil kategorisinden çıkarılarak yerine Fransızca'nın getirilmesi geniş çaplı tepkilere yol açtı. Suriye Millî Eğitim Bakanlığı kararı "yeni müfredatın yetişmemesi nedeniyle Esad dönemi müfredatının uygulanması" şeklinde açıklarken, Türkmen temsilciler ve Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği mağduriyetin giderilmesi için üst düzey girişim başlattı.

ESAD DÖNEMİ MÜFREDATI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Türkiye gazetesindeki habere göre; Suriye genelinde alınan karara göre Türkçe'nin seçmeli ders statüsünden çıkarılıp müfredata Fransızca'nın dahil edilmesi, özellikle Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekat bölgelerinde 2017 yılından bu yana başarıyla uygulanan eğitim modelini riske attı. Suriye makamları, yeni eğitim-öğretim dönemine yeni müfredatın yetişmediğini ve bu nedenle devrik Esad rejiminin müfredatının zorunlu olarak uygulandığını savundu.

Gelişmeler üzerine Suriye Türkmen Meclisi kapsayıcı bir rapor hazırlayarak Suriye Millî Eğitim Bakanlığı yetkililerine sundu. Suriye Türkmen Meclisi Halep Sorumlusu Hüseyin İsa, kararın yalnızca Türkmenleri değil, Türkiye'den ülkelerine dönüş yapan yüz binlerce Suriyeli öğrenciyi de olumsuz etkileyeceğini vurguladı. İsa, ilk ve orta öğrenimini Türkiye'de tamamlayıp dönen çocukların dil donanımlarının sıfırlanma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, iki ülke arasında kurulan güçlü kardeşlik bağlarının ve eğitim kazanımlarının heba edilmemesi gerektiğini söyledi.

KÜRTÇE İÇİN ÇIKARILAN KARARNAME TÜRKÇE İÇİN DE TALEP EDİLİYOR

Suriye'de 2026 yılında çıkarılan 13 sayılı Kararname ile Kürt vatandaşların yoğunlukta olduğu bölgelerde Kürtçenin resmî ve özel okullarda seçmeli dil olarak kabul edilmesini hatırlatan Türkmen temsilciler ve STK'lar, benzer bir adımın Türkçe için de atılmasını istiyor. Suriye Anayasası'nın "Arapça devletin resmî dilidir" maddesine sadık kalınarak, Türkçe'nin de yeni dönem müfredatına seçmeli ders olarak eklenmesi talep ediliyor. Toplumun farklı kesimleri, yeni Suriye'nin etnik ve kültürel zenginliğini yansıtacak kararnamelerin adil bir şekilde genişletilmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

YÜZ BİNLERCE ÖĞRENCİ VE AİLE ÇÖZÜM BEKLİYOR

Resmî veriler doğrultusunda, 2024-2026 yılları arasında 600 binden fazla Suriyeli Türkiye'den vatanına geri döndü. Geçtiğimiz yıllarda görev yapan 5 bin 555 Türkçe öğretmeni vasıtasıyla yaklaşık 390 bin Suriyeli öğrenciye Türkçe eğitimi verilmişti. Türk Millî Eğitim Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların katkılarıyla oluşturulan bu eğitim birikiminin korunması hedefleniyor. Yaşanan eğitim krizinin Cumhurbaşkanı Ahmed Şara düzeyinde de temaslara konu olduğu ve sorunun kısa sürede çözüme kavuşturulması yönündeki beklentinin yüksek olduğu bildirildi.

Son DakikaGündem › Suriye'den tepki çeken Türkçe kararı! Müfredattan çıkarıldı yerine Fransızca getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

Yorumlar (17)

fikret

fikret : olsun alamanya bizi kıskanıyor. :) 14 7 Yanıtla

haydar topçu

haydar topçu: Karşınızda Esad yok Avrupa var Amerika olsun Avrupa olsun onların dedikleri olur 15 2 Yanıtla

Murat Gelmez

Murat Gelmez: bırde turkıyedekı egıtım sıfır bundan da olabılır... 8 8

nameless nameless

nameless nameless: Türk milleti uyanır mı bir gün? 5 3 Yanıtla

Hakan Caf

Hakan Caf: Ne oldu paşinyan raks edirdin 6 2 Yanıtla

Umut Senturk

Umut Senturk: Al iste kapağa bak.burdada bedava bakılsın okusunlar sağlık yardım değilmi. 3 0 Yanıtla Tüm yorumlar için tıklayınız SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Kaynak:sondakika.com
Bu haber 14065 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Trump’tan 3 kadına servet değerinde hediye! Beyaz Saray'ı karıştırdı
Gündem

Trump’tan 3 kadına servet değerinde hediye! Beyaz Saray'ı karıştırdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Beyaz Saray’daki üç kadın danışmanına kişi başı 45 bin dolar (yaklaşık 2 milyon TL) nakit hediye verdiği ortaya çıktı. Mali beyanlarda “tatil hediyesi” olarak gösterilen ödemelerin, çalışanların yıllık maaşlarının yaklaşık üçte birine denk gelmesi dikkat çekti.

Habervitrini13552 Görüntüleme
Başkanvekili Özdemir'in pehlivanlara moral ziyareti olay oldu
Gündem

Başkanvekili Özdemir'in pehlivanlara moral ziyareti olay oldu

Muhittin Böcek'in tutuklanmasının ardından göreve gelen Özdemir’in er meydanında sporcularla kucaklaşıp onları alınlarından öptüğü anlara ait görüntüler kısa sürede en çok izlenenler arasına girdi.

Habervitrini14473 Görüntüleme
NATO ANKA-3'ü dünyaya örnek gösterdi!
Gündem

NATO ANKA-3'ü dünyaya örnek gösterdi!

NATO Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığı Brunssum, TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA-3'ü NATO 3.0 dönüşümünün örneklerinden biri olarak gösterdi.

Habervitrini12657 Görüntüleme
Üsküdar Belediye Başkan Vekilliği seçimini AK Parti kazandı, Cübbeli bu mesajı yayınladı...
Gündem

Üsküdar Belediye Başkan Vekilliği seçimini AK Parti kazandı, Cübbeli bu mesajı yayınladı...

Kamuoyunda "Cübbeli Ahmet" olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, Üsküdar Belediye Başkan Vekilliği seçimini AK Parti adayı Dündar Ziya Gültekin’in kazanmasının ardından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Sonuçtan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ünlü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için de benzer bir siyasi değişim temennisinde bulundu.

Habervitrini12253 Görüntüleme