Flydubai uçağının sırrı çözüldü.. 34 Bin Fitte Dehşet: Kokpitte Baltalı Saldırı!

••2 dk okuma
Flydubai uçağının sırrı çözüldü.. 34 Bin Fitte Dehşet: Kokpitte Baltalı Saldırı!

Hızlı Özet

“Dubai’den Tel Aviv’e gitmek üzere 174 yolcuyla havalanan Flydubai’ye ait FZ1073 sefer sayılı yolcu uçağında, uluslararası havacılık tarihinin en korkunç olaylarından biri yaşandı. Uçak 34 bin fitte seyrettiği sırada, Umman uyruklu yardımcı pilot Hamam el-Hammami, Hindistan uyruklu Kaptan Pilot Smit Machchhar’a kokpitteki acil durum baltasıyla saldırdı.”

DUBAİ-TEL AVİV SEFERİNDE KOKPİTTE DEHŞET: YARDIMCI PİLOT BALTAYLA DEHŞET SAÇTI!

Aşırılıkçı fikirleri nedeniyle daha önce ülkesinde uçuş yetkisi elinden alınan Ummanlı yardımcı pilot, Dubai-Tel Aviv seferini yapan yolcu uçağının kaptanına acil durum baltasıyla saldırdı. Uçağı düşürmeye çalışan saldırgan, ağır yaralı kaptan ve yolcuların müdahalesiyle etkisiz hale getirildi. BAE makamları olayı resmi olarak "terör saldırısı" ilan etti.

Dubai’den Tel Aviv’e gitmek üzere 174 yolcuyla havalanan Flydubai’ye ait FZ1073 sefer sayılı yolcu uçağında, uluslararası havacılık tarihinin en korkunç olaylarından biri yaşandı. Uçak 34 bin fitte seyrettiği sırada, Umman uyruklu yardımcı pilot Hamam el-Hammami, Hindistan uyruklu Kaptan Pilot Smit Machchhar’a kokpitteki acil durum baltasıyla saldırdı.

2 DAKİKADA 17 BİN FİT DÜŞTÜ

Saldırgan pilotun uçağın kontrolünü ele geçirme çabası sırasında yolcu uçağı ani bir dalışa geçti. Radar verilerine göre uçak, yaklaşık iki dakika içinde 17 bin fit (yaklaşık 5 bin metre) irtifa kaybetti. Kokpit zemininde kanlar içinde kalan Kaptan Pilot Machchhar, son bir gayretle kokpit kapısını açmayı başardı. Kapının açılmasıyla içeri giren kabin ekibi ve yolcular, saldırgan yardımcı pilotu etkisiz hale getirdi.

Uçakta şans eseri yolcu olarak bulunan iki yedek pilotun kokpite geçerek kontrolü sağlaması üzerine uçak, Suudi Arabistan'ın Tebük kentine acil iniş yaptı.

MUCİZEVİ KURTULUŞU HASTANEDEN ANLATTI

Abu Dabi’deki hastanede tedavi altına alınan Kaptan Pilot Machchhar, yaşadığı dehşet anlarını şu sözlerle aktardı:

"Yerde kanlar içinde yatarken uçağın hızla irtifa kaybettiğini hissettim. Bunun bir şeyler yapmak için son şansım olduğunu biliyordum. Kendi kendime 'Kapı hemen orada, sadece aç' dedim. Kapıyı açmayı başardım ve insanlar içeri girdi."

KRİTİK İHMAL: AŞIRILIKÇI FİKİRLERİ YÜZÜNDEN DAHİL EDİLMEMİŞ

Olayın ardından yürütülen soruşturmada skandal detaylar ortaya çıktı. Saldırgan pilot Hamam el-Hammami’nin, daha önce radikal ve aşırılıkçı fikirleri nedeniyle kendi ülkesi olan Umman’da uçuş yapmasının yasaklandığı ve pilotluk eğitiminden çıkarıldığı öğrenildi. BAE makamları olayın "terör eylemi" olduğunu doğrularken, saldırganın herhangi bir terör örgütüyle bağlantılı olup olmadığını araştırıyor.

Aşırı cihatçı veya radikal gruplarla bağı incelenen el-Hammami'nin geçmişte Oman Air ve Royal Air Maroc gibi şirketlerde görev yaptığı belirlendi. Yaşanan güvenlik krizinin ardından Flydubai, İsrail seferlerini ikinci bir duyuruya kadar askıya aldığını açıkladı.

Bu haber 13370 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR