Dünyanın gözü İsviçre'de.. Kritik ABD İran görüşmeleri başladı

4 dk okuma
Dünyanın gözü İsviçre'de.. Kritik ABD İran görüşmeleri başladı

Hızlı Özet

İsviçre görüşmeleri: ABD , İran ve Pakistan heyetleri , görüşmelerin bugün başlaması beklenen İsviçre'ye geldi. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, önceliklerinin görüşmelerin yapısını oluşturmak, İran'ın nükleer programı konusunda ilerleme kaydetmek ve Lübnan'da ateşkes sağlamak olduğunu söyledi.

ABD-İran görüşmelerinin yapıldığı lüks tatil köyü halka kapatıldı.

İran ve ABD arasındaki görüşmelerin Pazar günü yapıldığı İsviçre'deki Bürgenstock Resort, CBS News'e yaptığı açıklamada Salı gününe kadar halka kapalı kalacağını bildirdi.

Luzern Gölü ve İsviçre Alpleri'ne bakan lüks tatil köyü, 17 Haziran'dan beri kapalı ve şu anda Çarşamba günü öğlen saatlerinde normal faaliyetlerine yeniden başlaması planlanıyor.

İşte en son gelişmeler

İsviçre görüşmeleri: ABD , İran ve Pakistan heyetleri , görüşmelerin bugün başlaması beklenen İsviçre'ye geldi. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, önceliklerinin görüşmelerin yapısını oluşturmak, İran'ın nükleer programı konusunda ilerleme kaydetmek ve Lübnan'da ateşkes sağlamak olduğunu söyledi.

Hürmüz Boğazı: Görüşmeler, ABD ordusunun İran'ın dün Lübnan'daki İsrail ateşkes ihlalleri ve ABD'nin anlaşmanın birinci maddesini uygulamaması nedeniyle hayati önem taşıyan su yolunu kapattığı yönündeki iddialarına rağmen, Hürmüz Boğazı'nda trafiğin "akışın devam ettiğini" söylemesinin ardından gerçekleşti.

Sahadaki durum: Lübnan'da ilan edilen ateşkese rağmen, İsrail, İran destekli militan grup Hizbullah ile karşılıklı ateş açıyor. Son iki günde Lübnan'da İsrail saldırılarında düzinelerce kişinin öldüğü bildirildi ; bu, mevcut çatışmanın en kanlı olaylarından bazılarını oluşturuyor.

İsviçre'de yapılacak ABD-İran görüşmeleri hakkında şu ana kadar bildiklerimiz

Pakistan Başbakanı Muhammed Şehbaz Şerif, Pazar günü İsviçre'nin Luzern Gölü'ne bakan lüks Burgenstock otel kompleksine geldi.

Fabrice Cofferini/AFP/Getty Images

ABD , İran ve Pakistan'dan heyetler İsviçre'ye geldi ve görüşmelerin bugün başlaması bekleniyor.

Havuz

Yaklaşan toplantılar hakkında bildiklerimiz şunlar:

  • Görüşmeler ne zaman ve nerede başlayacak? İranlı bir kaynağın CNN'e verdiği bilgiye göre, ABD ve İranlı müzakereciler yerel saatle yaklaşık 13:00'te (ABD Doğu Kıyısı saatiyle 07:00) İsviçre'nin Bürgenstock dağ beldesinde görüşmeye başlayacaklar.

  • Kimler orada olacak? Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de İran, İsviçre'ye üst düzey yetkililer gönderdi. İran medyasından Saberin Haber Ajansı'nın Cumartesi günü bildirdiğine göre, ABD tarafını Başkan Yardımcısı JD Vance yönetecek, İran heyetine ise baş müzakereci Mohammad Bagher Ghalibaf başkanlık edecek.

  • Görüşmeler hangi formatta gerçekleşecek? İran heyetinde yer alan İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bağhay, daha önce devlet medyasına yaptığı açıklamada, "İran-ABD görüşmeleri, Pakistan ve Katar heyetlerinin de katılımıyla dörtlü bir formatta yapılacak" demişti.

  • Görüşülecek konular neler olacak? İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların ABD ve İran arasındaki yeni anlaşmayı tehdit etmesinin ardından Lübnan'ın gündemin en üst sıralarında yer alması muhtemel. Vance, İran'ın nükleer malzemelerinin ele alınmasıyla ilgili müzakerelerde ilerleme kaydedeceğini umduğunu söyledi.

  • Medya haberlerine göre Ghalibaf, İran heyetine İsviçre ziyaretinde başkanlık ediyor.

    İran Parlamentosu Başkanı Mohammad Bagher Ghalibaf, 27 Kasım 2024'te Tahran'da düzenlediği basın toplantısında konuşuyor.

    İran medyasından Saberin Haber Ajansı'nın Cumartesi günü bildirdiğine göre, İran'ın baş müzakerecisi Muhammed Bağher Ghalibaf, İsviçre'de ABD ile yapılacak görüşmelere katılacak İran heyetine başkanlık edecek.

    İran parlamentosunun başkanı Ghalibaf, İran'da çatışmaya son vermek için yürütülen müzakereler dizisi boyunca merkezi bir rol oynamıştır .

    Haber kaynağına göre, Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi ve Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Esmaeil Baghaei'nin yanı sıra bankacılık ve petrol sektörünün önde gelen isimleri de dahil olmak üzere birçok yetkili heyette yer alıyor.

    Daha önce bildirdiğimiz gibi , ABD Başkan Yardımcısı JD Vance de görüşmeler için İsviçre'ye geldi, ofisinden yapılan açıklamaya göre.

    Eski ABD hükümet danışmanına göre Vance, İsviçre'de "kurtarma görevinde".

    Eski bir ABD hükümet danışmanının Pazar günü CNN'e verdiği bilgiye göre, Başkan Yardımcısı JD Vance, ABD-İran görüşmelerinin yapılacağı İsviçre'de bir "kurtarma görevi" yürütüyor.

    ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde eski kıdemli danışman olan Negah Angha, "Bence başkan yardımcısının şu anki gezisi bir zafer turundan ziyade, bu görüşmeleri kurtarma misyonu gibi görünüyor" dedi.

    "Görüşmelerin ilerleyebilmesi, bu konuşmaların yapılabilmesi bile önümüzdeki birkaç gün için açık bir kazanım olacak."

    İran'ın nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varılması için verilen 60 günlük sürenin çok kısa olabileceğini söyledi.

    "Altmış gün, İran'da bu nükleer bileşenlerin bazılarının esasen sulandırılıp sulandırılmayacağına karar vermeye çalışırken karmaşık bir süreç olacak," dedi.

    İsviçre'deki görüşmeler Lübnan konusuyla ilgili acil bir oturumla başlayacak: kaynak

    Cumartesi günü Lübnan'ın Sur bölgesindeki Barish'te İsrail hava saldırısının ardından kurtarma ekipleri birbirlerine sarılıyor.

    Cumartesi günü Lübnan'ın Sur bölgesindeki Barish'te İsrail hava saldırısının ardından kurtarma ekipleri birbirlerine sarılıyor.

    Zohra Bensemra/Reuters

    CNN'e Pazar günü yaptığı açıklamada, İsviçre'deki görüşmelere Lübnan konusunda acil bir oturum eklendiğini ve bu oturumun ele alınacak ilk konu olacağını, görüşme hakkında bilgi sahibi bir diplomat söyledi.

    ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İsviçre'ye hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, önceliklerinden birinin İsrail'in füze saldırılarına yeniden maruz kalan Lübnan'da ateşkes konusunda ilerleme kaydetmek olduğunu söyledi.

    İranlı bir yetkili Cumartesi günü CNN'e verdiği demeçte, Lübnan'daki çatışmanın sona erdirilmesinin "İran heyetinin gündemindeki en önemli madde" olduğunu söyledi.

    Bu haber 14730 kez görüntülendi.

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR