MİLLİ TAKIM'IN DÜNYA KUPASI SERÜVENİ SONA ERDİ
A Milli Takım'ın 2026 Dünya Kupası'ndaki yolculuğu, Paraguay karşısında alınan mağlubiyetle noktalandı ve turnuvadan elendi. Bu önemli karşılaşmanın ardından tecrübeli teknik direktör Fatih Terim, kişisel YouTube kanalı üzerinden bir yayın gerçekleştirerek hem maçı analiz etti hem de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun açıklamalarına değindi.
PARAGUAY MAÇINA DAİR TEKNİK ANALİZ
Fatih Terim, Paraguay mücadelesine ilişkin değerlendirmesinde rakibin savunma gücüne dikkat çekti.
“Karşımızda, grup aşamasında Brezilya ve Arjantin gibi Güney Amerika'nın devleri de dahil olmak üzere müsabakalarında sıra dışı bir defansif anlayış sergileyen ve bu maçların önemli bir bölümünde kalesini gole kapatan bir ekip mevcuttu. Rakip analizleri bu yüzden yapılır. Fakat bu, üzerinde çok durulması gereken bir detay değildir. Asıl mesele, bizim sahada ne sergilediğimizdir. Günümüzde artık kimse kimseden bir şey gizleyemez. Bu noktada en mühim olan, sizin ne ortaya koyduğunuzdur.”
Maçın başında yenilen golün takım üzerindeki psikolojik tesirine de vurgu yapan Terim, şu ifadeleri kullandı:
“Mücadeleye gol yiyerek başlamak, takımda manevi bir çöküntüye sebep oldu. Futbolcular kabiliyetlerini yitirmez; eğer bir şey yitirirlerse bu, özgüvenleridir. Bu tip duygusal baskılar, oyuncuların zihninde belirsizlikler yaratır. Yetenekli futbolcular, kendilerini rahat hissettikleri müddetçe her şeyi başarabilirler. Ancak bu yük onlara sıkıntı yaşatırsa, bu durum sahada hatalara neden olabilir.”
TERİM'DEN HACIOSMANOĞLU'NUN SÖZLERİNE CEVAP
TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun kendisiyle ilgili beyanatlarına karşılık veren Fatih Terim, konuyu bir polemiğe dönüştürmek istemediğini belirtti.
“Meydana gelen beklentinin bilincindeyim. Ancak kabul edersiniz ki, böyle bir günde kendimi savunacak değilim. ‘Ben aslında şunu kastetmiştim, bunu demek istemiştim’ gibi ifadelere girmeyeceğim. Bu mevzuya dahil olmayı arzulamıyorum. Ne söylendiği son derece net. İfadelerimin milletimizin tamamı tarafından, yüzde 99 değil, yüzde 100 oranında doğru kavrandığına inanıyorum. Ben 55-56 yıldır Türk futbol camiasının içindeyim. Çok şükür ki tam da merkezinde yer alıyorum.”
Sözlerini sürdüren Terim, odaklanılması gerekenin daha büyük meseleler olduğunu ifade etti:
“Burada yarım asrı aşan bir birikimden söz ediyoruz. Bu kolay bir süreç değil. Bizim Türk futbolunun temel meselelerine odaklanmamız gerekiyor. Rica ediyorum, buralarda vakit harcamayalım. Benim işaret ettiğim şey çok daha büyük. Buraları geçelim.”
TARTIŞMANIN KAYNAĞI NEYDİ?
İki isim arasındaki polemik, Fatih Terim’in A Milli Takım'ın 2026 Dünya Kupası'ndaki ilk maçı olan Avustralya mücadelesi sonrasında yaptığı yorumlarla başlamıştı. Terim, o günkü yayınında şu görüşleri dile getirmişti:
“Dünya Kupası süresince biraz daha hoşgörülü olalım, hataları görmezden gelip hazırlayıcı bir rol üstlenelim. Yok etmeyin yahu! O çocuklara, teknik direktöre, federasyona ve bizi orada destekleyen taraftarlarımıza moral vermemiz şart. Onlar bizim evlatlarımız. Üzüntüyü de sevinci de turnuva sonrasına ertelemeliyiz. Hatta hesap sormayı da.”
Terim'in bu değerlendirmesi üzerine TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu şu açıklamayı yapmıştı:
“Şenol Hocama teşekkürlerimi sunuyorum, kendisiyle bugün görüştüm. Fakat Fatih Hoca’yı arama ihtiyacı duymadım. Nedenine gelince, konuşmasının başından son paragrafına dek yaptığı yorumlar için minnettarım ama ona ‘İmparator’ unvanını işte bu halk verdi. ‘İmparator’a yakışır bir üslupla o konuşmayı noktalamasını beklerdim. Kendisine hiç yakıştıramadım ve üzüldüm de. Çünkü unvanınız İmparator ise, ya orada gizemli ifadeler kullanıp ‘Bunları konuşacağımız zaman da gelecek, iki maç daha sabredelim, hesap sorarız...’ demezsiniz. Kimden hesap soracaksınız? Bu tavır, Fatih Terim duruşuna, o bilgeliğine uymadı. Kimden hesap sorulacak; çocuklardan mı, teknik heyetten mi, yönetimden mi, başkandan mı? Bari söyleyin de hazırlık yapsın, o hesap verecek... Burası hesap sorma ya da hesap verme makamı değildir. Bu nedenle kendisine hiç yakıştıramadım.”




